Ισχυρό είναι, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, το σενάριο μετά τις βουλευτικές εκλογές να βρεθεί η χώρα ενώπιον ενός ιστορικού πολιτικού συμβιβασμού με φόντο την Προεδρία της Δημοκρατίας. Παράλληλα έντονο είναι το πολιτικό φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με ορισμένα κεντρικά πρόσωπα της Κεντροδεξιάς που διαφοροποιούνται από τη στρατηγική της σημερινής ηγετικής ομάδας της ΝΔ υπό τον Αντώνη Σαμαρά.
Αν επιβεβαιωθούν οι σημερινές δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας θα είναι αυτός που θα προτείνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οριστικές αποφάσεις, λένε ανώτερα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν ληφθεί, αν και έχει υπάρξει συζήτηση επί της αρχής και των χαρακτηριστικών του προσώπου.
Και αυτό διότι όλα θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα. «Η επιλογή μας θα ενώνει. Θα είναι επιλογή σταθερότητας» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ανώτερος κομματικός παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ που έχει πλήρη εικόνα των απόψεων του κ. Τσίπρα, αλλά σπεύδει να διευκρινίσει: «Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Δεν έχουμε κάνει καμία συζήτηση για ονόματα».
Το όνομα του Κώστα Καραμανλή έχει συζητηθεί σε συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ως μια άριστη επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Λέγεται ότι αν ο πρώην πρωθυπουργός αποδεχόταν την πρόταση (σ.σ.: διατηρεί ακόμη ενστάσεις για τον θεσμό) θα ενίσχυε την αναγκαία για τη χώρα πολιτική ενότητα.
Τόσο από το περιβάλλον του κ. Καραμανλή όσο και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται ότι υφίσταται ζήτημα υποψηφιότητάς του. Είναι γνωστό όμως ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει φροντίσει πολλές φορές να διαχωρίσει την περίοδο του πρώην πρωθυπουργού από τη σημερινή υπό τον κ. Σαμαρά, τον οποίο κατηγορεί για ακροδεξιές αντιλήψεις.
Δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο και το πολιτικό φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με μετριοπαθείς «γαλάζιους» παράγοντες, όπως ο επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος που παραμένει αντιπρόεδρος της ΝΔ.
Ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος αρνείται ότι υπάρχουν «υπόγειες διαδρομές» με την Κουμουνδούρου .«Δεν φεύγω από επίτροπος, εδώ θα μείνω»λέει μονότονα τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν πέρασε απαρατήρητη η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να του αποδώσει εύσημα δημοσίως για την παρέμβασή του να υπάρξει ευελιξία ως προς την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.
Ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε δήλωση στήριξης της ΝΔ, θορυβημένος από τη διάσταση που έλαβε η παρέμβασή του και ειδικά από την αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό που έκανε όφειλε να το πράξει ο Πρωθυπουργός, διευκρίνιζε πως δεν εννοούσε μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρο τον Νότο της Ευρώπης. «Δεν έχω ιδέα, με κανέναν δεν έχω μιλήσει»φέρεται να είπε και στενοί του συνεργάτες διευκρίνιζαν πως επιδιώκει να παραμείνει μακριά από τα κομματικά παίγνια.
Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν πρόσωπα ακόμη και από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, ώστε να εμπεδωθεί ένα μήνυμα ενότητας. Π.χ., αν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήσει μια εθνική επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, στην οποία θα μετέχει ο Μανώλης Γλέζος, ουδείς θα είχε αντίρρηση να μετέχει και ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο πρώην υπουργός έχει αρθρογραφήσει κατά του Μνημονίου, με βασικό επιχείρημα το Σύνταγμα της χώρας. Κατά καιρούς επέκρινε τη Γερμανία για το θέμα των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ