Με ανακούφιση υποδέχθηκαν οι επενδυτές σε όλες τις αγορές της υφηλίου και δη στις ευρωπαϊκές την είδηση για συμφωνία μεταξύ Αθήνας και εταίρων-πιστωτών της, που ανοίγει τον δρόμο για ένα τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας και ως εκ τούτου κρατά την Ευρωζώνη «αρτιμελή».

Η ανακούφιση των επενδυτών – πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο ακόμα και για «γενικότερη ευφορία» – αποτυπώθηκε στις ανοδικές τάσεις των τιμών που καταγράφτηκαν από το πρωί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αποτυπώθηκε επίσης στις ασιατικές αγορές και κυρίως στο Τόκιο, όπου ο δείκτης ΝΙΚΚΕΙ ξεπέρασε τις 20.000 μονάδες.

Υποχωρεί το ευρώ

Το κλίμα ανακούφισης και ευφορίας δεν αποτυπώθηκε, ωστόσο, στις αγορές συναλλάγματος, καθώς το ευρώ δεν έδειξε να επωφελείται από τις ευχάριστες γι’ αυτό εξελίξεις. Μετά το μεσημέρι το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρούσε κατά 0,64% έναντι του δολαρίου στα 1,1085 δολάρια.

«Όλα καλά με τη συμφωνία, αλλά οι επενδυτές αναρωτιούνται τι θα γίνει από εδώ και πέρα», δήλωσε ο Άλεξ Εντουαρντς της UKForex στη γαλλική «Figaro», εξηγώντας ότι «ένας αριθμός επενδυτών εξακολουθεί να αμφιβάλλει για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Θα αντέτεινε ασφαλώς κανείς στον βρετανό αναλυτή ότι οι αγορές ενδιαφέρονται μόνο για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις, διότι «μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι νεκροί», όπως είχε προσφυώς επισημάνει ο Τζον Μέιναρντ Κέινς.
Ίσως η εξήγηση της αναλύτριας της Interactive Investor Ρεμπέκα Ο’Κίφι για την υποχώρηση του ευρώ να είναι πιο αξιόπιστη από εκείνη του Άλεξ Έντουαρντς, διότι η Ο’Κίφι θεώρησε ότι η δρομολογηθείσα λύση του ελληνικού προβλήματος (και μια τριετής δανειακή συμφωνία είναι για τις αγορές μια μακροπρόθεσμη συμφωνία) ίσως διώξει από την σκέψη της προέδρου της Fed Τζάνετ Γέλεν κάποιες από τις ανησυχίες που την αναγκάζουν να αναβάλλει την αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου.

Η προοπτική ενίσχυσης των επιτοκίων του δολαρίου στρέφει, όπως είναι φυσικό, επενδυτικά κεφάλαια προς το αμερικανικό νόμισμα. Εδώ θα έπρεπε να αναφερθεί πάντως ότι, όπως σημειώνει ο Ρος Φίνλι στο Reuters, ότι πρώτον ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι ο πληθωρισμός ανακάμπτει στις ΗΠΑ και ότι δεύτερον δεν είναι η Ελλάδα που παρακολουθεί η Γέλεν προσπαθώντας να διαβλέψει τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, αλλά την Κίνα.
Και οι εξελίξεις στην Κίνα δεν είναι μόνο ο ρυθμός ανάπτυξης που επιβραδύνεται (οι ειδικοί αναμένουν να επιβραδυνθεί στο 6,9% από 7% – τα στοιχεία θα ανακοινωθούν την εβδομάδα αυτή) αλλά και ο πληθωρισμός που έχει υποχωρήσει στο 1,4%, εξέλιξη που καταγράφει μια χωλαίνουσα εσωτερική ζήτηση στην αγορά των 1,35 δισ. καταναλωτών.

Υποχωρεί και το πετρέλαιο

Πιέσεις διαπιστώνει κανείς τη Δευτέρα και στις διεθνείς αγορές πετρελαίου με το Brent να υποχωρεί κατά 0,68% στα 58,32 δολάρια το βαρέλι και το αργό στην αγορά της Νέας Υόρκης κατά 0,61% στα 52,51 δολ. το βαρέλι.
Εν προκειμένω τα μάτια των επενδυτών βρίσκονται καρφωμένα σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση, όχι όμως στη διαπραγμάτευση των Βρυξελλών για την τύχη της Ελλάδας και της Ευρώπης αλλά σ’ εκείνη της Βιέννης για την τύχη των κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας κατά του Ιράν.
Μια άρση ή έστω χαλάρωση των κυρώσεων ανοίγει τον δρόμο για μια πλημμυρίδα ιρανικού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Ευλόγως οι επενδυτές αντιδρούν στην προοπτική μιας αισθητής αύξησης της πετρελαϊκής προσφοράς.


Αναλυτικά τα διεθνή χρηματιστήρια

Με άνοδο ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευση στις βασικότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, μετά την ανακοίνωση επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE-100 ξεκίνησε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,94% στις 6.736,22 μονάδες, ενώ το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax άνοιξε με κέρδη 1,53% στις 11.489,17 μονάδες.

Σημαντική ήταν η άνοδος και στο χρηματιστήριο του Παρισιού, όπου ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε στην έναρξη των συναλλαγών κέρδη 1,67% στις 4.985,14 μονάδες.

Με άνοδο ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο, εν αναμονή του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 309,94 μονάδες, σε ποσοστό 1,57%, και διαμορφώθηκε στις 20.089,77 μονάδες.


Μειώθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης

Ράλι έκαναν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης μειώθηκαν, μετά τη δήλωση του Προέδρου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ ότι υπήρξε συμφωνία να αρχίσει η διαπραγμάτευση για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε 1,1%, με τα χρηματιστήρια του Παρισιού, της Φρανκφούρτης και της Μαδρίτης να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη. Ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,4% την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές ήταν αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα θα επιτύγχανε συμφωνία.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα καθορίζουν την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων από τον Απρίλιο, με τις τιμές των μετοχών να κινούνται από θετικό σε αρνητικό έδαφος σχεδόν κάθε εβδομάδα. Ο Stoxx 600, που είχε καταγράψει κέρδη 21% από την αρχή του έτους έως τον Απρίλιο, υποχώρησε κατά 6,1% ακολούθως και έως το τέλος της περασμένης εβδομάδας, καθώς παρατείνονταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Οι τιμές των ιταλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν και των γερμανικών μειώθηκαν, καθώς η συμφωνία περιορίζει τις προσδοκίες ότι η Ελλάδα μπορεί να εξαναγκασθεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη, μειώνοντας έτσι τη ζήτηση για επενδύσεις σε ασφαλή καταφύγια (όπως θεωρούνται τα γερμανικά ομόλογα), αναφέρει το Bloomberg. Το επασφάλιστρο που ζητούσαν οι επενδυτές για να κρατήσουν τα ιταλικά ομόλογα σε σχέση με τα γερμανικά είχε καταγράψει ήδη την Παρασκευή (10 Ιουλίου) τη μεγαλύτερη μείωση τριών εβδομάδων, μετά την υποβολή των ελληνικών προτάσεων. Η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων μειώθηκε σήμερα κατά 7 μονάδες βάσης στο 2,06%, ενώ το spread τους σε σχέση με τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους υποχώρησε 13 μονάδες βάσης στις 111 μονάδες βάσης (1,11 ποσοστιαίες μονάδες). Στις 111 μονάδες βάσης διαμορφώθηκε και το spread των 10ετών ισπανικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών.

Το Bloomberg αναφέρει ότι αύριο η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει ομόλογα σε γεν που λήγουν, αξίας 95 εκατ. δολαρίων, ενώ στις 20 Ιουλίου ακολουθεί η υποχρέωση πληρωμής ομολόγων 3,5 δις. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς και τοκομεριδίων πριν από το τέλος του μήνα.