Για τη σημασία των εξατομικευμένων θεραπειών, ειδικά στον ογκολογικό τομέα, μιλάει στο «Βήμα» ο διευθυντής του Ογκολογικού Τμήματος της Pfizer Hellas κ. Νίκος Χατζηνικολάου. Οπως αναφέρει, κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και έτσι πρέπει να είναι η θεραπεία του.
Κύριε Χατζηνικολάου, πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο έγκυρο περιοδικό «Lancet Oncology» μελέτη με τίτλο «Το οικονομικό φορτίο του καρκίνου στην Ευρώπη». Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κόστος του καρκίνου στην Ευρώπη το 2009 ανήλθε σε 126 δισ. ευρώ και στην Ελλάδα το κόστος αυτό ήταν 2,6 δισ. ευρώ. Τελικά τα φάρμακα για τον καρκίνο κοστίζουν πολύ;
«Γνωρίζω τα δεδομένα της μελέτης στην οποία αναφέρεστε, θα πρέπει όμως να έχετε υπόψη ότι η φαρμακευτική δαπάνη αφορά ένα μέρος και συγκεκριμένα το 27% της συνολικής δαπάνης που αναφέρατε, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορά νοσοκομειακή νοσηλεία, χειρουργικές επεμβάσεις, διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις κτλ. Θεωρώ όμως χρήσιμο η συζήτηση να επικεντρωθεί όχι στο κόστος των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του καρκίνου από μόνο του αλλά στη σχέση του κόστους με την κλινική αποτελεσματικότητα. Τι τελικά προσφέρουν τα καινοτόμα αντικαρκινικά φάρμακα στην επιβίωση του ασθενούς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του; Η πρόοδος στην αντικαρκινική έρευνα έχει ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη πολύτιμων θεραπευτικών προσεγγίσεων που αυξάνουν ποσοτικά και ποιοτικά την επιβίωση του ασθενούς. Η ανάπτυξη καινοτόμων αντικαρκινικών φαρμάκων είναι μια πολυδάπανη όσο και επιχειρηματικά ριψοκίνδυνη διαδικασία. Εχω υπόψη μου τα αποτελέσματα τριών μελετών (The Boston Consulting Group, Nοέμβριος 2001, Tufts Center for the Study of Drug Development, 2003, Bain and Company, Nοέμβριος 2003) που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το κόστος ανάπτυξης ενός αντικαρκινικού φαρμάκου κυμαίνεται μεταξύ 800 εκατ. και 1,6 δισ. δολαρίων, ο χρόνος δε που απαιτείται για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου κυμαίνεται ανάμεσα στα 10 και στα 15 χρόνια. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει το κόστος ορισμένων φαρμάκων σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο αυτές οι αγωγές μπορεί να προσφέρουν πολύ μεγάλο κλινικό όφελος σε ορισμένους ασθενείς και μας φέρνουν ολοένα και πιο κοντά στον στόχο μας να δώσουμε την ευκαιρία στους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καρκίνο να έχουν όσο το δυνατόν παρατεταμένη επιβίωση συνοδευόμενη από καλή ποιότητα ζωής και τελικά να μετατρέψουμε τον καρκίνο σε χρόνια νόσο που θα πάψει να τρομοκρατεί την ανθρωπότητα. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι στη χώρα μας οι τιμές όχι μόνο των αντικαρκινικών αλλά των φαρμάκων στο σύνολό τους διαμορφώνονται εξ ορισμού από τη νομοθεσία στον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη».
Υπάρχουν κάποιες καινοτόμες αντικαρκινικές θεραπείες που κυκλοφόρησε η Pfizer τα τελευταία χρόνια;
«Πράγματι η Pfizer έχει θέσει την έρευνα για ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών παραγόντων ως ύψιστη προτεραιότητα. Το τελευταίο διάστημα είδαμε τους καρπούς των μεγάλων επενδύσεων να αποδίδουν καθώς είχαμε εισαγωγή στην κλινική πράξη νέων, καινοτόμων θεραπειών σε νοσολογικές οντότητες όπου υπήρχε μεγάλο θεραπευτικό κενό».
Σε ποιους τύπους καρκίνου διεξάγεται έρευνα από την Pfizer;
«Στην παρούσα φάση ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του πνεύμονα, του νεφρού και μια σειρά αιματολογικές νεοπλασίες αποτελούν αντικείμενο μεγάλης εστίασης της Pfizer. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η ουσιαστική δέσμευση της εταιρείας αφορά την ανάπτυξη καινοτόμων εξατομικευμένων θεραπειών, ακόμη και αν αυτές αφορούν μικρούς πληθυσμούς ασθενών με σπάνιους όγκους. Με τον όρο «εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση» εννοούμε τη διαδικασία ανάπτυξης νέων φαρμάκων λαμβάνοντας υπόψη ειδικά μοριακά χαρακτηριστικά του ασθενούς. Είναι αυτή ακριβώς η προσέγγιση που αντιμετωπίζει τον κάθε ασθενή ως ξεχωριστή βιολογική οντότητα με σκοπό την κάλυψη των ειδικών αναγκών έχοντας ως βάση το γενετικό αποτύπωμα του κάθε ασθενούς. Στην Pfizer πιστεύουμε ότι στη μάχη κατά του καρκίνου κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Ετσι πρέπει να είναι και η θεραπεία του».
Κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση των ελλήνων ασθενών στα νέα καινοτόμα φάρμακα;
«Η πρωτοφανής κρίση που αναφέρεστε είχε τον δικό της αντίκτυπο στην έγκριση καινοτόμων προϊόντων και στην επακόλουθη πρόσβαση των ασθενών σε αυτά. Συμμεριζόμενοι την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση εμείς, οι εργαζόμενοι στην Pfizer, δεν μείναμε απαθείς. Σε συνεργασία με τις Αρχές Υγείας, μέσα από προγράμματα πρώιμης πρόσβασης και έκτακτης εισαγωγής διασφαλίσαμε ότι κανένας έλληνας ασθενής που χρειαζόταν αυτές τις θεραπείες δεν τις στερήθηκε. Παράλληλα, αναγνωρίζοντας την απόλυτη ανάγκη που προέκυψε από την αδυναμία πολλών ανασφάλιστων συμπολιτών μας να προμηθευτούν οποιοδήποτε φάρμακο, πήραμε την πρωτοβουλία να δωρίσουμε φάρμακα συνολικής αξίας 1.000.000 ευρώ στο Φαρμακείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες χιλιάδων ανασφάλιστων και άπορων συμπολιτών μας. Η δωρεά περιλαμβάνει την παράδοση 80.000 συσκευασιών σημαντικών φαρμάκων με θεραπείες για την υπέρταση και την υπερχοληστερολαιμία, φαρμάκων κατά του καρκίνου, της νόσου Aλτσχάιμερ, του νευροπαθητικού πόνου, της καρδιακής ανεπάρκειας, καθώς και εμβόλια, αντιβιοτικά και βιολογικές θεραπείες για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Πιστεύουμε ότι η δωρεά αυτή αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη της κοινωνικής υπευθυνότητας της Pfizer Hellas σε μια κρίσιμη για τη χώρα χρονική συγκυρία».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ