Πρόσθετους φόρους 1,4 δισ. ευρώ προβλέπει να εισπράξει το κράτος το 2015 σε σύγκριση με το 2014 χωρίς να ληφθούν πρόσθετα φοροεισπρακτικά μέτρα πλην της παράτασης εφαρμογής της Εισφοράς Αλληλεγγύης για δύο ακόμη χρόνια.
Η αύξηση των εσόδων αναμένεται να προέλθει από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το κυνήγι της φοροδιαφυγής, τις εισπράξεις παραπάνω φόρων σε υψηλότερα εισοδήματα λόγω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά κυρίως από την αύξηση του ΑΕΠ. Υψηλότερα έσοδα θα προκύψουν επίσης από την πλήρη εφαρμογή του μέτρου παρακράτησης φόρου σε πολλαπλές συντάξεις αρκετών χιλιάδων συνταξιούχων.
Στον νέο προϋπολογισμό μπορεί να μην προβλέπονται νέα μέτρα, ωστόσο δεν υπάρχει και καμία αναφορά για φοροελαφρύνσεις, όπως είναι για παράδειγμα η μείωση των φορολογικών συντελεστών φυσικών και νομικών προσώπων, η κατάργηση των τεκμηρίων και η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Επίσης δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, παρά την πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ που απαιτεί μέσα σε έξι μήνες οι τιμές της Εφορίας να φθάσουν στα επίπεδα των πραγματικών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε κατά την παρουσίαση των βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική σταδιακής ελάφρυνσης των φορολογικών επιβαρύνσεων με μείωση των συντελεστών όσο επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Κάτι τέτοιο πάντως προς το παρόν δεν απεικονίζεται στις 192 σελίδες της εισηγητικής έκθεσης του κρατικού προϋπολογισμού 2015.
Συνολικά τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού θα ανέλθουν στα 47.033 δισ. ευρώ από 45.624 δισ. ευρώ εφέτος.
Οι άμεσοι φόροι εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 21.880 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 484 εκατ. ευρώ έναντι του 2014. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο οποίος προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 8.744 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 520 εκατ. ευρώ έναντι του 2014. Αντίθετα, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων αναμένεται να παρουσιάσει μείωση κατά 66 εκατ. ευρώ.
Οι φόροι περιουσίας προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 3.512 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 80 εκατ. ευρώ έναντι του 2014, κυρίως λόγω της είσπραξης στις αρχές του έτους των δύο δόσεων του ΕΝΦΙΑ. Οι έμμεσοι φόροι προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 25.153 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 925 εκατ. ευρώ έναντι του 2014.
Ενίσχυση εισπρακτικού μηχανισμού



Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των εσόδων θα παίξουν η εφαρμογή συστήματος πληρωμών όλων των υποχρεώσεων μέσω πιστωτικού συστήματος (συμπεριλαμβανομένου του web-banking), οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες πληρωμών και συμψηφισμού επιστροφών, η επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικών κατασχέσεων με στόχο την κεντροποιημένη επιβολή τους μαζικά σε βάρος μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου κ.τ.λ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ