Θετικό πρόσημο έβαλε πριν λίγο, όπως ήταν αναμενόμενο εξάλλου και παρά τα ανάμεικτα συναισθήματα των βουλευτών, η «γαλάζια» προεδρική φρουρά για την παρουσία του κ. Αντ. Σαμαρά στη ΔΕΘ, σε ευρύτατη σύσκεψη -την πρώτη μετά την ομιλία και τη συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη- που έγινε στα γραφεία της Ν.Δ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, στον «πρωινό καφέ» που ξεκίνησε στις 10: 30 το πρωί της Τρίτης, υπό τον πρόεδρο της Ν.Δ. και με την παρουσία των δυο αντιπροέδρων κκ. Δ. Αβραμόπουλου και Στ. Δήμα, καταγράφηκε ικανοποίηση, τόσο για την ομιλία, όσο και για τη συνέντευξη τύπου.

Κυρίαρχη ήταν η εκτίμηση, ότι ο κ. Σαμαράς έδωσε το περίγραμμα μιας πλήρους κυβερνητικής πρότασης και έθεσε το πλαίσιο των άμεσων ενεργειών του, ενώ ανέδειξε και την πολιτική του στρατηγική.

Μάλιστα επισημάνθηκε, ότι η παρουσία του προέδρου της ΝΔ ήταν καθαρά πρωθυπουργική, αν και υπάρχει η αγωνία για το κατά πόσο θα περάσει το μήνυμα του κ. Σαμαρά στην κοινή γνώμη.

Κυρίως όμως περιμένουν να διαγνώσουν σε πόσο χρονικό διάστημα θα εδραιωθεί στους πολίτες, η άποψη των «γαλάζιων» στελεχών πως υπάρχει πλέον από τη Ν.Δ. αξιόπιστη και εναλλακτική πολιτική πρόταση.

Στη σύσκεψη δεν θα μπορούσαν να μη συζητηθούν και οι εξελίξεις στην οικονομία και ειδικά τα όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά ανησυχούν για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και εκτιμούν ότι τα…«χειρότερα είναι μπροστά» και η μόνη απάντηση της Ν.Δ. πρέπει να είναι η μετωπική σύγκρουση και η ενδυνάμωση στο πεδίο της κοινωνίας του μηνύματος και των προτάσεων του κόμματος.
Κεντρικό αίτημα οι εκλογές
Πολλοί παριστάμενοι στη σύσκεψη, π.χ. των κκ. Κ. Τασούλα (γ.γ. της Κ.Ο.), Μαξ. Χαρακόπουλου (γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού), Ανδρ. Λυκουρέντζου (γραμματέα κόμματος), είναι της άποψης, ότι ο κ. Σαμαράς οριοθέτησε πλήρως τον πολιτικό του λόγο ενόψει των εκλογών, των διεργασιών σε πολιτικόοικονομικό επίπεδο και των εξελίξεων σε επίπεδο κοινωνίας (κινητοποιήσεις).

Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύεται επικοινωνιακά καθημερινά το αίτημα της Ν.Δ. για εκλογές. Ήδη σήμερα, πριν και μετά τη σύσκεψη, στελέχη της Ν.Δ.όπως οι κκ. Τασούλας και Λυκουρέντζος, διατυπώνουν το αίτημα, με την ανάλογη επιχειρηματολογία.

«Δεν επιτρέπονται παρεκκλίσεις»
Σύμφωνα με τα περισσότερα στελέχη που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε, με την ομιλία και τη συνέντευξή του, μια σειρά από θέματα της επικαιρότητας και έθεσε το πλαίσιο που πρέπει να κινούνται και οι βουλευτές του κόμματος.

«Πλέον κανείς δεν δικαιούται να πει δεν ξέρει τις θέσεις και τις προτάσεις του κόμματος για μια σειρά ζητημάτων» είπε στο «Βήμα» τακτικός συνομιλητής του κ. Σαμαρά και ξεκαθαρίζει ότι με την εμφάνιση του προέδρου της Ν.Δ. «μπήκαν κόκκινες γραμμές» για το πώς πρέπει να κινούνται τα μέλη της Κ.Ο.

Στην ηγετική ομάδα δεν ενθουσιάστηκαν με τις διαρροές μιας μικρής ομάδας βουλευτών που εκφράζει επιφυλάξεις, ενστάσεις, προβληματισμό και διαφωνία με σημεία της ομιλίας του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ.

«Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές άρχισε και ο πρόεδρος κήρυξε πανστρατιά. Όποιος θέλει δίνει τη μάχη. Ιδεολογικοί και πολιτικοί λιποτάκτες δεν χωράνε» σημειώνει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του στέλεχος της πρώτης γραμμής.
Ανησυχία για τα εθνικά
Για αρκετή ώρα, εκτός από την παρουσία του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω και της γεώτρησης που ξεκίνησε στην ΑΟΖ της Κύπρου σε συνδυασμό με τις τουρκικές απειλές.

Ο κ. Αβραμόπουλος -στον απόηχο και της αναφοράς του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ στο θέμα με την επισήμανση ότι η Ελλάδα πρέπει να ανακηρύξει ΑΟΖ, όπως έπραξε η Κύπρος- έκανε πλήρη ενημέρωση για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα για τα ελληνοτουρκικά και το κλίμα έντασης που διαμορφώνεται στην περιοχή.

Εξάλλου, ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. πριν λίγες ημέρες είχε επισκεφθεί το Καστελόριζο, όπου παρέστη στον εορτασμό για την απελευθέρωση του νησιού. Εκεί είπε ότι η εθνική κυριαρχία και τα κατοχυρωμένα από το Διεθνές Δίκαιο συμφέροντα της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτα και με έμφαση είχε σημειώσει, πως δεν πρέπει να επιτραπεί η οικονομική κρίση να μετατραπεί σε εθνική.

Κυρίαρχη είναι η επισήμανση ότι οι εμπρηστικές δηλώσεις από την τουρκική πλευρά προστίθενται σε ένα πλήθος απειλών και εκβιασμών, που εκπορεύονται, τον τελευταίο καιρό, από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας και αποβλέπουν στην αποτροπή των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Κυπριακή ΑΟΖ.