Τριμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας,Φρανσουά Ολάντ, την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Aνγκελα Μέρκελ και τον ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των «28» με την Τουρκία για το προσφυγικό.

Οι τρεις ηγέτες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την επίτευξη μιας καλής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα ενώ και οι τρεις πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη μείωσης των μεταναστευτικών ροών.

Από την πλευρά του ο ελληνας Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για μείωση ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και αποτελεσματικότερη λειτουργία των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Παράλληλα ζήτησε την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας που επικαιροποιήθηκε στη Σμύρνη, την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στην Ε.Ε. και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος μετεγκατάστασης από Τουρκία προς τα κράτη-μέλη καθώς και τη στήριξη της Ελλάδας με παροχή ανθρωπιστική βοήθειας.

Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη Σύνοδο με βασική θέση την ανάγκη αξιόπιστης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που θα εξασφαλίσει τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα, αφού πολλές χώρες αρνούνται να αποδεχθούν τα αιτήματα της Άγκυρας.

Οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση στη Σύνοδο, όπως τους περιέγραψε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, είναι οι εξής:

  • Αξιόπιστη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας που θα εξασφαλίζει τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά.
  • Εξουδετέρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης στο Αιγαίο, μέσω της υλοποίησης της επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία.
  • Αύξηση των ρυθμών μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς τις χώρες της ΕΕ.
  • Κατοχύρωση έκτακτης χρηματοδότησης προς τη χώρα μας για τις ανάγκες διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.
  • Ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με συνδρομή και προσωπικού των ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως η Frontex και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο.
  • Άμεση εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη στη Σμύρνη για επείγουσα επιστροφή παράτυπων μεταναστών, καθώς και η εφαρμογή της αντίστοιχης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από 1ης Ιουνίου 2016.

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

14:00-15:30 Συμμετοχή στην Προπαρασκευαστική Συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ως παρατηρητής)

15:40-15:45 Άφιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

16:00-16:30 Ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, M. Schulz

16:45-19:30 Σύνοδος εργασίας Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

19:45-22:00 Γεύμα Εργασίας Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών Ε.Ε.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016


9:15-9:45 Άφιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

10:00 Πρωινό εργασίας Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών Ε.Ε. και Πρωθυπουργού της Τουρκίας