Στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του στοχεύει ο Ελληνικός Νηογνώμων μετά την πρόσφατη κεφαλαιακή του ενίσχυση. Προς την κατεύθυνση αυτή προχωρεί στη διεύρυνση των εξουσιοδοτήσεων, με κύρια στόχευση την Ευρωπαϊκή Ενωση. Με αυτόν τον τρόπο θα διευρυνθεί σημαντικά το πεδίο δραστηριότητας στη ναυτιλία.
Παράλληλα, ο Ελληνικός Νηογνώμων κινείται προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις:
  • Επέκταση δικτύου αντιπροσώπων εξωτερικού.
  • Περαιτέρω ανάπτυξη του Βιομηχανικού Τμήματος στον τομέα των πιστοποιήσεων εσωτερικού και εξωτερικού.
  • Παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης στη ναυτιλία.
  • Εντατικοποίηση της συμμετοχής του σε ερευνητικά προγράμματα και συνεργασίες με ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα διεθνούς κύρους.
Ο Ελληνικός Νηογνώμων ιδρύθηκε το 1919 με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας και έχει ήδη ολοκληρώσει 95 έτη συνεχούς και καρποφόρου δραστηριότητας προσφέροντας τις υπηρεσίες του στη ναυτιλία και τη βιομηχανία, υπηρετώντας την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στη θάλασσα, τη διασφάλιση ποιότητας στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες και στη διαφύλαξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες στη ναυτιλία και στη βιομηχανία:
1. Επιθεωρεί και εκδίδει πιστοποιητικά σε πλοία Εθνικής Νομοθεσίας.
2. Επιθεωρεί και εκδίδει πιστοποιητικά σε πλοία που φέρουν σημαίες 28 χωρών.
3. Ελέγχει και εγκρίνει μελέτες και σχέδια πλοίων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ελληνικής και της διεθνούς νομοθεσίας.
4. Επιθεωρεί και εκδίδει πιστοποιητικά Διασφάλισης Ποιότητας και πιστοποιητικά Ασφαλούς Διαχείρισης Πλοίων και έγγραφα Συμμόρφωσης των Διαχειριστριών Εταιρειών (ISM Code).
5. Επιθεωρεί καιεκδίδει πιστοποιητικά MLC 2006 ως αναγνωρισμένος οργανισμός που ενεργεί για λογαριασμό αρχώνκρατών, των οποίων τα πλοία φέρουν τη σημαία τους.
6. Επιθεωρεί και εκδίδει πιστοποιητικά βιομηχανικών εγκαταστάσεων και προϊόντων σύμφωνα με ελληνικά και διεθνή πρότυπα.
7. Αναλαμβάνει την Πιστοποίηση Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας σύμφωνα με τα σχετικά πρότυπα ISO.
8. Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την ανάπτυξη της ναυτικής τεχνολογίας.
9. Παρέχει εσωτερική εκπαίδευση στα στελέχη του και εξωτερική εκπαίδευση σε ναυτικούς και στελέχη εταιρειών.
Επιπλέον ο Ε.Ν. έχει εγκριθεί από πολλές χώρες ως Αναγνωρισμένος Οργανισμός Ασφαλείας (RSO) σύμφωνα με τον Διεθνή Κώδικα Ασφαλείας πλοίων και Λιμένων (Κώδικας ISPS) και έχει αναγνωρισθεί από το 2005 από την Αμερικανική Ακτοφυλακή (USCG) και περιληφθεί στον σχετικό κατάλογο των αναγνωρισμένων Νηογνωμόνων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ