Εγώ από μπάλα δεν ξέρω πολλά. Απλώς τούτες τις ημέρες θυέλλης για το ελληνικό ποδόσφαιρο μετά τα τραυματικά γεγονότα της Θεσσαλονίκης, αναπόφευκτα προέκυψε η εμπλοκή μου και με την… μπάλα. Μαθαίνω μάλιστα ότι οι εξελίξεις στο ποδόσφαιρο ταλαιπωρούν τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου…
nnn
Μου είπαν λοιπόν ότι τις τελευταίες ημέρες ο ελληνορώσος πρόεδρος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης ζητεί εναγωνίως επαφή με τον Πρωθυπουργό. Παίρνει και ξαναπαίρνει τηλέφωνο, και ανταπόκριση δεν βρίσκει…
nnn
Οι οχλήσεις του είναι καθημερινές, σε σημείο που έχει καταντήσει ανέκδοτο για τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού: «Πάλι ο Ιβάν; Τι θα κάνουμε μ’ αυτόν;». Και όταν ερωτώνται «καλά, τι θέλει τέλος πάντων ο Ιβάν;», απαντούν με το ευφυολόγημα: «Να του αποδοθεί το πρωτάθλημα με τροπολογία». Και γελά ο κάθε πικραμένος.
nnn
Αλλά δεν είναι το μοναδικό θέμα που ακούνε στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Ελληνορώσο. Ανάμεσα στις διεκδικήσεις του (για να αποφύγει την ποινή για τα επεισόδια της Τούμπας) «καρφώνει» και τον κιτρινόμαυρο διεκδικητή του πρωταθλήματος. Το τι λέει δεν μου επιτρέπεται (λόγω ήθους, αξιοπρέπειας και ανατροφής) να σας περιγράψω. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι ο πρώτος ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου τα έχει… παίξει (στην κυριολεξία). Εμπλεξε και άντε τώρα να ξεμπλέξει.

Ο εκβιασμός των Τούρκων

Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν σαφής η έκβαση του ελληνοτουρκικού επεισοδίου με τη σύλληψη στον Εβρο ενός αξιωματικού (ανθυπολοχαγού τον βαθμό) και ενός υπαξιωματικού (λοχία ΕΠΟΠ) του Στρατού Ξηράς. Και τούτο παρά την προφυλάκιση των δύο στρατιωτικών που διέταξε τουρκικό δικαστήριο με την κατηγορία (σύμφωνα με ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ) της κατασκοπείας και της παράνομης εισόδου στην Τουρκία. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας πάντως επιμένει ότι η μοναδική κατηγορία που διατυπώθηκε εναντίον των δύο ελλήνων στρατιωτικών είναι η παράνομη είσοδος στη χώρα (και όχι η κατασκοπεία)…
nnn
Ωστόσο, εκείνο που γνωρίζω είναι ότι εδώ και καιρό υπήρχαν σήματα και μηνύματα πως οι γείτονές μας οι Τούρκοι δεν θα άφηναν αναπάντητη την υπόθεση της μη έκδοσης των 8 τούρκων αξιωματικών…
nnn
Η τουρκική πλευρά έχει διαμηνύσει εδώ και καιρό στην ελληνική κυβέρνηση ότι οι 8 τούρκοι αεροπόροι ήταν για αυτούς αποδεδειγμένα πραξικοπηματίες και συμμέτοχοι σε πολυβολισμούς κτιρίων και πολιτών τη βραδιά του πραξικοπήματος. Επέμεναν μάλιστα ότι εάν δεν ανταποκρινόταν η ελληνική Δικαιοσύνη στο τουρκικό αίτημα θα αναβάθμιζαν το όλο θέμα ως διαφορά μεταξύ κρατών. Αφηναν να εννοηθεί πως θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για τον επαναπατρισμό των «οκτώ» στην Τουρκία…
nnn
Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, αλλά ας έχουν οι φύλακες τη γνώση ότι το όλο θέμα μπορεί να εξελιχθεί σε μείζονα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το σίγουρο είναι ότι ανεξάρτητα από την έκβαση του επεισοδίου στον Εβρο, οι 8 τούρκοι αξιωματικοί αποτελούν κόκκινο πανί για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την τουρκική πολιτική ηγεσία, καθώς στο θέμα αυτό αποτυπώνεται ο μεγάλος εσωτερικός διχασμός στην Τουρκία… Επρεπε να γνωρίζουν οι κυβερνώντες ότι στην περίπτωση των «οκτώ» η Αγκυρα δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να εξωτερικεύει το μεγάλο εσωτερικό της πρόβλημα.

Και τώρα ο επόμενος… ανασχηματισμός

Πάμε τώρα στον ξαφνικό (αναγκαστικό) διορθωτικό (όπως τον ονόμασε ο Αλέξης Τσίπρας) ανασχηματισμό. Αυτό που θέλω να σας αποκαλύψω είναι ότι τούτος ο ανασχηματισμός ήταν απόλυτα διαχειριστικός. Και ξέρετε γιατί; Επειδή, όπως λένε και οι του Μαξίμου, το «μεγάλο κόλπο» θα γίνει το φθινόπωρο…
nnn
Δηλαδή, θα πείτε, ποιο είναι αυτό το μεγάλο κόλπο; Κατά τα λεγόμενα των συνεργατών του Πρωθυπουργού η κυβέρνηση του φθινοπώρου θα είναι νεανική και διευρυμένη, με πρόσωπα από τον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς και του ΠαΣοΚ. Ηδη, όπως μου λένε, άρχισαν παρασκηνιακώς οι βολιδοσκοπήσεις σε διάφορα πρόσωπα… υπεράνω υποψίας. Τα υπόλοιπα, προσεχώς, το φθινόπωρο.
nnn
Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή για τις φθινοπωρινές πολιτικές εξελίξεις που στηρίζεται στο αν θα αντέξει ή όχι έως το φθινόπωρο ο κ. Τσίπρας χωρίς… εκλογές. Οι υπέρμαχοι αυτής της εκδοχής λένε ότι έως το φθινόπωρο ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να αντιμετωπίσει την εκκρεμότητα με το Σκοπιανό, το Αλβανικό, την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Κύπρο και, πέραν των εθνικών θεμάτων, το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, το θέμα της ρύθμισης του χρέους, την καθαρή (όπως ο κ. Τσίπρας επιμένει) έξοδο της χώρας στις αγορές, την κατάρτιση του κυβερνητικού του προγράμματος για τη μεταμνημονιακή εποχή, καθώς και να προχωρήσει σε μεγάλο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Ολα αυτά, λένε, δύσκολα θα μπορέσει να τα καταφέρει χωρίς προσφυγή στις κάλπες. Ιδωμεν.

Ο Φίλης κάνει αντάρτικο

Πάντως αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι το όνομα του πρώην υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη ήταν μεταξύ εκείνων που ακούστηκαν για το υπουργείο Πολιτισμού. Δεν ήταν όμως το μόνο. «Επαιξαν» και τα ονόματα του Στ. Μπένου και –ως την τελευταία στιγμή –του Δ. Σεβαστάκη. Αυτό όμως που είχε ιδιαίτερο σημειολογικό ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι λίγη ώρα προτού ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα ο κ. Φίλης εμφανίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής και μίλησε στο νομοσχέδιο για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων που καταψήφισαν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από τους Οικολόγους Πράσινους, ο Γ. Δημαράς και Ι. Τσιρώνης, ο οποίος τυγχάνει και αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης!
nnn
Ηταν φυσικό η παρουσία του κ. Φίλη εν αναμονή των ανακοινώσεων να προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κυρίως δε η επικριτική του διάθεση και οι αιχμές που διατύπωσε συντασσόμενος όχι μόνο με τους δύο «αντάρτες» βουλευτές, αλλά και με τις οικολογικές οργανώσεις, ακόμα και με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία θα σταματήσει να χρηματοδοτεί αποστολές εντοπισμού και επιχειρήσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2019. Το διά ταύτα της παρέμβασής του ωστόσο εκτός από οικολογικό περιεχόμενο είχε και πολιτικό. Είπε ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι κατ’ επιταγή της τρόικας αλλά αποτελεί συνέχεια των επιλογών προηγούμενων κυβερνήσεων, για να προσθέσει πως… η συνέχεια του κράτους δεν σημαίνει και συνέχεια των επιλογών εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.
nnn
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Αφενός το προφανές, πως ο κ. Φίλης γνώριζε ήδη ότι το όνομά του δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των αλλαγών, αφετέρου ότι ο Αλ. Τσίπρας θα συνεχίσει να δέχεται τις έμμεσες ή άμεσες «μπηχτές» του, όπως έχει συμβεί και σε άλλα θέματα (εξοπλιστικά, Εκκλησία, ιδιωτικά πανεπιστήμια κ.λπ.). Οπως μου λένε άλλωστε συνομιλητές του πρώην υπουργού, «έχει επιλέξει ως βουλευτής να υπενθυμίζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, να είναι ευαίσθητος στην κριτική από την κοινωνία και να προωθεί τα στοιχεία της προγραμματικής φυσιογνωμίας του».

Η τριάδα της νεολαίας…

Ιδιαίτερη σημασία έχει για τον Πρωθυπουργό το γεγονός ότι στην κυβέρνηση πλέον είναι τρεις πρώην πρόεδροι Νεολαίας. Ο ένας είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που διετέλεσε πρόεδρος της Νεολαίας του Συνασπισμού. Ο δεύτερος είναι το δεξί χέρι του Πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ποιος είναι ο τρίτος;

nnn

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος. Οι τρεις συνδέονται με μακρόχρονη φιλία και μάλιστα, μετά την υπουργοποίηση του Ηλιόπουλου, μέχρι πρότινος γενικού γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ορισμένοι αστειεύτηκαν και μιλούσαν για τρόικα της Νεολαίας.

nnn

Με την κίνηση αυτή αυξάνεται η ομάδα των νέων στελεχών στην κυβέρνηση. Και όπως λένε οι πιο μυημένοι, στον μεγάλο ανασχηματισμό του φθινοπώρου για την τελική ευθεία των εκλογών στο τέλος της άνοιξης του 2019 θα αξιοποιηθούν και άλλοι «πιτσιρικάδες».

***

Μαθαίνω ότι ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ που συναντιέται συχνά-πυκνά με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, όπως συνέβη και προχθές στους Δελφούς, στις ιδιαίτερες συνομιλίες του εκθειάζει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εμφανίζοντάς τον ως πρότυπο leadership στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

***

«Κατά την άποψη του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, τον Αύγουστο ανοίγει ένας νέος δρόμος για την Ελλάδα. Ελεύθερη από δεσμεύσεις, η κυβέρνηση θα καθορίσει τη δική της πολιτική και η λιτότητα θα είναι παρελθόν. Η απλή απάντηση σε αυτή την άποψη; Πρόκειται για παραμύθι» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ