Συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 6ης και 7ης Νοεμβρίου η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) αντιδρώντας στην επικείμενη ψήφιση των νέων φορολογικών και άλλων μέτρων. Ωστόσο την διαφωνία του έχει εκφράσει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας, η διοίκηση του οποίου ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα θα είναι ανοικτά και θα «τρέχει» το 10ήμερο προσφορών που έχει ανακοινωθεί.
Ειδικότερα οι δύο συνομοσπονδίες θα έχουν συγκέντρωση την Τρίτη 6 Νοεμβρίου στην πλατεία Συντάγματος (στοά υπουργείου Οικονομικών), στις 12.00 η ώρα και θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου στις 17.00 επίσης στο Σύνταγμα, όπου και στις δύο συγκεντρώσεις η ΕΣΕΕ καλεί να δώσουν δυναμικό παρών οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Αττικής.
Επίσης θα κατατεθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας του ελληνικού εμπορίου την Τρίτη στον υφυπουργό Ανάπτυξης για θέματα Εμπορίου κ. Αθανάσιο Σκορδά και αποφαίστηκε στάση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την Τρίτη 6 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων και των συγκεντρώσεων κατόπιν σχετικής απόφασης των Ομοσπονδιών και των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων.
Επίσης θα γίνει συσκότιση των βιτρινών των εμπορικών καταστημάτων όλης της χώρας το απόγευμα και το βράδυ της Τρίτης και Τετάρτης 6 και 7 Νοεμβρίου και τοποθέτηση στις προθήκες των καταστημάτων της αφίσας: «Ψήφισμα Διαμαρτυρίας του Ελληνικού Εμπορίου».
Εν τω μεταξύ ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωση αναφέρει πως «αρνούμαστε το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων. Μία Αθήνα με κλειστά καταστήματα και δρόμους αποτελεί εξομοίωση μίας χρεωκοπημένης Ελλάδος και σε καμία περίπτωση ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών δεν επιθυμεί να έχει συμμετοχή σε κάτι τέτοιο. Γνωρίζουμε άλλωστε, ότι όσες φορές μέχρι σήμερα έκλεισαν καταστήματα αυτό δεν έγινε κατά βούληση αλλά υπό τον φόβο των βανδαλισμών.
Δεν συμμετέχουμε σε μετωπικές μορφές διαμαρτυρίας φορέων και ομάδων με ετερόκλητες αξιώσεις και υπό την σημαία μίας αόριστης αντίδρασης. Οι διεκδικήσεις των εμπόρων είναι συγκεκριμένες και δεν πρέπει να ευτελίζονται και να υποτιμώνται υπό την σκιά διχαστικών ψευδο-διλημμάτων, που υπονομεύουν την όποια προσπάθεια αποτελμάτωσης της πατρίδας μας.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έχει επιλέξει να στέκεται δημιουργικά στο πλευρό των εμπόρων της Αθήνας, μέσω των καθημερινών πρωτοβουλιών ενάντια στην απαξίωση της πόλης και της αγοράς της, με δράσεις και παρεμβάσεις που σκοπό έχουν την αναβάθμιση της πρωτεύουσας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών διοργανώνει 10ήμερο φθινοπωρινών προσφορών εμπορευμάτων (1-10.11) και ως εκ τούτου δε μπορεί να συμμετέχει στις προτεινόμενες κινητοποιήσεις, αποτελώντας συγχρόνως ένα κρίκο στην αλυσίδα απεργιών και διαδηλώσεων, που θα μετατρέψει το 10ήμερο αυτό σε περίοδο αναγκαστικής αργίας».