Απλοποίηση των διαδικασιών, ομογενοποίηση, ολιστική προσέγγιση και αποκέντρωση ήταν οι κατευθύνσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, κατά τη διάρκεια του θεματικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με θέμα «Οι Περιφέρειες μπροστά στις προκλήσεις: Θεσμική Θωράκιση – Αγροτική Ανάπτυξη», που πραγματοποιείται στην Πάτρα, 22 και 23 Μαΐου.

«Με καταλύτες την κλιματική αλλαγή και την τεχνολογία, η πραγματικότητα γύρω μας αλλάζει πολύ γρήγορα. Συνεπώς ο μηχανισμός εκείνος που θα μπορεί να συνεκτιμά τα νέα δεδομένα ώστε να αντιλαμβάνεται ή να προβλέπει νέου είδους ανάγκες, επιθυμίες και προβλήματα, και με βάση αυτά να δημιουργεί και νέου είδους αρμοδιότητες, είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει», σημείωσε, μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης και στάθηκε στην αναπτυξιακή προοπτική των μεταρρυθμίσεων.

«Η μεταρρύθμιση για την οποία συζητάμε δεν αποτελεί μόνο θεσμική θωράκιση, είναι βαθύτατα αναπτυξιακή. Πιστεύω, όμως, πως όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν και το χαρακτηριστικό της αποκέντρωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Θεσμική Θωράκιση των Περιφερειών

Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η πρώτη θεματική ενότητα, που αφορούσε στη Θεσμική Θωράκιση των Περιφερειών, όπου παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, οι θέσεις της Επιτροπής και ακολούθησε συζήτηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο.