Η «Σφίγγα» μίλησε. Υστερα από βασανιστική καθυστέρηση τεσσάρων ημερών η Ανγκελα Μέρκελ απέρριψε και προσωπικά το Grexit, την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Tύπου με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο Λονδίνο, η καγκελάριος δήλωσε ρητά: «Πιστεύω ότι κάποιος πρέπει να πει στον κόσμο και στις αγορές πως εγώ, ως γερμανίδα καγκελάριος, και η γερμανική κυβέρνηση πράτταμε ανέκαθεν με γνώμονα την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη».
Ως τότε οι δημοσιογράφοι στο Βερολίνο μιλούσαν για το «δράμα» του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Σάιμπερτ, ο οποίος απέφευγε να απαντήσει σαφώς στο ερώτημα αν υπάρχουν σενάρια για το Grexit. «Φυσικά και υπάρχουν, το έχει πει και ο Σόιμπλε» έλεγε ένας από αυτούς. «Αλλά αυτός δεν μπορεί να το ομολογήσει δημόσια». Η απάντησή του, ότι η στάση της γερμανικής κυβέρνησης πρέπει να κρίνεται από την πρακτική πολιτική της και όχι από κάποιες αμφίβολης ποιότητας πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης, δεν ηχούσε εντελώς πειστικά. Αλλά και η δήλωση της καγκελαρίου δεν κατεύνασε πλήρως τα πνεύματα. Το ερώτημα γιατί αυτή η τετραήμερη αργοπορία της, που έφερε τα πάνω κάτω στις διεθνείς χρηματαγορές και άφηνε μετέωρη την εντύπωση ότι πίσω από «αποκαλύψεις» του «Spiegel» και της «Bild Zeitung» για το Grexit βρισκόταν η Καγκελαρία, συνέχισε να απασχολεί τη δημοσιότητα.
Οι απαντήσεις ήταν πολλές. Η πιο «ανώδυνη» για την κυρία Μέρκελ ήρθε από τον χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Μίχαελ Στίμπγκεν. «Κανένας δεν ξέρει από πού έχουν τις πληροφορίες τους αυτά τα μέσα» έλεγε. «Ποιος μας λέει ότι δεν επαναλαμβάνουν απλώς όσα λέγονταν για το Grexit το 2012;».
Παράλληλα η αντιπολίτευση και ορισμένοι σοσιαλδημοκράτες αξιωματούχοι συνέχισαν να κατηγορούν την καγκελάριο για το κακό που έκανε με την αρχικά «μη επαγγελματική» τακτική της.

«Είναι απίστευτο το τι σενάρια τρόμου κατασκευάζονται για την περίπτωση μιας εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ»
έλεγε ο εκπρόσωπος της Kοινοβουλευτικής Oμάδας των Πρασίνων σε οικονομικά θέματα Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ. «Η γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί να επηρεάσει τις ελληνικές εκλογές. Περιμένω από την Ανγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ζητήσουν συγγνώμη για τις εμπρηστικές υποθέσεις που προκάλεσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση».
Εκείνο που μετρά άμεσα όμως είναι η στάση των δύο κυβερνητικών κομμάτων, των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών. Και αυτά συνεχίζουν να επιμένουν ότι οι μνημονιακές συμφωνίες πρέπει απαρέγκλιτα να τηρηθούν. Κάθε παραβίασή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζουν, θα προκαλούσε τη διακοπή της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τους εταίρους και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και θα οδηγούσε αναγκαστικά στο Grexit.

«Αν φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, οι αγορές θα ρωτήσουν ποια θα είναι η επόμενη και θα αρχίσουν τα στοιχήματα κατά του ευρώ»
έλεγε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ. Παράλληλα η Γερμανία θα έχανε τα 80 δισ. ευρώ που της χρωστάει η Ελλάδα. Και αυτό εξηγεί ίσως πλήρως τα τρέχοντα διλήμματα και τις παλινωδίες της κυρίας Μέρκελ.


Κάρστεν Σνάιντερ
«Αφετηρία οι υποχρεώσεις που έχετε αναλάβει»

Η Ανγκελα Μέρκελ άφησε να σέρνεται για πολύ η συζήτηση για Grexit, υποστηρίζει ο Κάρστεν Σνάιντερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών.

Κατηγορήσατε πρόσφατα την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι επιχειρεί μια ανεύθυνη στροφή στο θέμα του Grexit. Επιμένετε στην κριτική σας και μετά την πρόσφατη διευκρίνιση της καγκελαρίου;
«Οχι. Χαιρετίζω τη δήλωση της καγκελαρίου, ότι είναι κατά της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αν και άφησε για πολύ να γίνεται η σχετική συζήτηση. Η κριτική μου στρέφεται εναντίον ορισμένων χριστιανοδημοκρατικών ομάδων στην κυβέρνηση, οι οποίες υποδαύλιζαν για αρκετές ημέρες τη συζήτηση. Αυτό προκάλεσε μεγάλη ανησυχία, καθώς και την εντύπωση ότι το Βερολίνο αναμειγνύεται στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα».
Ηταν μήπως μέρος ενός πολέμου νεύρων κατά του ΣΥΡΙΖΑ;
«Δεν ήταν πάντως πολύ επαγγελματικό. Εξυπακούεται ότι μια κυβέρνηση πρέπει να έχει στο χέρι της πολλές εναλλακτικές λύσεις –θα ήταν αστείο αν δεν τις είχε -, το ότι όμως τις διαδίδει μέσω του Τύπου αποτελεί μεγάλο λάθος».
Εναλλακτικές λύσεις, βγαίνουν όμως στην επιφάνεια ως «μπαμπούλας», όποτε αυτό θεωρείται σκόπιμο –όπως για παράδειγμα τώρα εν όψει των ελληνικών εκλογών;
«Αυτή η εντύπωση τουλάχιστον δίνεται, ότι δηλαδή ορισμένα σημαντικά χριστιανοδημοκρατικά υπουργεία επιχειρούν να επηρεάσουν τους έλληνες ψηφοφόρους. Αυτό είναι μεγάλο λάθος».
Θα φανεί το Βερολίνο γενναιόδωρο απέναντι σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;
«Οχι. Η γενναιοδωρία θα επέφερε αποκλίσεις από τις συμφωνίες. Η μελλοντική κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά στην ίδια αφετηρία που έχει και η σημερινή. Και θα πρέπει να αποδεχθεί τις υποχρεώσεις, που κλείστηκαν με το ελληνικό κράτος».
Εχετε επαφές με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ;
«Οχι. Μέχρι τώρα κανείς δεν επιχείρησε να με συναντήσει. Αλλά είμαι στη διάθεση για συνομιλίες με τους εκπροσώπους κάθε δημοκρατικού κόμματος στην Ευρώπη».

Γκούντερ Κριχμπάουμ
«Αθέτηση υποχρεώσεων σημαίνει διακοπή χρηματοδότησης»

Οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν, λέει ο Χριστιανοδημοκράτης Γκούντερ Κριχμπάουμ, πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής.

Πολλοί λένε ότι η γερμανική κυβέρνηση αναμειγνύεται στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα. Κάνουν λάθος;
«Απολύτως. Αλλά δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί ότι η Γερμανία έχει στηρίξει πολύ την Ελλάδα –μιλάμε για εγγυήσεις 80 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εμείς οι βουλευτές πρέπει να εξηγούμε συνεχώς στους ψηφοφόρους μας πόσο αναγκαία είναι η βοήθεια για τους Ελληνες και πόσο σημαντική για μας. Οι γερμανοί φορολογούμενοι πρέπει όμως να είναι σίγουροι ότι οι συμφωνίες θα τηρηθούν».
Ούτε έμμεση ανάμειξη;
«Αν πιστέψει κανείς τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ότι σε περίπτωση εκλογικής νίκης του θα διακόψει το πρόγραμμα προσαρμογής, τότε η Ελλάδα θα γύριζε πολύ πίσω –όλες οι προηγούμενες πρόοδοι θα εξανεμίζονταν γρήγορα. Εγώ πάντως δεν μπορώ να φανταστώ το πώς θα χρηματοδοτούσε τις πολλές υποσχέσεις του. Μια τέτοια παρατήρηση δεν συνιστά ανάμειξη».
Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει διαπραγματεύσεις για τη ριζική αναθεώρηση των συμφωνιών. Του αναγνωρίζετε τέτοιο δικαίωμα;
«Επαναλαμβάνω: Κάθε μελλοντική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες. Αυτό ισχύει και για τον κ. Τσίπρα».
Δεν θα οδηγούσε η διακοπή της χρηματοδότησης της Ελλάδας εκ μέρους των εταίρων σε ένα «ψυχρό» Grexit;
«Αν υποθέσουμε ότι μια νέα κυβέρνηση θα αθετούσε τις υποχρεώσεις της, τότε δεν θα σταματούσε μόνο η βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων. Συγχρόνως θα έπαυε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να βλέπει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ασφάλειες. Σε τέτοια περίπτωση, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να αναχρηματοδοτηθούν. Η χώρα θα βρισκόταν έτσι προ μεγίστων δυσκολιών, επειδή θα απειλούνταν με άμεση χρεοκοπία. Αλλά, θέλω να πω με κάθε σαφήνεια: δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο –γι’ αυτό και το Βερολίνο ξεκινά από την υπόθεση ότι οι συμφωνηθείσες υποσχέσεις θα τηρηθούν».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ