Ως «πολιτική ανωμαλία» καταγράφεται από την πλειονότητα των συνταγματολόγων η ποινική εμπλοκή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής με τις κατηγορίες της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης αλλά και με την παράνομη οπλοχρησία και οπλοκατοχή με σκοπό τον εφοδιασμό της εγκληματικής οργάνωσης. Οι φόβοι όσων συνηγορούν με τη μη λήψη νέων νομοθετικών μέτρων για τον αποκλεισμό των υποδίκων βουλευτών στις επερχόμενες εκλογές κρύβουν από πίσω, όπως μας έλεγε ανώτατος πολιτικός παράγοντας, το ενδεχόμενο μήπως «σε μια αντιπολιτική εποχή ενισχυθεί το φαινόμενο αυτού του μορφώματος στη συνείδηση του κόσμου, ο οποίος δρα τιμωρητικά σε αυτή τη φάση». Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό επρόκειτο να αποφασιστεί στη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου το Σάββατο, αν δηλαδή χρειαστεί περαιτέρω νομοθετική παρέμβαση ή αν τα πράγματα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ευ. Βενιζέλος, πάντως, έχει εκφραστεί εναντίον οποιασδήποτε νομοθετικής παρέμβασης που θα έθετε το κόμμα της Χρυσής Αυγής εκτός νόμου, αφού αυτό δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε αυτή τη φάση δεν ετοιμάζεται κανένα νομοθέτημα. «Είναι ένα δύσκολο κατηγορητήριο» μας επεσήμανε πηγή του υπουργείου. «Αυτοί οι άνθρωποι θα κριθούν σύμφωνα με τους νόμους. Η Βουλή θα αποφασίσει και βεβαίως ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας για όλους». Η άποψη του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ότι το νομικό οπλοστάσιο είναι επαρκές σε αυτή τη φάση.
«Η Βουλή θα κρίνει τα στοιχεία»


Ολοι συμφωνούν ότι έπρεπε να σταλεί το έγγραφο των ανακριτριών Ιωάννας Κλάπα και Μαρίας Δημητροπούλου στη Βουλή, αφού έχουν προκύψει τα στοιχεία τα οποία περιγράφονται στο παραπεμπτικό των 190 σελίδων. «Οι βουλευτές μας» είπε ο συνταγματολόγος και πρώην υπουργός κ. Αντώνης Μανιτάκης «δεν έχουν ποινική ασυλία για τα αδικήματα που δεν εμπίπτουν στην άσκηση των καθηκόντων τους. Εχουν πάντως το ποινικά ακαταδίωκτο και η Βουλή θα κρίνει τα στοιχεία και αν πρέπει να αρθεί η ασυλία και να διωχθούν όπως ζητάει η Δικαιοσύνη. Παρότι δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα δημοκρατικής ομαλότητας της Βουλής, πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα. Η Βουλή θα αποφασίσει και οι ανακρίτριες δεν μπορούσαν να μη στείλουν το αίτημα. Οι βουλευτές θα αποφασίσουν και η Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της».
Το έγγραφο των δύο ανακριτριών φέρνει στο προσκήνιο το θέμα της λειτουργίας, στο πλαίσιο του Συντάγματος, του κόμματος της Χρυσής Αυγής, με σοβαρό ενδεχόμενο πλέον να υπάρξουν προφυλακίσεις και άλλων βουλευτών του κόμματος. Το ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντηθεί είναι κατά πόσον είναι δυνατόν να παρίσταται στις κοινοβουλευτικές εργασίες ένα κόμμα του οποίου η πλειονότητα των μελών μπορεί να είναι προφυλακισμένη. Αλλο ερώτημα αφορά προσωπικά τον Ηλία Κασιδιάρη και το κατά πόσο μπορεί να είναι υποψήφιος στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας.

«Ακόμη και μέσα από τη φυλακή μπορεί να είναι υποψήφιος»
λέι ο συνταγματολόγος κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Απαντώντας στο ερώτημα αν η Πολιτεία μπορεί να νομοθετήσει για την επιβολή κωλύματος εκλογιμότητας σε περίπτωση παραπομπής για κακούργημα ο κ. Κατρούγκαλος ήταν απόλυτος:

«Γνωρίζω ότι συνάδελφοί μου υποστηρίζουν πως με ειδικό νόμο μπορεί να προβλεφθεί κώλυμα εκλογιμότητας. Μιλάνε επίσης και για δυνατότητα του Αρείου Πάγου να μην ανακηρύξει κάποιο κόμμα. Διαφωνώ. Για να καταλήξει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας σε απαγόρευση κόμματος χρειάστηκε να γίνει μια δίκη τεσσάρων χρόνων. Ο Αρειος Πάγος δρα στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας και δεν εκφέρει δικαστική κρίση. Στην Ελλάδα δύο φορές απαγορεύτηκε σε κόμμα να πάρει μέρος σε εκλογές: το 1994 σε κόμμα που δεν έκανε δήλωση καν και το 2007, όταν απαγορεύτηκε ο τίτλος κόμματος που περιείχε τον όρο «φασιστική». Αυτό παραλείφθηκε και το κόμμα πήρε κανονικά μέρος στις εκλογές. Πιστεύω ότι δεν μπορούν να θεσπιστούν κωλύματα εκλογιμότητας διότι είναι αντισυνταγματικά. Ο νομοθέτης δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα του πολίτη παρά μόνο αν έχει τελεσίδικη απόφαση. Ακόμη και αν το κόμμα τεθεί εκτός νόμου, εγώ λέω ότι οι βουλευτές δεν εκπίπτουν».
Η επόμενη ημέρα


Για «πολιτική ανωμαλία» μιλάνε και οι συνταγματολόγοι εντός και εκτός Βουλής σε σχέση με τις εν εξελίξει διώξεις, οι οποίες φαίνεται ότι έρχονται σε βάρος όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής για βαριά κακουργήματα. «Δεν αλλάζει τίποτε στην πλειοψηφία που απαιτείται για τη λήψη αποφάσεων» μας έλεγε παλαιός κοινοβουλευτικός. «Το Σύνταγμα, μην ξεχνάτε, για την περίπτωση δυσπιστίας στην κυβέρνηση απαιτεί την υπογραφή από 151 βουλευτές και αυτή η πλειοψηφία δεν μετατρέπεται. Θέμα υπάρχει ίσως για τις περιπτώσεις όπου απαιτείται πλειοψηφία 180 βουλευτών, όπως η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλά μήπως υπάρχει άνθρωπος που θα υπέθετε ότι η Χρυσή Αυγή θα συναινούσε στην εκλογή Προέδρου που θα πρότειναν τα δύο κυβερνώντα κόμματα;».Θέμα εγείρεται, σύμφωνα με κάποιους, και στην περίπτωση παραπομπής πολιτικού σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. «Η ψήφος είναι μυστική» μας έλεγε κοινοβουλευτικός. «Πώς θα ψηφίσουν αν κάποιοι είναι έγκλειστοι στον Κορυδαλλό;».

Το θέμα είναι πολιτικό
Η πλειονότητα των συνταγματολόγων ή όσων ασχολούνται με το Διοικητικό Δίκαιο εκτιμά ότι «το όλο θέμα είναι πολιτικό». Σύμφωνα με το άρθρο 51, παρ. 3, εδ. β του Συντάγματος «ο νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα των πολιτών (σ.σ.: εκλέγειν και εκλέγεσθαι) παρά μόνο ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, και μάλιστα για περιορισμένα εγκλήματα». Σύμφωνα με ορισμένους συνταγματολόγους πάντως, μπορεί να αλλάξει η νομοθεσία για τις εκλογές ώστε να μην ανακηρυχθεί υποψήφιος σε περίπτωση που έχει παραπομπή για κακούργημα, ακόμη και αν δεν υπάρχει αμετάκλητο βούλευμα.
Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για την παραπομπή ή μη των εννέα βουλευτών της Χρυσής Αυγής για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και των άλλων έξι για διακεκριμένη οπλοχρησία και οπλοκατοχή. Στη συνέχεια θα ασκηθεί δίωξη από τις δύο ανακρίτριες και θα κληθούν να απολογηθούν. Αν τελικά κριθούν ύποπτοι φυγής ή ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων, μόνο τότε θα προφυλακιστούν. Από τον Αρειο Πάγο πάντως ήταν ικανοποιημένοι διότι οι δύο ανακρίτριες έπραξαν το καθήκον τους. «Τώρα είναι η ώρα των πολιτικών» έλεγαν χαρακτηριστικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ