Την τύχη του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών αναλαμβάνουν οι τράπεζες. Ο πλέον εξαγωγικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας είναι υπερχρεωμένος και οι τραπεζίτες που βρίσκονται εδώ και περίπου δύο χρόνια με ενεχυριασμένες μετοχές στα χέρια τους αποφάσισαν να λάβουν μέτρα για να μη χάσουν τα λεφτά τους.
Στην εταιρεία Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες ελέγχουν το 42,79% του μετοχικού κεφαλαίου και στη Σελόντα το 21%. Πρόκειται αντίστοιχα για την τρίτη και τη δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία του κλάδου. Στον Νηρέα –τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου –οι τράπεζες δεν ελέγχουν μετοχές αλλά με δάνεια 222 εκατ. ευρώ και εν μέσω διαδικασίας αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεων ο λόγος τους έχει μεγάλο ειδικό βάρος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες αντιλαμβανόμενοι ότι οι βασικοί μέτοχοι των εταιρειών δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν τις εταιρείες τους αποφάσισαν –έστω και καθυστερημένα –να δράσουν και σύμφωνα με πληροφορίες σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ζητήσει την παραίτηση μελών των διοικητικών συμβουλίων για να διορίσουν δικούς τους managers. Παράλληλα βρίσκονται σε συζητήσεις με τον βασικό μέτοχο του Δία, τον γεωργιανό επιχειρηματία Κάχκα Μπεντουγκίντζε με αντικείμενο την ομαλή αποχώρησή του από την εταιρεία.
Σε δεύτερη φάση θα δρομολογήσουν συνεργασίες και συγχωνεύσεις με στόχο τον καλύτερο έλεγχο μεταξύ προσφοράς και ζήτησης του προϊόντος.

Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών είναι καθαρά εξαγωγικός κλάδος, αφού τα 400 εκατ. ευρώ επί συνολικού τζίρου 500 εκατ. ευρώ διοχετεύονται στις αγορές του εξωτερικού. Συγχρόνως όμως είναι υπερδανεισμένος, αφού τα συνολικά δάνεια ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ κατά διαστήματα πολλές εταιρείες λόγω έλλειψης ρευστότητας επιδίδονται σε εμπορικό πόλεμο και πωλούν κάτω του κόστους.
Ο κλάδος από 150 εταιρείες έχει περιοριστεί σε 65 εκ των οποίων οι τέσσερις (Νηρέας, Σελόντα, Δίας και Ανδρομέδα) ελέγχουν το 70% της παραγωγής. Παρ’ όλα αυτά πάντα υπήρχε ένας αδύναμος κρίκος που πωλούσε κάτω του κόστους ή έβγαζε λιποβαρή ψάρια στην αγορά παρασύροντας τις τιμές.
Οι τραπεζίτες, αλλά και οι ιδιοκτήτες των εταιρειών εκτιμούν ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια για συνεργασίες αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν αντιληφθεί πως δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια για καθυστερήσεις και κινήσεις τακτικής.
Κατά καιρούς είχαν ξεκινήσει συζητήσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις αλλά πάντα κάπου σκάλωναν αφού ο κάθε επιχειρηματίας επεδίωκε το καλύτερο δυνατό deal για την εταιρεία του με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις των βασικών μετόχων να οδηγούν σε ναυάγιο κάθε προσπάθεια.
Ο ελληνικός κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών είναι ο πρώτος στη Μεσόγειο με 120.000 τόνους ετησίως παραγωγική ικανότητα σε τσιπούρα και λαβράκι, έχει άριστη τεχνογνωσία, αλλά δυστυχώς τα δάνειά του είναι μεγαλύτερα από τα περιουσιακά του στοιχεία.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Πειραιώς, Eurobank, Alpha, Εθνική) έχουν ισόποση έκθεση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ η καθεμία στον κλάδο για αυτό και συμφώνησαν σε κοινή δράση για να εξασφαλίσουν τα δάνειά τους.
Ηδη, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι τιμές των ψαριών έχουν βελτιωθεί, καθώς έχει περιοριστεί η προσφορά. Τα 400 γραμμάρια της τσιπούρας πωλούνται προς 4,80 – 5 ευρώ ευρώ και 5,20 ευρώ όταν πρόκειται για εξαγωγές, όταν λίγους μήνες πίσω τα 400 γραμμάρια είχαν φθάσει να πωλούνται μεταξύ 3 – 3,3 ευρώ. Οι τιμές αυτές αν διατηρηθούν θα δώσουν μεγάλη ώθηση στα μεγέθη των εταιρειών, τα οποία έχουν πληγεί από τις συσσωρευμένες ζημιές και τις σημαντικές προβλέψεις για την απομείωση των αποθεμάτων.
Εν τω μεταξύ, η εταιρεία Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες ανακοίνωσε ότι το μνημόνιο συνεννόησης για συγχώνευση με τη Σελόντα δεν είναι πλέον σε ισχύ.
Η συγχώνευση των δύο εταιρειών είχε εγκριθεί και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά είχε προς το παρόν «παγώσει» μετά την αίτηση υπαγωγής της Δίας στο άρθρο 99, καθώς η διοίκηση της Σελόντα θεώρησε πως το αίτημα αυτό αλλάζει τα δεδομένα της αρχικής συμφωνίας.
Ετσι, σήμερα ανακοινώθηκε και επίσημα το διαζύγιο που δεν αιφνιδίασε κανέναν, αντιθέτως, εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου χάρτη που διαμορφώνεται για τον κλάδο αυτή την περίοδο.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 21 Ιανουαρίου 2014

HeliosPlus