Η εμπιστοσύνη τον τελευταίο καιρό κλονίστηκε, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Πρέπει να πάμε βήμα-βήμα με την Ελλάδα. Πρέπει να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη και οι Ελληνες φέρουν την ευθύνη για να γίνουν αυτά που αποφασίστηκαν» σημείωσε η κ. Μέρκελ.

«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υπομονετικοί. Η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα. Η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει το κείμενο συμφωνίας πριν από τα υπολοιπα κοινοβούλια».

Το πρόγραμμα είναι 82-86 δισ. για 3 χρόνια – Θα πρέπει να φτιάξουμε ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. Η Ελλάδα θα αιτηθεί νέου προγράμματος διάσωσης από το ΔΝΤ όταν λήξει το πρόγραμμα του ΔΝΤ τον Μάρτιο».

«Η κατάσταση είναι έντονη στην Ελλάδα, υπάρχουν συγκρουομενα συμφέροντα, αλλά δεν έχω αμφιβολία για το ότι θα ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα. Πιστεύω ότι η εμπιστοσύνη μπορεί να αποκατασταθεί σύντομα. Το σχέδιο Α έχει επαληθευθεί δεν υπάρχει σχέδιο Β, δηλαδή Grexit. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στη συμφωνία, αλλά υπάρχει μεγάλη χρηματοδοτική βεντάλια που δίνει ελπίδα για ανάκαμψη της Ελλάδας. Είμαστε ευγνώμονες για την προετοιμασία που έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών.

Το νέο Ταμείο θα συσταθεί άμεσα. Θα υπάρξουν περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ. Οι Έλληνες σαφέστατα διατράνωσαν την επιθυμία τους να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. Βρέθηκαν ευρείες πλειοψηφίες στο ελληνικο Κοινοβούλιο που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Σημαντικό να ενισχυθεί η διακυβέρνηση μεσω του εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης».

«Αυτά που προτείνονται συμβαδίζουν με προγράμματα που εφαρμόστηκαν και σε άλλες χώρες».