Ρεκόρ συμμετοχών από τους κλάδους των ναυπηγείων, των κατασκευαστών ναυτιλιακού εξοπλισμού και παροχής υπηρεσιών καταγράφουν τα εφετινά Ποσειδώνια, τα οποία πραγματοποιούνται στην Αθήνα από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου 2014, στο Metropolitan Expo Center.

«Καθώς ο ελληνικός ποντοπόρος στόλος εξακολουθεί να διευρύνεται ταχύτατα, βασιζόμενος σε μια στρατηγική διαφοροποίησης που αποσκοπεί στην εδραίωση της ηγετικής θέσης του στο διεθνές στερέωμα, τα σημαντικότερα ναυπηγικά έθνη συναγωνίζονται για να καταλάβουν μια εξέχουσα θέση στην εφετινή διοργάνωση των Ποσειδωνίων»
δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Βώκος, project director των εκθέσεων Ποσειδώνια.
Σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών σημειώνεται πως «οι έλληνες πλοιοκτήτες πρωτοστατούν στην ανάκαμψη της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, με τα Ποσειδώνια να σημειώνουν εφέτος νέα ρεκόρ. Καθώς οι προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας βελτιώνονται, με τους έλληνες πλοιοκτήτες να πρωταγωνιστούν το 2013 σημειώνοντας ρεκόρ παραγγελιών, που αντιστοιχεί στο 25% του συνόλου των νέων ναυπηγήσεων παγκοσμίως, η ναυτιλιακή βιομηχανία παραμένει αισιόδοξη ότι οι μελλοντικές ελληνικές επενδύσεις για την κατασκευή νέων πλοίων θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα».
Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «οι ελληνικές επενδύσεις κυριάρχησαν στις παγκόσμιες παραγγελίες, στις περισσότερες κατηγορίες πλοίων το 2013. Συγκεκριμένα, επένδυσαν 4,5 δισ. δολάρια σε φορτηγά πλοία, καταλαμβάνοντας την κορυφή στην αντίστοιχη κατηγορία με 134 παραγγελίες και παράλληλα επένδυσαν άλλα 4 δισ. δολάρια σε πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου πετρελαίου (LPG) και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παραγγέλνοντας συνολικά 51 πλοία. Ο κατάλογος περιλάμβανε επίσης 65 δεξαμενόπλοια αξίας 3 δισ. δολαρίων και 25 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αξίας 1,6 δισ. δολαρίων».
Οπως είπε ο κ. Βώκος, «αυτό το πολυδιάστατο επενδυτικό πρόγραμμα αντανακλά τη στρατηγική της ελληνικής ναυτιλίας, που φροντίζει να μοιράσει το επενδυτικό πρόγραμμά της στοχεύοντας τόσο στους παραδοσιακούς τομείς της ναυτιλίας, καθώς επίσης και σε περισσότερο ελκυστικούς νέους τομείς, όπως είναι τα εξειδικευμένα δεξαμενόπλοια LNG και LPG».
Και συμπλήρωσε: «Οι παραγγελίες αυτές ενίσχυσαν τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ ελλήνων πλοιοκτητών και ασιατικών ναυπηγείων, καθώς η Κίνα έλαβε 72% των παραγγελιών φορτηγών πλοίων από την Ελλάδα, η Νότια Κορέα εξασφάλισε πάνω από το ένα τρίτο των παραγγελιών ελληνικών πλοίων μεταφοράς αερίου, αλλά και η Ιαπωνία εξασφάλισε μεγάλο αριθμό παραγγελιών».
Ο κ. Βώκος πρόσθεσε πως «λίγες είναι οι εκθέσεις που καταφέρνουν να συγκεντρώνουν τόσο πολλούς διεθνείς επενδυτές και αγοραστές. Το 2012 τα περίπτερα περισσότερων από 1.870 εκθετών προσέλκυσαν πάνω από 18.500 επισκέπτες από 92 χώρες. Τα Ποσειδώνια δίνουν την ευκαιρία σε όλους τους εμπλεκόμενους με τη ναυτιλία φορείς –σε παγκόσμιο επίπεδο –να συναντηθούν και να εξετάσουν προκλήσεις, ευκαιρίες, τάσεις και καινοτομίες με στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών που κατέχουν περισσότερα από 4.000 πλοία, μεταφορικής ικανότητας περίπου 260 εκατ. τόνων».
Εφέτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα Ποσειδώνια θα υποδεχτούν τρία νέα εθνικά περίπτερα, του Χονγκ Κονγκ, που επιστρέφει δυναμικά έπειτα από απουσία 10 ετών, της Τουρκίας, που επιστρέφει μετά το 2006, και επιπλέον μιας πρωτοεμφανιζόμενης χώρας στη διοργάνωση, της Γεωργίας, η οποία σκοπεύει να προωθήσει τις ναυτιλιακές υπηρεσίες της.
Επίσης αισθητή θα είναι η παρουσία περιπτέρων από εταιρείες που σχετίζονται με τη βιομηχανία πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ειδικότερα θα υπάρχει συμμετοχή μεγάλων εταιρειών πετρελαίου, εταιρειών εξειδικευμένων σε ανεφοδιασμό καυσίμων και προμηθευτών λιπαντικών, όπως είναι η Saudi Aramco, η ENOC (κρατική εταιρεία πετρελαίου των ΗΑΕ), η Chevron Marine Products, η Lukoil Marine Lubricants, η Gulf Oil Marine, η JX Nippon Oil και η Energy Europe, η KPI Bridge Oil, η ECO Lubricants, η Baluco SA, όπως επίσης και οι ελληνικές εταιρείες Aegean Marine Petroleum, Avin Oil, Elinoil, ETEKA ΑΕ, Cyclon ΑΕ, SEKA ΑΕ και πολλές άλλες.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως ο εκθεσιακός χώρος είναι σχεδόν «sold out» και η εφετινή διοργάνωση αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 1.870 εκθέτες από 85 χώρες σε μια έκταση 35.000 τ.μ. στο Athens Metropolitan Expo.

Σεμινάρια και συνέδρια
Λόγω της αυξημένης ζήτησης για συνέδρια και σεμινάρια που έχουν προγραμματιστεί από ναυτιλιακές ενώσεις, εκδότες και εκθέτες, από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου στον εκθεσιακό χώρο στήνονται επιπλέον αίθουσες για να καλύψουν τη ζήτηση.

«Από την πρώτη στιγμή που εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα συνεδρίων και σεμιναρίων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των Ποσειδωνίων, παρατηρήσαμε μεγάλη αύξηση στη συμμετοχή εκθετών και επισκεπτών, γεγονός που μας κάνει να αναμένουμε την εφετινή έκθεση να σημειώνει ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να εντάξουμε όσο περισσότερες εκδηλώσεις μπορούμε. Το τρέχον πρόγραμμα συνεδρίων και σεμιναρίων μας είναι ήδη διαθέσιμο στην ιστοσελίδα μας, ώστε ο κόσμος να μπορεί να δηλώσει συμμετοχή»
δήλωσε ο κ. Βώκος.
Τα Ποσειδώνια 2014 τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, του Δήμου Πειραιώς, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας, της Ενωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ