Την περασμένη άνοιξη, ένας νεαρός, καλοντυμένος Ελληνοαμερικανός διέβη την πόρτα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σχεδόν με απόλυτη μυστικότητα. Οι συναντήσεις του υπήρξαν στοχευμένες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», συνομίλησε με τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Παρασκευόπουλο, τον πολιτικό διευθυντή Πέτρο Μαυροειδή και τους επικεφαλής τριών κομβικών διευθύνσεων: της Α3 που ασχολείται με τις βαλκανικές υποθέσεις, της Α4 που παρακολουθεί τα ελληνοτουρκικά και της Α7 που χειρίζεται τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Στη συνέχεια μετέβη στο υπουργείο Αμυνας όπου, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, είχε συνάντηση ακόμη και με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο.
Το πρόσωπο αυτό, που έφθασε ινκόγκνιτο στην Αθήνα, ήταν ο Τζορτζ Παπαδόπουλος. Ο φιλόδοξος Ελληνοαμερικανός, ο οποίος φιγουράρει στην ομάδα που συμβούλευε (τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας) τον Ντόναλντ Τραμπ, έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο φως της δημοσιότητας –ίσως επειδή ανέφερε το όνομά του δημοσίως και ο κ. Καμμένος. Σε παλαιότερη δε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, αναφορά στο όνομα του κ. Παπαδόπουλου είχε κάνει και ο Νικ Λαριγκάκης, πρόεδρος του American Hellenic Institute (AHI). Ο κ. Λαριγκάκης μίλησε μάλιστα ιδιαίτερα κολακευτικά για τον άλλοτε υπότροφο (την περίοδο Ιουνίου – Αυγούστου 2008) του AHI.
Ποιος είναι όμως ο κ. Παπαδόπουλος; Και πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με όσα ορισμένοι ελπίζουν; Ο γράφων είχε την τύχη να γνωρίσει από κοντά τον κ. Παπαδόπουλο σε παλαιότερο ταξίδι του στην Αθήνα. Εκείνη την περίοδο εργαζόταν για την αμερικανική δεξαμενή σκέψης Hudson Institute που είχε ξεκινήσει ένα project για την Ανατολική Μεσόγειο και για την τριμερή συνεργασία Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας επί τη βάσει της ανακάλυψης και μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Οπως ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος γράφει στο προφίλ του στη γνωστή ιστοσελίδα Linked In, εργάστηκε στο Hudson Institute από τον Μάρτιο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2015.
Σε εκείνη την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Παπαδόπουλος συνόδευε τον Σεθ Κρόπσεϊ, πρώην αξιωματικό του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, που στο παρελθόν είχε εργαστεί στις κυβερνήσεις Ρίγκαν και Μπους, ενώ είχε διατελέσει βοηθός του πρώην υπουργού Αμυνας (επί κυβερνήσεως Ρίγκαν) Κάσπαρ Γουάινμπεργκερ. Το project, στο οποίο εργάστηκε ως ερευνητής ο κ. Παπαδόπουλος, παρήγαγε την ενδιαφέρουσα μελέτη με τίτλο «US Policy and the Strategic Relationship of Greece, Cyprus and Israel: Power Shifts in the Eastern Mediterranean».
Το βασικό συμπέρασμα της 52σέλιδης μελέτης ήταν ότι το τρίγωνο Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας έχει μεγάλα περιθώρια συνεργασίας και, το κυριότερο, η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής –άρα ούτε και η ασφαλέστερη οδός για την εξαγωγή του φυσικού αερίου της περιοχής προς την Ευρώπη. Ωστόσο, τα παραπάνω δεν σημαίνουν τίποτα σε επίπεδο εφαρμοσμένης πολιτικής, από τη στιγμή μάλιστα που κορυφαία στελέχη στο επιτελείο του νεοεκλεγέντος αμερικανού προέδρου, όπως ο Μάικλ Φλιν με το πρόσφατο άρθρο του στο γνωστό έντυπο «The Hill», εμφανίζονται υποστηρικτικά της Αγκυρας.
Στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι απόψεις που έχουν καταγραφεί για τον κ. Παπαδόπουλο και τις ικανότητές του είναι μάλλον υποτιμητικές. Σε ρεπορτάζ της 22ας Μαρτίου στην εφημερίδα «Washington Post», ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται ως ένα εκ των πέντε προσώπων που συμβουλεύουν τον κ. Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής (οι υπόλοιποι είναι οι Τζόζεφ Σμιτς, Ουαλίντ Φάρες, Τζ. Κιθ Κέλογκ και Κάρτερ Πέιτζ).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ