Θέλουν να συζητούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους με τον γιατρό τους, αλλά κάτι τους κάνει να διστάζουν.
Ο λόγος, για τους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, οι οποίοι δυσκολεύονται στην πλειοψηφία τους να συζητήσουν με τον γιατρό τους προβλήματα που συνδέονται με τη νόσο. Μεγαλύτερο δισταγμό έχουν στη συζήτηση ζητημάτων που θεωρούνται πιο προσωπικά και ευαίσθητα, όπως οι σεξουαλικές σχέσεις και τα προβλήματα στην ούρηση ή στην αφόδευση.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο ACTRIMS-ECTRIMS που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη. Στόχος των ερευνητών ήταν να κατανοήσουν τις εμπειρίες των ατόμων που ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας και λαμβάνουν θεραπεία για τη νόσο, καθώς και να αξιολογήσουν την επικοινωνία μεταξύ των ασθενών και των γιατρών τους.

«Η δυσφορία που νιώθουν οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας φαίνεται ότι αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια εποικοδομητική συζήτηση με τον γιατρό τους ως προς το σύνολο των συμπτωμάτων της νόσου»
δήλωσε η Maggie Alexander, διευθύνουσα σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας (EMSP).
Τα συμπτώματα για τα οποία οι ασθενείς διστάζουν περισσότερο να συζητήσουν είναι οι σεξουαλικές δυσκολίες (54%), προβλήματα της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου (28%), εναλλαγές της διάθεσης (26%) και γνωστικές δυσκολίες ή προβλήματα μνήμης (21%).
Στο συνέδριο παρουσιάστηκε νέα θεραπεία πρώτης γραμμής, που χορηγείται από το στόμα, η οποία όπως αποδείχθηκε έπειτα από πενταετή μελέτη προσφέρει ισχυρή και μακροχρόνια αποτελεσματικότητα σε μεγάλο εύρος ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση. Πρόκειται για τη θεραπεία με φουμαρικό διμεθυλεστέρα, η οποία έχει θετικά αποτελέσματα σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς. Μελέτες έδειξαν ότι η χορήγηση του φουμαρικού διμεθυλεστέρα σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση έχει αποτελεσματικότητα σε βάθος χρόνου στη συχνότητα εμφάνισης υποτροπών, την εξέλιξη της αναπηρίας και τα ευρήματα της μαγνητικής τομογραφίας.
Περισσότεροι από 100.000 ασθενείς έχουν λάβει θεραπεία με φουμαρικό διμεθυλεστέρα μέσα από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κλινικών μελετών αλλά και από την κυκλοφορία του σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.
Το φάρμακο κυκλοφορεί στις ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 2013, αλλά και στον Καναδά, την Αυστραλία, την Ελβετία και αρκετές χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει και στη χώρα μας το προσεχές διάστημα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ