Σε τροχιά σύγκρουσης με την τρόικα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση βρέθηκε η κυβέρνηση στις επαφές που έγιναν αυτή την εβδομάδα. Στο παρασκήνιο όμως υπήρχε και η σκιά της απομάκρυνσης της κυρίας Σαββαΐδου από τη θέση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, εξέλιξη που «πάγωσε» τις Βρυξέλλες.
Στο πρώτο ραντεβού μετά τις εκλογές, οι δύο πλευρές μοιράστηκαν προβληματισμό για τον όγκο της δουλειάς που απομένει και περιλαμβάνει θέματα-«φωτιά» όπως το Ασφαλιστικό. Το ζήτημα αυτό φαίνεται ότι τελικά μένει έξω και από το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων (για το 1 δισ. ευρώ) και παραπέμπεται στην ύλη της αξιολόγησης που θα αρχίσει στο τέλος Νοεμβρίου.

«Μετά τα ραντεβού της Αθήνας»
λέει στο «Βήμα» διπλωματική πηγή με γνώση όσων συζητήθηκαν «το επικρατέστερο σενάριο είναι πλέον η αποσύνδεση της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών». Με βάση αυτή την εκδοχή, την οποία στηρίζουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά όχι ακόμη και η Γερμανία, οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν μεσούσης της αξιολόγησης.
Θα απαιτηθούν η υλοποίηση νέων προαπαιτουμένων και δήλωση-διαβεβαίωση της τρόικας που θα λέει ότι έχει συντελεστεί «επαρκής πρόοδος» στην αξιολόγηση και ότι «είναι ορατή» η επιτυχής ολοκλήρωση.
Ο χρόνος όμως τρέχει και οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. «Ακόμη και με τις μηχανές στο φουλ από όλες τις πλευρές, η αξιολόγηση δύσκολα θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου» τονίζει η ίδια πηγή.
Αυτοπαγιδεύθηκε η κυβέρνηση


«Τι θα κάνετε με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση; Δεν μας έχετε ενημερώσει, τα διαβάσαμε στις εφημερίδες». Αυτή ήταν φράση που χρησιμοποίησε στέλεχος της τρόικας ζητώντας από το οικονομικό επιτελείο να προσδιορίσει πώς θα καλυφθεί η πρόβλεψη των 240 εκατ. ευρώ που εγγράφηκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι με την επιβολή μηδενικού ΦΠΑ για νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, 6% σε φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών και ΙΕΚ και 13% στα ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια θα εισπραχθούν περί τα 150 εκατ. ευρώ και αναζητούνται ισοδύναμα για 90 εκατ. ευρώ.
Στο σημείο αυτό τη σκυτάλη πήρε στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανέφερε ότι δεν μπορεί, με βάση τους κοινοτικούς κανόνες, να υπάρχουν μειωμένοι συντελεστές για την εκπαίδευση και ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει αν ο ΦΠΑ θα είναι είτε μηδενικός είτε 23% για όλους! Κάπου εκεί η συζήτηση διακόπηκε.

«Αυτοπαγιδευθήκαμε βάζοντας στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης 240 εκατ. ευρώ για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση»
παραδέχθηκε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας δίνοντας «γεύση» της εμπλοκής που είχε ήδη συμβεί. «Δεν υπάρχει περίπτωση να ξανανέβει στο 23%» πρόσθεσε. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση «είναι από τα θέματα που πρέπει να λύσουμε ή να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον».

«Ανησυχούμε, γιατί καθυστερούμε με τις τράπεζες».
Αυτό ήταν το μήνυμα που εισέπραξε ο κ. Τσακαλώτος από την τρόικα το απόγευμα της Παρασκευής.
«Πόλεμος» για τις ρυθμίσεις


Είχε προηγηθεί «πόλεμος» για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι οι δανειστές επιμένουν να κατεβάζουν τα όρια για να υπαχθεί ή για να παραμείνει κάποιος στον νόμο Κατσέλη θέτοντας σε κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους 8 στους 10 δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια.
Οι βασικοί μοχλοί πίεσης ήταν δύο: ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Ράσμους Ρέφερ και η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου. Η οικονομολόγος του Ταμείου διαθέτει εμπειρία από τη διαχείριση του ίδιου ζητήματος στην Κύπρο, όπου οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις οδήγησαν στην απίσχνανση του πλαισίου προστασίας για τους δανειολήπτες.
Η τρόικα ζήτησε το πλαφόν για την προστασία της πρώτης κατοικίας να πέσει στα 120.000 ευρώ, ενώ νωρίτερα είχε βάλει στο τραπέζι ακόμη και το μισό (60.000 ευρώ). Οι δανειστές επέμειναν ότι τα εισοδηματικά κριτήρια πρέπει να είναι 8.180 ευρώ ετησίως το άτομο, 13.917 ευρώ για το ζευγάρι, 16.000 ευρώ για την οικογένεια και 3.350 ευρώ για κάθε παιδί ως τρία. Η κυβέρνηση απάντησε λέγοντας ότι τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα μπορούσε να αποδεχθεί είναι τα εξής:
  • Πλαφόν προστασίας στα 325.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας του, δηλαδή 200.000 ευρώ για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί ως τρία παιδιά.
  • Εισοδηματικό όριο τα 35.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα.
  • Συνολικά χρέη ως 200.000 ευρώ, όταν οι δανειστές λένε ως 120.000 ευρώ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση η ελληνική πρόταση προστατεύει το 72,4% των δανειοληπτών, ενώ εκείνη της τρόικας προστατεύει μόλις το 17,3%.
Στη συνέχεια η τρόικα εμφανίστηκε διατεθειμένη να συζητήσει και το όριο των 120.000 ευρώ εμπορικής αξίας αντί αντικειμενικής αλλά και πάλι επέμεινε σε χαμηλότερο εισοδηματικό όριο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ