Η Novartis Hellas AΕΒΕ είναι μια δυναμική εταιρεία στον ελληνικό φαρμακευτικό χώρο. Με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα για 20 χρόνια και διαθέτει ένα διευρυμένo χαρτοφυλάκιο που παρέχει καινοτόμα φάρμακα (Novartis), θεραπείες για οφθαλμολογικά νοσήματα (Alcon) και γενόσημα φάρμακα (Sandoz). Η εταιρεία επενδύει πάνω από 130,2 εκατ. ευρώ στην ελληνική κοινωνία μέσω R&D, πληρωμών φόρων, μισθοδοσίας, προμηθευτών, δωρεών και χορηγιών σε ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, κλινικές και ιατρικές εταιρείες. Οι επενδύσεις της εταιρείας στη διεξαγωγή 104 κλινικών μελετών ξεπερνούν τα 9,3 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία συνεργάζεται και με ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες για την παραγωγή και προώθηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, μέσα από επένδυση 52 εκατ. ευρώ. Διατηρεί το ποσοστό των αγορών της από εγχώριους προμηθευτές στο 88% ενισχύοντας περαιτέρω την εγχώρια αγορά και στηρίζει συστηματικά περισσότερους από 30 συλλόγους ασθενών.
To 2015 η Novartis επαναπροσδιόρισε τις εταιρικές της αξίες και συμπεριφορές, πραγματοποιώντας συναντήσεις εργασίας (workshops) με όλους τους προϊσταμένους ομάδων καθώς και τα μεσαία στελέχη της (περίπου 1/4 του οργανισμού) προκειμένου να εκπαιδευτούν στην αναγνώριση των συμπεριφορών αυτών. Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 2015, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις σε όλους τους εργαζομένους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αξιοποιώντας «κουίζ» αξιολόγησης και εφαρμόζοντας πραγματικά σενάρια συμπεριφορών. Σε όλους τους χώρους της εταιρείας υπάρχουν μηνύματα με εστίαση στις αξίες, στις συμπεριφορές και στην εταιρική εικόνα της Novartis.
Ο όρος υγεία και ο υγιεινός τρόπος ζωής αποτελούν βασικό κομμάτι των αξιών που στηρίζει η εταιρεία. Γι’ αυτό προσπαθεί με κάθε τρόπο να το υπενθυμίζει στους ανθρώπους της και να τους εμπνέει να ακολουθούν δράσεις που προστατεύουν την υγεία τους και καλλιεργούν μια πιο υγιεινή προσέγγιση ζωής. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία μέσα στο 2015 διοργάνωσε και την εβδομάδα υγείας με σχετικές δράσεις.
Η ισορροπία προσωπικής – επαγγελματικής ζωής συμπεριλαμβάνεται πλέον στους στόχους βάσει των οποίων αξιολογούνται εργαζόμενοι και διευθυντές. Ετσι, ο κάθε προϊστάμενος καθορίζει 1-2 σχετικούς στόχους που έχουν νόημα για εκείνον και την ομάδα του/της, και ο κάθε εργαζόμενος καθορίζει 1-2 προσωπικούς στόχους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι εργαζόμενοι στα γραφεία έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν από το σπίτι έως και 4 ημέρες τον μήνα.
Η Novartis για κάθε εργαζόμενο που παντρεύεται χορηγεί το ποσό των 1.000 ευρώ μέσω μισθοδοσίας, ενώ σε κάθε περίπτωση γέννησης τέκνου 500 ευρώ.
Κάθε Μάιο η εταιρεία διοργανώνει την «Ημέρα Κοινωνικής Προσφοράς». Η ημέρα αυτή αφιερώνεται στην εθελοντική κοινωνική προσφορά όλων των εργαζομένων της Novartis (και των διευθυντικών στελεχών), τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, επιλέγοντας διαφορετικό μέρος κάθε χρονιά. Το 2015 οι εργαζόμενοι εργάστηκαν στις καλοκαιρινές παιδικές κατασκηνώσεις της Κιβωτού του Κόσμου στην Αθήνα και στις εγκαταστάσεις του Παιδικού Χωριού SOS Φιλύρου στη Θεσσαλονίκη.


Niccolo Nitti, Country HR Head στη Novartis Hellas
«Ανοιχτή, συνεχής και αμφίδρομη επικοινωνία»

Βασικός λόγος επιτυχίας της Novartis Hellas στον διαγωνισμό Great Place to Work αποτελεί το ανθρώπινο πρόσωπο που χαρακτηρίζει την εταιρεία, η οποία σέβεται τον εργαζόμενο και αυτό φαίνεται και εμπράκτως. Ειδικά σε δύσκολες περιόδους όπως αυτή που διανύουμε τα τελευταία χρόνια η Novartis στηρίζει με δικαιοσύνη τους εργαζομένους δίνοντας χώρο στην προσωπικότητα και στη μοναδικότητά τους.
Το κλειδί για αυτή την επίτευξη είναι η ανοιχτή, συνεχής και αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ εργαζομένων, ανώτερης και ανώτατης διοίκησης, η οποία εξασφαλίζει στον εργαζόμενο τη συμμετοχή του στα επιχειρηματικά δρώμενα. Ετσι αναπτύσσονται ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ μας, ενθαρρύνονται η συναδελφικότητα και η ομαδικότητα και εξασφαλίζεται η ενεργή συμμετοχή όλων στο όραμα της Novartis.
Στη Novartis εμπνεόμαστε από τους ασθενείς. Η έμπνευση αυτή μας παρέχει κίνητρα ώστε να φέρουμε την επανάσταση στην έρευνα, την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων υψηλής ποιότητας που βοηθούν τους ανθρώπους να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής με καλύτερη ποιότητα. Οι δράσεις όλων μας χαρακτηρίζονται από τις «Αξίες και Συμπεριφορές» μας που εκδηλώνονται καθημερινά και αποτελούν βάση αξιολόγησης της απόδοσης.
Η ποιοτική απόδοση αναγνωρίζεται μέσω αμοιβών, παροχών και βραβείων ώστε ο εργαζόμενος να αισθάνεται ότι η προσπάθειά του συντελεί στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας. Στην εταιρεία μας ο εργαζόμενος, ανεξαρτήτως θέσεως, έρχεται με όρεξη για δουλειά και αυτό βγαίνει προς τα έξω.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ