Η εφημερίδα «Die Welt» δημοσιεύει τη Δευτέρα ανοικτή επιστολή του αντικαγκελάριου, υπουργού οικονομίας και επικεφαλής του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών FDP Φίλιπ Ρέσλερ και του υπουργού εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε υπό τον τίτλο «Μια Ένωση Σταθερότητας».

Οι δύο πολιτικοί υποστηρίζουν ότι «η Ευρώπη χρειάζεται όχι κεντρική οικονομική διακυβέρνηση για να αναδιανέμει τα χρέη και την ευημερία, αλλά αλλαγή των συνθηκών της Ε.Ε., ώστε να υπάρχουν κυρώσεις για την παραβίαση των κανόνων».

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της επιστολής:

– «Η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να διδαχθεί από τα σφάλματα και το παρελθόν και να εξελιχθεί περαιτέρω σε μια αληθινή ένωση σταθερότητας. Τίποτα δεν είναι για εμάς σημαντικότερο από το να το ακούσουν οι πολίτες, να συμμετάσχουν και να πεισθούν»

– «Την περασμένη εβδομάδα το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας με ευρεία πλειοψηφία έθεσε τον ακρογωνιαίο λίθο για την περαιτέρω σταθεροποίηση της ευρωζώνης. Αυτή η απόφαση επικυρώνει την πορεία μας: Η αυστηρή τήρηση του διατιθέμενου ποσού του EFSF, η εξάρτηση κάθε βοήθειας από σαφείς προϋποθέσεις και η διατήρηση της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ είναι για εμάς τα απαραβίαστα όρια κάθε επέμβασης σε περίπτωση κρίσης. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπόρεσε να επιβάλλει σε μεγάλη έκταση αυτές τις οδηγίες στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες».

– «Τώρα πρέπει να ενδυναμωθεί η Ευρώπη ως ένωση σταθερότητας τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα…Δεν πρόκειται για μια κεντρική οικονομική διακυβέρνηση η οποία αναδιανέμει τα χρέη και την ευημερία. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας Ένωσης σταθερότητας. Μια Ευρώπη της Σταθερότητας δημιουργείται μέσω κοινών αξιών και κανόνων με ξεκάθαρες κυρώσεις. Αυτό παραμένει το πρότυπο μας για τα επόμενα βήματα. Οι αλλαγές των Συνθηκών πρέπει κατά κύριο λόγο να εστιαστούν στην έννοια ενός Συμφώνου Σταθερότητας II. Σε πρώτο πλάνο πρέπει να τεθεί η αυστηρότερη οικονομικο-πολιτική επιτήρηση ειδικά των αδύναμων από άποψη ανταγωνιστικότητας κρατών-μελών. Έτσι θα μπορούσε η συγκρότηση ενός ανεξάρτητου συμβουλίου εμπειρογνωμόνων να προσφέρει μια επιπρόσθετη συμβολή στη μεγαλύτερη αντικειμενικότητα και διαφάνεια. Επίσης πρέπει οι αλλαγές των Συνθηκών της Ε.Ε. να υπηρετήσουν τη θεμελίωση και την καλύτερη εφαρμογή των ευρωπαϊκών μέσων επιβολής κυρώσεων. Παραβιάσεις των κοινών κανόνων πρέπει μελλοντικά να επισείουν αυτόματες κυρώσεις, ώστε να αποτρέπεται ο πολιτικός οπορτουνισμός».

– «…Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να τεθεί υπό σκέψη η μετεξέλιξη του μελλοντικού μηχανισμού ευρωπαϊκής σταθερότητας ESM σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό Ταμείο με ανάλογα δικαιώματα παρέμβασης. Σε αυτό ανήκει επίσης η θεμελίωση μιας συντεταγμένης διαδικασίας πτώχευσης, η οποία στην περίπτωση ανεπαρκούς βιωσιμότητας του χρέους διασφαλίζει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επανάκτηση της οικονομικής και δημοσιονομικής αλληλεγγύης…Γι’ αυτό παράλληλα με τα βήματα προόδου στην Ε.Ε. πρέπει επίσης και σε εθνικό επίπεδο να ενδυναμωθεί περαιτέρω η διαφάνεια και ο προσανατολισμός σταθερότητας, μέσω της θεμελίωσης του σημαντικού φρένου χρέους».

– «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη έχει τώρα την ευκαιρία να ωριμάσει σε μια κοινότητα σταθερότητας. Με αυτό το σαφή στόχο και την αποφασιστική δράση θα συνδιαμορφώσουμε την κοινή Ευρώπη με πάθος και οικονομική σύνεση».