Αυξημένο ρίσκο από τις εκλογικές αναμετρήσεις σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταραχή το 2015 αλλά και τα επόμενα χρόνια, δεν αποκλείουν κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες, παρατηρώντας πως τα υψηλά επίπεδα ανεργίας αυξάνουν τους πολιτικούς κινδύνους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Bloomberg με αφορμή την άνοδο κομμάτων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και οι Podemos στην Ισπανία έκανε λόγο για την αυγή της εποχής των «Tsiglesias» στην ευρωζώνη. Oπως στην αρχή της κρίσης χρέους, η Aνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί απέκτησαν το παρατσούκλι «Merkozy» πιέζοντας για την υιοθέτηση πολιτικών λιτότητας, έτσι και σήμερα φαίνεται ότι δημιουργείται το δίδυμο «Tsiglesias», από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Pablo Iglesias, τον επικεφαλής του ισπανικού Podemos, οι οποίοι δείχνουν να μάχονται την πολιτική αυτή.
Το 2015 θα διεξαχθούν γενικές εκλογές στη Βρετανία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Ελλάδα. Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί περιφερειακές εκλογές σε Ιταλία και Ισπανία. Δεδομένου ότι η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008-2009 και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη του 2010-2013 έχουν αφυπνίσει τα ριζοσπαστικά κόμματα, η ανάδειξη νέων κομμάτων και κινημάτων θα μπορούσε να διαταράξει το εκλογικό αποτέλεσμα, ειδικότερα στην προβληματική περιφέρεια, όπου η ανεργία –ειδικά μεταξύ των νέων –παραμένει υψηλή.
Στην Ισπανία, η άνοδος του Podemos εν όψει των εκλογών τον επόμενο χρόνο καθρεφτίζει την «έκρηξη» της δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του 2012 και του Kινήματος των 5 Αστέρων πριν από τις ιταλικές εκλογές πέρυσι, αναφέρουν αναλυτές της Credit Suisse, θεωρώντας ότι οι εκλογές στην Ισπανία το 2015 θα είναι το πολιτικό γεγονός-κλειδί, καθώς μπορεί να προκαλέσει σε μεγάλο βαθμό γενική αναταραχή.
Το άλλοθι


Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι μια ευθεία αντιπαράθεση της όποιας νέας ελληνικής κυβέρνησης με το πολιτικό «διευθυντήριο» της ζώνης του ευρώ ίσως επηρεάσει καταλυτικά το μέλλον της χώρας, καθώς πολλοί θεωρούν πλέον πως η Ελλάδα δεν συνιστά συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη και μπορεί έτσι μια έξοδός της από το ευρώ να αποτελέσει το άλλοθι για τα παραδοσιακά κόμματα σε Ισπανία και Πορτογαλία και να κρύψει τα πραγματικά προβλήματα της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Τα συστημικά κόμματα σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες από διαδηλώσεις και ουρές στις τράπεζες για να «αποκρούσουν» τους αμφισβητίες, παρατηρούσαν και οι «FT», σημειώνοντας μάλιστα ότι αν δουν την Ελλάδα να τιμωρείται οι γερμανοί ψηφοφόροι ίσως και να συμφωνήσουν με την αγορά κρατικών ομολόγων που θέλει η ΕΚΤ. Κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων των οικονομολόγων πάντως είναι ότι ούτως ή άλλως η ευρωτράπεζα θα προχωρήσει στο πρώτο τρίμηνο του 2015 σε μια διευρυμένη ποσοτική χαλάρωση με αγορές και κρατικών ομολόγων. Η επίδραση των κομμάτων διαμαρτυρίας θα περιοριζόταν εξάλλου αν βελτιώνονταν οι οικονομικές προοπτικές. Από την άλλη πλευρά, δύσκολα τα κόμματα διαμαρτυρίας θα καταλάμβαναν την εξουσία αυτόνομα, κάτι που αποτυπώνεται στα ισπανικά ομόλογα, τα οποία σημειώνουν ράλι, παρά την άνοδο των Podemos, του κινήματος που τάσσεται υπέρ της αναδιοργάνωσης του χρέους, το οποίο μάλιστα ρίχνει τους τόνους όσο πλησιάζουν οι εκλογές.
Η κρίση του ευρώ εξάλλου δείχνει τώρα περισσότερο πολιτική παρά οικονομική, σε μια στιγμή που μπορεί ο ελληνικός κίνδυνος να αυξάνεται, η Ιστορία όμως δεικνύει πως η Ευρώπη έχει τη διάθεση να προχωρήσει σε συναινετικές λύσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ