Η βαυαρική φίρμα έχει μακρά ιστορία στα λεγόμενα «Art Cars», δηλαδή στην παραχώρηση αυτοκινήτων της τόσο αγωνιστικών όσο και «πολιτικών» σε διάσημους καλλιτέχνες προς… διακόσμηση και στόχο τη δημιουργία συλλεκτικών όσο και μοναδικών τετράτροχων.

Toν «καμβά» για το 20ο Art Car της BMW αποτέλεσε το αγωνιστικό M Hybrid V8 που θα διαγωνιστεί στον 24ωρο αγώνα αντοχής του Le Mans στα μέσα Ιουνίου το οποίο με την συμβολή της αμερικανίδας, αιθιοπικής καταγωγής καλλιτέχνιδoς, Julie Mehretu μετατράπηκε σε ένα κινητό έργο τέχνης.

H Julie Mehretou ειδικεύεται σε μεγάλης κλίμακας αφηρημένα έργα τα οποία αναμειγνύουν επιρροές από το αφηρημένο εξπρεσιονισμό και την Pop Art ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια δημιουργεί τόσο παραδοσιακούς πίνακες όσο και εκτυπώσεις.

Η τεχνική της έγκειται στην αξιοποίηση διαφορετικών «στρώσεων» χρωστικής, γραφίτη και μελανιών που αναμειγνύονται με γραμμές από χρώματα, τοπογραφικά σχέδια και γεωμετρικά μοτίβα δίνοντας μια αίσθηση ενός κινούμενου ζωγραφικού τοπίου που θυμίζει αφηρημένο αρχιτεκτονικό σκαρίφημα ή χάρτη και που όπως εξηγεί η ίδια αποτυπώνει το ποια είναι «στον χωροχρόνο και στο πολιτικό περιβάλλον». Να σημειωθεί ότι έργα της βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη της Washington DC, το Hammer Museum στο Los Angeles και το ΜoMA της Νέας Υόρκης.

Σε ό,τι αφορά το εγχείρημα της καλλιτεχνικής δημιουργίας πάνω στις επιφάνειες της M Hybrid V8 η ίδια σχολίασε: «Η ιδέα του BMW Art Car έχει να κάνει περισσότερο με μια εφεύρεση και την φαντασία και με την έννοια της αναζήτησης νέων ορίων. Δεν θεωρώ αυτό το αυτοκίνητο ως ένα έκθεμα. Το θεωρώ ως κάτι που θα αγωνιστεί στο Le Mans. Πρόκειται για ζωγραφική performance».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το M Hybrid V8 δια χειρός Julie Mehretou πραγματοποίησε την επίσημη πρώτη του στο Centre Pompidou στο Παρίσι και εκτός από το Le Mans όπου θα διεκδικήσει φυσικά την νίκη θα εμφανιστεί επίσης και στη διοργάνωση της Villa d’Este.

Εν είδει υπενθύμισης, ανάμεσα στους καλλιτέχνες που έχουν κατά καιρούς υπογράψει αυτοκίνητα της BMW συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι Andy Warhol, Robert Rauschenberg, David Hockney και Jeff Koons.