Ενα είδος Stratego, του πιο διάσημου παιχνιδιού στρατηγικής στον κόσμο, είναι σε εξέλιξη εδώ και περίπου 14 μήνες, μετά την κυβερνητική συμμαχία Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου. Ο αρχηγός του στρατεύματος, εν προκειμένω ο Πρωθυπουργός, ως ισχυρότερο πιόνι, βγάζει εκτός παιχνιδιού όλα τα υπόλοιπα. Ο στρατηγός και υπαρχηγός του στρατεύματος, εν προκειμένω ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, βγάζει εκτός παιχνιδιού όλα τα κατώτερα του πιόνια και χάνει μόνο από τον στρατάρχη. Στην εν εξελίξει παρτίδα Stratego μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων ο κ. Καμμένος, αν και δεύτερος την ιεραρχία, δεν χάνει μέχρι στιγμής από τον στρατάρχη Τσίπρα, που δεν βγάζει από το παιχνίδι τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.
Η μυστική συμφωνία


Οι βασικές πτυχές της συμφωνίας των δύο πολιτικών πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Είναι ένα είδος «απόκρυφου κειμένου» της Ιεράς Συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που για κανέναν λόγο δεν πρέπει να δημοσιοποιηθεί. Σημεία του γνωρίζουν μόνο οι μυημένοι στην… «τελετή αδελφοποίησης» που ομνύουν στη μάχη κατά της διαπλοκής, όπως λένε.
Αν και υφιστάμενος του κ. Τσίπρα, ο «αδελφός Πάνος που έχει φερθεί έντιμα», κατά τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, αποτελεί τον πιο ισχυρό παίκτη που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολες στιγμές και ψήφισε και το τρίτο Μνημόνιο. Ενίοτε δίνει την εντύπωση, κατά τους ορκισμένους εχθρούς του, ότι ασκεί το δικαίωμα να… «συμπρωθυπουργεύει»! Δεν ήταν λίγες οι φορές που έθεσε διάφορα θέματα, όπως πριν από μήνες που ζήτησε την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, αν και δεν τα κατάφερε.
Αυτό το δικαίωμα χρησιμοποίησε και τώρα ζητώντας να… «καρατομηθεί» ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας λόγω της ατυχούς κίνησής του σε τηλεοπτική του συνέντευξη να χρησιμοποιήσει τον όρο «Μακεδονία» για τα Σκόπια.
Η συγγνώμη του υπουργού δεν ήταν αρκετή για τον κ. Καμμένο, που βρήκε την ευκαιρία να τονώσει το στίγμα του κόμματός του που πιέζεται από πολλές πλευρές και να δείξει ότι παραμένει ανένδοτος στις βασικές αρχές του.
Επρεπε και ο ίδιος να στείλει το δικό του μήνυμα, ειδικά σε μια στιγμή που είχαν ενταθεί οι φήμες για συζητήσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηρίζεται λίαν συντόμως στους ΑΝΕΛ. Εξάλλου, υπήρχαν φήμες ότι προπαρασκευάζεται η συνεργασία υπό όρους με το ΠαΣοΚ και ενδεχομένως και το Ποτάμι, του οποίου ο επικεφαλής Σταύρος Θεοδωράκης έχει χαρακτηρίσει τη συμμαχία «προσβλητική για τον κόσμο της Αριστεράς». Ο κ. Καμμένος θεώρησε ζωτικής σημασίας να επιμείνει στην παραίτηση Μουζάλα, αλλά και από την άλλη και ο κ. Τσίπρας είχε και τα όριά του. Ο Πρωθυπουργός, ως κρυφός θαυμαστής του Ανδρέα Παπανδρέου που έλεγε ότι «η πρωθυπουργία δεν είναι συλλογικός θεσμός», δεν μπορούσε να δείξει ότι συνδιοικεί και να καταγραφεί στο συλλογικό υποσυνείδητο η αίσθηση πως άγεται και φέρεται από τον κ. Καμμένο.
Η δύσκολη στιγμή που βρίσκεται όμως η συγκυβέρνηση, η οποία στηρίζεται στους ΑΝΕΛ, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη συνθήκες να στηριχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είτε από το Ποτάμι είτε από το ΠαΣοΚ, οδήγησε το πρωθυπουργικό επιτελείο σε κινήσεις κατευνασμού.
Πολλές φορές είδαν να τους δημιουργεί πρόβλημα, όπως με τις δηλώσεις «αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε θα το κάνουμε Κούγκι» αναγκάζοντας και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ρωτήσει ποιος είναι ο καλόγηρος Σαμουήλ ή με τις αναφορές του για τους μετανάστες που θα προωθηθούν στην ΕΕ από την Ελλάδα και μεταξύ των οποίων είναι και άτομα που βρίσκονται στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους!

«Πάνο, δεν είναι σοβαρό το πρόβλημα. Του ξέφυγε η λέξη Μακεδονία του Μουζάλα. Ζήτησε συγγνώμη. Μην ξεχνάς, έκανε δουλειά στο Προσφυγικό. Μη δημιουργούμε πρόβλημα»
του είπε ο κ. Τσίπρας όταν τον συνάντησε στο πρωθυπουργικό γραφείο μετά τη σύσκεψη κορυφής που είχε με σημαίνοντα κυβερνητικά στελέχη, όπως τους Νίκο Βούτση, Γιάννη Δραγασάκη, Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Φίλη και Ν. Παππά.

«Πρέπει να με καταλάβεις, Αλέξη. Εχω πρόβλημα με τους ψηφοφόρους μου, αρκετοί εκ των οποίων είναι στρατιωτικοί»
φέρεται να του είπε ο κ. Καμμένος. «Ελα τώρα, αυτός δεν είναι λόγος παραίτησης» λέγεται ότι του ανταπάντησε ο Πρωθυπουργός, για να κλείσει τη συζήτηση ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ: «Αν δεν φύγει ο Μουζάλας, εγώ θα αποχωρήσω με τους υπουργούς μου από την κυβέρνηση, αλλά θα συνεχίσω να σε στηρίζω» είναι κατά μία εκδοχή η απάντησή του.
Παιχνίδι παρασκηνίου


Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της συγκυβέρνησης και αναμένεται στο παρασκήνιο να εξελιχθούν πολλά. Ηδη πίσω από τις κουρτίνες της εξουσίας συζητούνται πολλά σενάρια, από έναν μίνι ανασχηματισμό και μια ανακωχή με εκατέρωθεν υποχωρήσεις ως την… ηρωική έξοδο του κ. Καμμένου.
Η απάντηση θα δοθεί άμεσα και θα φανεί αν τελικά έχει ραγίσει ή όχι το γυαλί στις σχέσεις των κ.κ. Καμμένου και Τσίπρα και αν υπάρχει πλέον κοινή συνισταμένη, παρά τις πολιτικές διαφωνίες τους. Θα φανεί αν θα ξεθωριάσουν οι φωτογραφίες με τους θερμούς εναγκαλισμούς των δύο στο κέντρο της Αθήνας μετά την εκλογική νίκη του περασμένου Σεπτεμβρίου ή τη βραδιά του δημοψηφίσματος. Θα φανεί αν η συμμαχία των δύο, όπως και του Αρη Βελουχιώτη και του Ναπολέοντα Ζέρβα, σύμφωνα με παλαιότερες φράσεις των κ.κ. Καμμένου και Παππά, θα λήξει. Απλά, αν συμβεί, μένει να εξακριβωθεί ποια ήταν η γέφυρα του Γοργοποτάμου που ανατινάχθηκε..


Ανακωχή
Ο χολωμένος «στρατηγός»

Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ είδαν την κίνηση του κ. Καμμένου ως μια «χρυσή ευκαιρία» να λήξει η πολιτικά ερμαφρόδιτη, όπως τη λένε κατ’ ιδίαν, συμμαχία. Αλλοι υποστήριζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω και των εξελίξεων στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές για την αξιολόγηση και των πολλών υποχωρήσεών του, βρήκε μια χρυσή ευκαιρία να τονώσει το αριστερό του προφίλ. Ουσιαστικά κάποιοι, εντός ΣΥΡΙΖΑ, έβλεπαν τον κ. Καμμένο ως «Ιφιγένεια» για να φυσήξει και πάλι ούριος άνεμος στο κυβερνητικό σκάφος, αλλά με άλλους συνεπιβάτες. Από την άλλη, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, που είδε να έχουν σπάσει πολλές «κόκκινες γραμμές», θέλει την «πολιτική θυσία» του κ. Μουζάλα για να προχωρήσει η συμμαχία. Εξάλλου ο ίδιος έχει θυσιάσει αρκετά στελέχη του, όπως τους Πάνο Σγουρίδη, Δημήτρη Καμμένο και Παύλο Χαϊκάλη.
Ο Πάνος Καμμένος το τελευταίο διάστημα φέρεται να ήταν χολωμένος από το γεγονός ότι το γενικό πρόσταγμα του συντονιστικού κέντρου για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό έχει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας.
Υπό τη σκιά διαφόρων «διαρροών» από ορισμένα κέντρα ότι όποιος έριξε την κυβέρνηση έπεσε στο 1% και εν μέσω συζητήσεων πως στους ΑΝΕΛ έχουν πλέον το «καρατζαφέρειο σύνδρομο», έγιναν κινήσεις να επέλθει συμφιλίωση. Στο σπίτι του κ. Καμμένου πήγαν ο κ. Παππάς και ο Τέρενς Κουίκ και έγινε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Την επομένη συνεδρίασαν από κοινού τα προεδρεία των ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και διέρρευσαν σχόλια περί «ανανέωσης του πολιτικού έρωτα».
Την ίδια στιγμή η στήριξη από την ΚΟ του κόμματός του προς τον κ. Καμμένο ήταν δεδομένη. Παρά τη διαφοροποίηση του Κώστα Ζουράρι, ο οποίος όμως τελικά συμφώνησε με την κεντρική γραμμή, ο κ. Καμμένος εμμένει στη θέση «δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και όχι στον Μουζάλα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ