Οι αριθμοί έχουν πάντα το ενδιαφέρον τους: περισσότερες από 100 παραστάσεις, πάνω από 150.000 θεατές, 20 και πλέον πόλεις σε Ελλάδα και Κύπρο. Μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση της έβδομης σεζόν των «ζωντανών» μεταδόσεων από τη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους ανά την επικράτεια οι οποίοι διαθέτουν τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, ο απολογισμός είναι ενδεικτικός της επιτυχίας του εγχειρήματος. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η μεγαλύτερη προσέλευση του κοινού (περίπου το 50%) σημειώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία στην περιφέρεια, με ιδιαίτερη αναφορά στον Βόλο, στη Σύρο, στα Χανιά, στον Αγιο Νικόλαο, στη Ζάκυνθο, στην Πάτρα και στην Αλεξανδρούπολη.

Δίκτυο με 70 χώρες

Το πολυβραβευμένο πρόγραμμα The Met: Live in HD ήρθε στην Ελλάδα την καλλιτεχνική περίοδο 2011-2012 με πρωτοβουλία του ομίλου ΑΝΤ1 –ο οποίος διατηρεί τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης –συνδέοντάς μας με ένα διαρκώς διευρυνόμενο δίκτυο χωρών (έχουν πλέον υπερβεί τις 70) αλλά και ανοίγοντας τον δρόμο για μια σειρά ακόμη επιτυχημένες συνεργασίες. Σύντομα ακολούθησαν οι μεταδόσεις του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας και του Μπαλσόι της Μόσχας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ την περίοδο 2016-2017 τα Village Cinemas προσέφεραν στο ελληνικό κοινό τη δυνατότητα να παρακολουθήσει επιλεγμένες παραστάσεις από τη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου – Κόβεντ Γκάρντεν. Στο πλαίσιο της εν λόγω συνεργασίας στη διάρκεια των δύο σεζόν που μεσολάβησαν έχουν ήδη μεταδοθεί περισσότερες από 15 όπερες (στις 6/7 έχει προγραμματιστεί η μετάδοση του δημοφιλούς μπαλέτου «Η λίμνη των κύκνων» του Τσαϊκόφσκι). Σύμφωνα με την υπάρχουσα ενημέρωση, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και τη σεζόν 2018-2019.
Οι επικείμενες μεταδόσεις από τη Σκάλα του Μιλάνου στο θέατρο «Αλίκη» έρχονται να εμπλουτίσουν το τοπίο έτι περισσότερο. Στο πλαίσιο αυτό, στις 18 και 19 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η μετάδοση της νέας παραγωγής του μπαλέτου «Ο κουρσάρος» σε μουσική Αντόλφ Αντάμ, ενώ στις 11 και 12 Ιουνίου θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη «Συναυλία για το Μιλάνο» που θα δώσει η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σκάλας υπό τον μουσικό διευθυντή του θεάτρου Ρικάρντο Σαγί στην Piazza Del Duomo. «Οι μεταδόσεις παραστάσεων της Σκάλας του Μιλάνου, όπερες, μπαλέτα, συναυλίες, θα συνεχιστούν για τουλάχιστον τρία χρόνια» λέει στο «Βήμα» ο Διονύσης Παναγιωτάκης εκ μέρους των «Αθηναϊκών Θεάτρων», εξηγώντας την πρόθεση το θέατρο «Αλίκη» να λάβει έναν χαρακτήρα σχετικό με ανάλογες μεταδόσεις. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και με άλλα λυρικά θέατρα και ορχήστρες που διαθέτουν αντίστοιχα προγράμματα ώστε από τον προσεχή Οκτώβριο να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταδόσεων. Ποιο ήταν το κίνητρο για αυτή την πρωτοβουλία; «Είδαμε ότι οι μεταδόσεις στο Μέγαρο πηγαίνουν πολύ καλά και θελήσαμε να απευθυνθούμε κι εμείς στο κοινό αυτό» λέει και πάλι ο κ. Παναγιωτάκης.
Το πρόγραμμα The Met: Live in HD εγκαινιάστηκε το 2006 και ήταν μια ιδέα του νέου, τότε, γενικού διευθυντή της Μητροπολιτικής Οπερας της Νέας Υόρκης Πίτερ Γκελμπ, ο οποίος, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, αποκάλυψε ότι έχει έναν δυνατό «άσο στο μανίκι» για το μέλλον. Αξιοποιώντας την εμπειρία του στη δισκογραφία και σε προγράμματα «εκλαΐκευσης» της όπερας και της λεγόμενης κλασικής μουσικής αλλά και την παράδοση των ραδιοφωνικών μεταδόσεων της Μετροπόλιταν από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα παρουσίασε το εν λόγω πρόγραμμα «ζωντανών» μεταδόσεων επιλεγμένων παραστάσεων σε κινηματογράφους και πολιτιστικούς χώρους οι οποίοι διαθέτουν οθόνες υψηλής ευκρίνειας. Το πρόγραμμα προκάλεσε ενδιαφέρον και συζητήσεις στα διεθνή media. Ωστόσο, η κριτική δεν έλειψε: το εγχείρημα μπορεί, πράγματι, να φέρει πιο κοντά το λυρικό θέατρο στο λεγόμενο ευρύ κοινό ή μήπως θα αποθαρρύνει, τελικά, τους νέους θεατές από το να αναζητήσουν την –προφανώς αναντικατάστατη –εμπειρία του «ζωντανού» θεάματος εφησυχάζοντας σε μια κινηματογραφική μετάδοση;
Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία του προγράμματος υπήρξε εξαρχής αναμφισβήτητη. Γρήγορα αγκαλιάστηκε από δεκάδες χώρες με το δίκτυο να διευρύνεται, έκτοτε, διαρκώς. Αποτέλεσε, δε, παράδειγμα για πολλά ακόμη θέατρα, τα οποία προχώρησαν σε αντίστοιχες μεταδόσεις των παραστάσεών τους.

Η νέα σεζόν

Οπως έχει ήδη γίνει γνωστό, το πρόγραμμα The Met: Live in HD θα συνεχιστεί στην Ελλάδα και στην Κύπρο από τον προσεχή Οκτώβριο. Η αρχή θα γίνει με την «Αΐντα» του Βέρντι στις 6/10 ενώ στις 20 του ίδιου μηνός θα μεταδοθεί όπερα του Σεν Σανς «Σαμψών και Δαλιδά». Θα ακολουθήσει το «Κορίτσι της Δύσης» του Πουτσίνι στις 27/10 και η όπερα του Νίκο Μάλι «Μάρνι» (10 Νοεμβρίου), βασισμένη στην ομότιτλη ταινία του Χίτσκοκ. Στις 15/12 θα μεταδοθεί η «Τραβιάτα» του Βέρντι. Ακολουθεί (12/1) η νέα παραγωγή της «Αντριάνα Λεκουβρέρ» του Τσιλέα, η πασίγνωστη «Κάρμεν» του Μπιζέ, με τη διεθνώς ανερχόμενη γαλλίδα μεσόφωνο Κλεμεντίν Μαρζάν (2/2) και το «Κορίτσι του Συντάγματος» του Ντονιτσέτι (2/3). Η «Βαλκυρία» του Βάγκνερ θα μεταδοθεί στις 30/3 και η αυλαία του προγράμματος για τη σεζόν 2018-2019 θα πέσει στις 11 Μαΐου με την όπερα του Πουλένκ «Διάλογοι Καρμηλιτισσών».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ