Είναι εκ του πονηρού η προσπάθεια που καταβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου να διαλαλεί ότι δήθεν οι σχέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου (φωτογραφία) βρίσκονται σε άριστο σημείο, ότι καθημερινώς (μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη) συζητούν περί Οικονομίας και ότι πάλι μαζί (πίνοντας και τον καφέ τους) χαράζουν από κοινού την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ολες αυτές οι κυβερνητικές διαρροές βγήκαν στην επιφάνεια μετά την πολυσυζητημένη συνέντευξη του κ. Τσακαλώτου στο «Κόκκινο», στην οποία ο υπουργός Οικονομικών προσγείωσε ανώμαλα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Τσίπρα για όσα προπαγάνδιζαν περί καθαρής εξόδου. Θέλησαν, με διαρροές του τύπου «άριστες σχέσεις» κ.τ.λ. οι του Μαξίμου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για αντιπαράθεση Τσίπρα – Τσακαλώτου. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
nnn
Οντως οι δυο τους διατηρούν καλές σχέσεις, έχουν κοινούς φίλους στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό που τους στηρίζουν. Με μία διαφορά: Ο κ. Τσακαλώτος έχει έναν υποστηρικτή περισσότερο απ’ ό,τι έχει ο κ. Τσίπρας, και αυτός δεν είναι άλλος από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρα. Και τότε αφού Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών διατηρούν… άριστες σχέσεις, πίνουν μαζί καφέ (κατά την έκφραση Συριζαίων) πώς είναι δυνατόν ο ένας να αδειάζει τον άλλον σε ό,τι αφορά την καθαρή έξοδο; Διαβάστε τι σκαρφίζονται οι Συριζαίοι για να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο…
nnn
Λένε ότι η… υποτιθέμενη αντιπαράθεση οφείλεται κυρίως στη διαφορά… ύφους. Οτι δηλαδή ο Ευκλείδης έχει έναν ξεχωριστό τρόπο να τα λέει ως… Αγγλοσάξονας (που τα ελληνικά του δεν είναι ακόμα τέλεια), ότι χρησιμοποιεί περισσότερο την ακαδημαϊκή του ιδιότητα και επειδή τον εμπιστεύονται περισσότερο οι δανειστές (σε Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Φρανκφούρτη) είναι αναγκασμένος να λέει τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θέλουν μερικοί να φανούν. Αντιθέτως ο κ. Τσίπρας είναι περισσότερος πολιτικός, δεν έχει εξειδίκευση στα οικονομικά και τα λέει πιο σταράτα χρησιμοποιώντας τις περισσότερες φορές μια λαϊκή γλώσσα, που ακούγεται ευχάριστα στα αφτιά των οπαδών του. Τώρα, ποιος είναι ο καλύτερος ανάμεσα στους δύο και ποιος έχει κάνει τις λιγότερες κωλοτούμπες είναι δικό σας συμπέρασμα.


Ο γρίφος των εκλογών

Ρώτησα ευθέως έναν Συριζαίο που κατοικοεδρεύει στο Μαξίμου γιατί τελευταίως με τόση συχνότητα ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2019. Μήπως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πέραν του βασικού αιτήματος της ΝΔ για πρόωρες εκλογές προστέθηκε και το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για «εκλογές εδώ και τώρα»; Η απάντηση που μου έδωσε με ξένισε, λέγοντας ότι όλα τα κόμματα και κυρίως αυτά που κυβερνούν θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμα για εκλογές. Είπε όμως και κάτι άλλο. Οτι εάν οι δανειστές μας συμφωνήσουν να αναβάλουν ή να ακυρώσουν τη μείωση των συντάξεων από το 2019 και ακυρώσουν και τη μείωση του αφορολογήτου, τότε ο κ. Τσίπρας δεν θα έχει κανέναν λόγο να προκηρύξει εκλογές το φθινόπωρο του 2018. Θα συμφωνήσουν όμως οι δανειστές; Προσωπικά δεν το βλέπω. Οπότε; Ετοιμάστε καλού-κακού τα… εκλογικά σας βιβλιάρια (μετά τα μπάνια του λαού).


Πέταξαν έξω (πάλι) τον… Καλογρίτσα

«Προχωρά κανονικά η κατασκευή του Οδικού Αξονα Καλλονής – Σιγρίου Λέσβου» είπε ο Πρωθυπουργός στην επεισοδιακή εμφάνισή του στη Μυτιλήνη προκαλώντας όμως δικαίως απορίες. Το έργο, με ευθύνη της κοινοπραξίας Καλογρίτσα που το εκτελεί, έχει σταματήσει εδώ και έναν μήνα και υπολειτουργεί για περίπου επτά με οκτώ μήνες. Τι συνέβη; Μήπως ήταν αδιάβαστος ο Πρωθυπουργός; Εκείνο που έμαθα είναι ότι το υπουργείο Υποδομών ξεκίνησε τις διαδικασίες αποκαθήλωσης της μέχρι πρότινος «εκλεκτής» στις μεγάλες εργολαβίες ανά τη χώρα κοινοπραξίας Καλογρίτσα, για να την αντικαταστήσει με άλλη εταιρεία. Προφανώς δεν χρειάζονται πλέον τον Καλογρίτσα και τον πέταξαν έξω από το έργο. Και κάτι ακόμα. Αληθεύει ότι πριν από την εξεύρεση διαδόχου η εταιρεία Τοξότης πληρώθηκε μία ακόμη γενναία δόση του έργου, ύψους 400.000 ευρώ; Μπα, δεν το πιστεύω, τέτοια πράγματα επί ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνονται…


Τι θα φάνε ο Κάρολος και η Καμίλα;
Η Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα (ετών 71) και ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος (ετών 70) έρχονται λοιπόν στην Ελλάδα επισήμως, με πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου. Τώρα θα πείτε πώς ξαφνικά τους θυμηθήκαμε και τους προσκαλέσαμε στην Ελλάδα; Στην πραγματικότητα, αυτοπροσκλήθηκαν με αφορμή τον εορτασμό της ναυτικής και στρατιωτικής συνεργασίας Μεγάλης Βρετανίας και Ελλάδας. Αυτός είναι και ο λόγος που θα επισκεφθούν ένα πολεμικό πλοίο της Βρετανίας και το Θωρηκτό Αβέρωφ, όπου, όπως λένε οι Βρετανοί, με τις επισκέψεις αυτές «θα αναδειχθούν οι σχέσεις στη ναυτιλία και στην άμυνα». Ο Κάρολος όμως δεν είναι (προς το παρόν) αρχηγός κράτους. Ετσι χάνει πολλά πράγματα λόγω… πρωτοκόλλου.
nnn
Για παράδειγμα, δεν πρόκειται να του γίνει επίσημη υποδοχή (με ανάκρουση των εθνικών ύμνων), δεν πρόκειται να του παρουσιαστούν στρατεύματα, δεν πρόκειται να τύχει τιμών. Παρά ταύτα με μια μικρή εξαίρεση θα καταθέσει στεφάνι στον Αγνωστο Στρατιώτη και θα παρακαθήσει (μαζί με την Καμίλα) στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν τους ο κ. Παυλόπουλος. Ρώτησα τι θα φάνε, και μου απάντησαν (ξερά)… ψαρικά!

Χάσαμε τον Φούφτελ, stop

Ο Χανς Γιοακίμ Φούχτελ ( ή… Φούχτελος, όπως τον ονόμαζε η Μέρκελ) δεν είναι πλέον ο υπεύθυνος από πλευράς Καγκελαρίου για την Γερμανό-Ελληνική Συνεργασία. Υπέβαλε την παραίτησή του. Και θα μας λείψει. Οχι για κανένα ιδιαίτερο λόγο επειδή είχε σκέψεις και προτάσεις (καθώς και μπάτζετ) για τα πάντα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, βοήθησε όντως πολύ στα πέτρινα χρόνια της οικονομικής κρίσης, έκανε ισχυρές φιλίες με τον Γιάννη Μπουτάρη και του άρεσαν οι ελληνικές ταβέρνες με τα… χταποδάκια. Ηταν ο άνθρωπος που κατά την προεκλογική περίοδο μοίραζε στους ψηφόρους του… οδοντόβρουτσες, με το σύνθημα «όλοι έχουν στο στόμα τους τον Φούχτελ». Ο νέος υπεύθυνος για την Γερμανό- Ελληνική Συνεργασία ονομάζεται Norbert Barthle Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Διατροφής και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το prive breakfast του Κυριάκου

Prive… breakfast σπάνια συμβαίνει και το έκανε (ποιος άλλος;) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αίθουσα «Ωμέγα» του ξενοδοχείου Intercontinental. Prive, έτσι το ονόμασαν, πλην ο κ. Μητσοτάκης είχε καλεσμένους καμιά δεκαπενταριά εκπροσώπους εταιριών πληροφορικής (των μεγαλύτερων που υπάρχουν) στο περιθώριο του συνεδρίου ψηφιακής πληροφορικής. Ήταν εκεί μαζί με τον Πρόεδρο και η σκιώδης υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής (σκιώδης δηλαδή υπουργός του Νίκου Παππά) Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία προτάθηκε από τους παριστάμενους να γίνει… υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στην μελλοντική κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Είναι η καταλληλότερη», του είπαν, αφήνοντας τον κ. Μητσοτάκη με το στόμα ανοικτό. Τι είχε ακριβώς συμβεί; Ο κ. Μητσοτάκης θέλοντας να δείξει το ενδιαφέρον του για την πληροφορική και πώς μπορεί μ΄αυτήν να κυβερνήσει κάποιος την χώρα επανέλαβε την εξαγγελία του να δημιουργήσει μια θέση υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ για θέματα ψηφιακής πολιτικής….

Υπουργός εν… αναμονή

Τότε έκανε παρέμβαση ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Εταιριών Πληροφορικής Ελλάδας και είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι η πλέον κατάλληλη γι΄αυτήν την θέση είναι η Μισέλ. Ο Πρόεδρος της ΝΔ αργότερα είπε στην σκιώδη υπουργό του: «Α, γι΄αυτό επέμενες να έρθεις στο breakfast». Για την ιστορία σας αναφέρω ότι ουδείς άγγιξε τα κρουασάν, τα κουλουράκια και τις φρυγανιές (με μαρμελάδα) του προγεύματος. Ολοι μιλούσαν, μιλούσαν τόσο που δεν πρόλαβαν να φάνε ούτε μια μπουκιά.

HeliosPlus