Οσοι έχουν το τελευταίο διάστημα συνομιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) σχημάτισαν την εντύπωση ότι ο Πρωθυπουργός δεν προγραμματίζει εκλογές μέσα στο 2018 και θα αφήσει την κατάσταση (όσο δύσκολη κι αν είναι για την κυβέρνησή του) να εξελιχθεί και… όπου πάει. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Μήπως ο κ. Τσίπρας θέλει να παρουσιάζεται ότι δεν συζητεί για εκλογές, ώστε όταν έρθει η ώρα να αιφνιδιάσει; Τι συζητεί, νομίζετε, στις λεγόμενες «κλειστές συσκέψεις» στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πιο στενούς συνεργάτες του, αυτούς που τους έχει απόλυτη εμπιστοσύνη;


Η απαγορευμένη λέξη των Συριζαίων

Οντως συζητεί και γι’ αυτές (αφού νομίζει ότι του δίνει πολιτικό πλεονέκτημα η δήθεν σκανδαλολογία), ωστόσο αποφεύγει να συζητήσει για τον χρόνο που θα γίνουν. Μάλιστα, εις εκ των στενών συνεργατών του μου λέει ότι «άλλο πράγμα ο σχεδιασμός των εκλογών και άλλο η συζήτηση για πρόωρες εκλογές». Κατά τον ίδιο συνεργάτη του, είναι αδιανόητο ένας πρωθυπουργός να μη συζητεί το ενδεχόμενο των εκλογών, τη στιγμή μάλιστα που το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο, αλλά προβλέπονται σκληρά μέτρα για συνταξιούχους το 2019: «Θα ήταν σαν να αυτοκτονούσε πολιτικά εάν δεν είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του τις εκλογές» είπε συγκεκριμένα, με τη σημείωση ότι μπορεί να το συζητεί ο κ. Τσίπρας αλλά ακόμη δεν τις έχει… σχεδιάσει, ούτε για εφέτος, ούτε όμως και για του… χρόνου. Αλλά με ποιους συζητεί τέτοια (απαγορευμένα για τους υπόλοιπους Συριζαίους) θέματα;


Οι κλειστοί κύκλοι στο Μαξίμου

Υπάρχουν δύο στενοί κλειστοί κύκλοι συνεργατών του, μου λένε. Στον πρώτο κύκλο μετέχει ο Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος προήχθη (λόγω του ξερού, προκλητικού λόγου που διαθέτει) σε Νο2 του Μαξίμου. Μαζί του είναι οι κ.κ. Λιάκος, Βερναρδάκης, Τσέκερης (της «Αυγής») και Καρτερός. Στον δεύτερο κύκλο είναι οι κ.κ. Παππάς, Φλαμπουράρης, ο διπλωματικός του σύμβουλος κ. Καλπαδάκης και (κατά περίπτωση) ο κ. Σκουρλέτης, όταν ο κ. Τσίπρας συζητεί γενικά για εκλογές. Οι κ.κ. Τσέκερης, Καρτερός και Βερναρδάκης είναι και οι βασικοί λογογράφοι του. Ο κ. Καρτερός αναλαμβάνει (είτε με non papers είτε με ανακοινώσεις) τη λεγόμενη «βαριά δουλειά», δηλαδή τις ακραίες επιθέσεις εναντίον των Κ. Μητσοτάκη, Αντ. Σαμαρά, Αδ. Γεωργιάδη, Ευ. Βενιζέλου, Ι. Στουρνάρα, Μαρέβας Μητσοτάκη και όσων ΜΜΕ δεν έχουν υποταγεί στο σύστημα του Μαξίμου. Ο κ. Τσέκερης μαζί με τον κ. Βερναρδάκη έχουν αναλάβει τις ομιλίες Τσίπρα στη Βουλή, στα αναπτυξιακά συνέδρια κ.τ.λ. Πάντως τίποτε δεν βγαίνει προς τα έξω, καμία δήλωση δεν γίνεται εάν προηγουμένως δεν την εγκρίνει ο κ. Τσίπρας.


Και ξεχασιάρης;

Δεν τα είπε και τόσο καλά ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Μυτιλήνη για τον ΦΠΑ στα νησιά που αυξάνεται από την 1η Ιουλίου. Στην προσφιλή τακτική του να ρίχνει τις ευθύνες στους προηγούμενους και στην τρόικα, ξέχασε να αναφέρει, όπως μου λένε οι κάτοικοι του νησιού, ότι το άδικο αυτό μέτρο είχε συμπεριληφθεί στις δεσμεύσεις που αποδέχθηκε το καλοκαίρι του 2015, όταν έκανε την περίφημη 17ωρη διαπραγμάτευση. Οπως μου θύμισε, όμως, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, προ ημερών ο Πιερ Μοσκοβισί του είχε απαντήσει ότι η φορολογική πολιτική για τα νησιά είναι ευθύνη της κυβέρνησης και κανενός άλλου… Και ξεχασιάρης λοιπόν ο Πρωθυπουργός;


Η… Μπίλντερμπεργκ των τραπεζιτών

Η Βασιλεία, τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Ελβετίας, είναι ένα ειδυλλιακό μέρος με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Ο ποταμός Ρήνος δίνει και ένα ρομαντικό στοιχείο στην πανέμορφη αυτή πόλη. Καμία σχέση βεβαίως με το οικονομικό γεγονός που λαμβάνει χώρα τέσσερις φορές τον χρόνο. Πρόκειται για τη σύναξη των κεντρικών τραπεζιτών όλου του κόσμου όπου ανταλλάσσονται απόψεις για την παγκόσμια οικονομία, το τραπεζικό σύστημα, τους κινδύνους και τις προοπτικές. Είναι κάτι σαν τη… Λέσχη Μπίλντερμπεργκ των τραπεζιτών, αφού πολλά συζητώνται αλλά τίποτε δεν βγαίνει προς τα έξω. Εκεί λοιπόν βρίσκεται περιχαρής από το Σάββατο ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας. Η συνάντηση αυτό το Σαββατοκύριακο θα γίνει, όπως πάντα, μέσα στη χλιδή, με πλούσια γεύματα, διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία, τουριστικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα κ.λπ. Ανάμεσα στους παρευρισκομένους θα είναι και ο νέος αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης, Τζέι Πάουελ, αλλά και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Αγγλίας, της Γερμανίας κ.λπ.


Οταν η Περιστέρα θα συναντήσει τη Μαρέβα

Το θέμα δεν είναι ότι στο Προεδρικό Μέγαρο έχει σημάνει ένα είδος «κόκκινου συναγερμού» για το δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τιμήν του πριγκιπικού ζεύγους του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά ότι ο Κάρολος και η Καμίλα θα βοηθήσουν ώστε να έρθουν πιο κοντά οι Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα και η Μαρέβα Μητσοτάκη. Και οι δύο είναι προσκεκλημένες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα έχει ενδιαφέρον πώς θα συναντήσει η μία την άλλη, τη στιγμή που τόσα έχουν προηγηθεί από τους Συριζαίους (και από το Μαξίμου) για τις offshore της κυρίας Μαρέβα και τις απαντήσεις που έδωσε η ΝΔ. Πάντως, να ξέρετε ότι εάν τελικά οι δύο κυρίες αποδεχθούν τις προσκλήσεις που τους έστειλε η Προεδρία της Δημοκρατίας, θα συναντηθούν ξανά στις 17 Μαΐου στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Πρ. Παυλόπουλος προς τιμήν της εσθονής προέδρου.

Μύλος με τα ομόφυλα ζευγάρια

«Μύλος» επικρατεί στα κόμματα με αφορμή την διάταξη για το δικαίωμα (και) των ομόφυλων ζευγαριών που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να γίνονται ανάδοχοι γονείς. Η παρέμβαση του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος τάχθηκε θετικά, ενώ στην ΔΗΣΥ οργιάζουν οι διαφωνίες, έδωσε μια άλλη διάσταση στο θέμα, καθώς ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ τοποθετήθηκε στη Βουλή όχι απλώς ως βουλευτής, αλλά υπό την ιδιότητα του Εισηγητή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκτέλεση των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι «53» του Σταθάκη

Καταφθάνουν οσονούπω οι εκπρόσωποι των δανειστών για την τελευταία και καυτή αξιολόγηση του προγράμματος. Στα φλέγοντα ζητήματα των διαπραγματεύσεων είναι τα ενεργειακά. Δηλαδή οι αποκρατικοποιήσεις των ΕΛ.ΠΕ και της ΔΕΠΑ, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς και η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.

***
Ο φάκελος δηλαδή του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη. Οι κακές γλώσσες θέλουν τον κ. Σταθάκη να διαφωνεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στα θέματα των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων. Ο Ευκλείδης θέλει να τελειώνει γρήγορα. Ο κ. Σταθάκης θέλει να κρατήσει ένα στίγμα του ιδεολογικού πρόσημου του ΣΥΡΙΖΑ.

***
Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των ενεργειακών ΔΕΚΟ είναι ο στόχος των εναλλακτικών σεναρίων αποκρατικοποίησης του κ. Σταθάκη. Για όσους μιλούν για σύγκρουση με τον κ. Τσακαλώτο, θυμίζω ότι το επιτελείο του υπουργού Ενέργειας, που χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, πρόσκειται στην ομάδα των «53+». Δικός σας…

Ο Κύκλος Ιδεών του Βενιζέλου

Πυρετωδώς ετοιμάζονται στο επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου για το δεύτερο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση. Θα πραγματοποιηθεί, όπως και το πρώτο, στο Κάραβελ το διήμερο 11και 12 Ιουνίου. Θυμίζω ότι οι εργασίες του πρώτου συνεδρίου ήταν επιτυχείς αν και δεν έληξαν, όπως πολλοί παρότρυναν και δημοσίως τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με την μετατροπή του Κύκλου Ιδεών σε πολιτικό φορέα.

***
Προς το παρόν και ενόψει του συνεδρίου, το βάρος δίδεται στις προσυνεδριακές εκδηλώσεις, όπως αυτής που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη με θέμα, « η Ελλάδα μετά: ελπίδες και κίνδυνοι». Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι Αντώνης Μανιτάκης, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Μιράντα Ξαφά, Αθανάσιος Τσαυτάρης, Στέργιος Λογοθετίδης. Την εισαγωγή και τον συντονισμό της συζήτησης θα τον έχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

HeliosPlus