Με στόχο να μην επαναληφθούν οι «γκάφες» του ΕΝΦΙΑ με τις αλλεπάλληλες διορθώσεις και την αναστάτωση που προκλήθηκε σε εκατομμύρια νοικοκυριά και ιδιοκτήτες ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου ώστε να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα που θα υποδεχθεί εκατομμύρια αιτήσεις για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορίες και τελωνεία χωρίς παρατράγουδα και χωρίς να χρειαστεί να επανέλθουν στη συνέχεια με διορθωτικές κινήσεις.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι οι πολίτες να εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή (εκτιμάται ότι θα «τρέξει» μετά τις 15 Νοεμβρίου) με τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιούν για την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων και μέσα από μια απλή διαδικασία να ρυθμίζουν τα χρέη τους έως 100 δόσεις αν πρόκειται για οφειλές έως 15.000 ευρώ και έως 72 δόσεις αν τα χρέη ξεπερνούν το ποσό αυτό.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα και να ακολουθήσει αυτή του υπουργείου Εργασίας, θα έχει ειδική αναφορά σε όσους έχουν ήδη ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση, καθώς και σε εκείνους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη έως τις 30 Σεπτεμβρίου, συνεχίζουν να μην πληρώνουν τα τρέχοντα χρέη τους αλλά θέλουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.
Οπως προβλέπεται στον νέο νόμο, οι πολίτες για χρέη που δημιουργήθηκαν τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο κ.τ.λ. για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να ρυθμίσουν τις οφειλές αυτές είτε με άμεση εξόφληση είτε με ένταξη αυτών των οφειλών στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Με αυτή τη διαδικασία δεν κινδυνεύουν να μείνουν εκτός της ρύθμισης των 72 ή των 100 δόσεων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή θα είναι απλή ώστε ο ενδιαφερόμενος οφειλέτης να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή και ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει το συνολικό κόστος της ρύθμισης των χρεών του. Δηλαδή, να μπορεί να επιλέξει, ανάλογα με το ύψος της δόσης, τη διαγραφή των προσαυξήσεων και τους τόκους εκπρόθεσμης υποβολής με τους οποίους θα επιβαρυνθεί ούτως ή άλλως από τη στιγμή που θα ενταχθεί στη νέα ρύθμιση.
Αυτό συμβαίνει διότι οι δόσεις της Εφορίας επιβαρύνονται πλέον με ετήσιο επιτόκιο 4,56%. Δηλαδή, όσο περισσότερες δόσεις επιλέξει κάποιος τόσο ακριβότερα θα του στοιχίσει η νέα ρύθμιση.
Αλλωστε και στο υπουργείο Οικονομικών επιδιώκουν να περάσουν το εξής μήνυμα στους οφειλέτες: «Ναι μεν δώστε ό,τι έχετε, αλλά αν μπορείτε να πληρώσετε κάτι παραπάνω κάντε το για να μειωθούν σημαντικά οι προσαυξήσεις και να μην επιβαρυνθείτε με επιπλέον τόκους στη συνέχεια». Αυτό άλλωστε ισχύει για κάθε ρύθμιση, η συγκεκριμένη όμως έχει την ιδιαιτερότητα ότι μπορεί να επεκταθεί σε βάθος οκταετίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ