Ο Γκοτζίλα συμβολίζει την τιμωρία της ανθρωπότητας και την εκδίκηση της φύσης για την κακοποίηση που έχει υποστεί από τους ανθρώπους

Σύμβολο καταστροφής της ανθρωπότητας στην Ιαπωνία, ο Γκοτζίλα, το πασίγνωστο τέρας που έγινε σημείο κινηματογραφικής αναφοράς τόσο για τη μυθική παρουσία του όσο και για τον συμβολισμό της καταστροφικής πλευράς της ανθρωπότητας, πρωτοεμφανίστηκε το 1954, σε μια Ιαπωνία η οποία ακόμη υπέφερε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αμφίβιο ύψους 355 ποδιών, με αιχμηρά πτερύγια και απειλητική ουρά, ο Γκοτζίλα έγινε ο φόβος και ο τρόμος των θεατών της εποχής του ενώ παράλληλα αφύπνιζε οικολογικές συνειδήσεις καθότι «παιδί» τοξικών αποβλήτων. Ηταν το στούντιο Τόχο που ανέλαβε την παραγωγή της πρωτοποριακής για την εποχή της ταινίας «Godzilla», η οποία σκηνοθετημένη από τον Ισίρο Χόντα, έγινε έμβλημα του είδους kaiju eiga (monster movie) και εξελίχθηκε σε μία από τις αγαπημένες και πιο δημοφιλείς ηρωικές ταινίες του 20ού και του 21ου αιώνα.
Οι κινηματογραφικές περιπέτειες του Γκοτζίλα συνεχίστηκαν ενώ το 1998 επανήλθε «φρέσκος» στις κινηματογραφικές οθόνες, με μια πανάκριβη υπερπαραγωγή του Χόλιγουντ σε σκηνοθεσία Ρόλαντ Εμεριχ.
Στις μέρες μας ο Γκοτζίλα επισκέπτεται για μια ακόμη φορά τις οθόνες με μια εντυπωσιακή, όπως όλα δείχνουν, τρισδιάστατη εκδοχή σε σκηνοθεσία Γκάρεθ Εντουαρντς και παραγωγή Warner Bros και Legendary Pictures. Μέσα από αναγέννηση του μύθου των 60 πλέον χρόνων του τέρατος, οι παραγωγοί οραματίζονται έναν νέο Γκοτζίλα, ο οποίος όμως διατηρεί την ακεραιότητα και τον ηρωισμό του πρώτου. «Ο Γκοτζίλα είναι μια επική μορφή, ένας χαρακτήρας που αξίζει να γνωρίσει κανείς και που ο Γκάρεθ Εντουαρντς επανασχεδιάζει με έναν καινοτόμο τρόπο» δηλώνει η παραγωγός της ταινίας Μαίρη Πάρεντ. «Ο Γκοτζίλα του 1954 μας ενέπνευσε για να δημιουργήσουμε έναν πιο σύγχρονο Γκοτζίλα, με στόχο να φαίνεται όσο πιο αληθινός γίνεται…».
Πέρα από τα τρομακτικά χαρακτηριστικά του όμως ο Γκοτζίλα κρύβει και μια άλλη πλευρά: συμβάλλει στην αποκατάσταση της ισορροπίας, συμβολίζοντας την τιμωρία της ανθρωπότητας και την εκδίκηση της φύσης για την κακοποίηση που έχει υποστεί από τους ανθρώπους. Κατά μια έννοια λοιπόν, ο Γκοτζίλα εξελίσσεται σε ηρωική μορφή.Σύμφωνα με την Πάρεντ «είναι παράδοξο το πώς από τη μία τον φοβάσαι και από την άλλη εκπέμπει μια έλξη… Αναμφισβήτητα είναι «κακός», αλλά παράλληλα φανερώνει στοιχεία αθωότητας και ηρωισμού… Αυτές οι δύο πλευρές στον χαρακτήρα του είναι που τον κάνουν τόσο ενδιαφέροντα και απρόβλεπτο».
Στόχος άλλωστε της παραγωγής της νέας ταινίας «Godzila» είναι να ξεφύγει από την «ταμπέλα» της ταινίας καταστροφής εστιάζοντας στις ανθρώπινες σχέσεις, στο θάρρος και τη συμφιλίωση. Η ανθρωπότητα βρίσκεται ανυπεράσπιστη με κύριο τρομοκράτη τη φύση.Η επιλογή των χαρακτήρων αλλά και του καστ στόχο είχε να δώσει μια πιο ανθρώπινη διάσταση σε μια ταινία καταστροφής, τρομακτική πέρα από κάθε φαντασία.

«Ανέκαθεν ο Γκοτζίλα ήταν ένα μυστηριώδες και αμφιλεγόμενο πλάσμα»
δηλώνει ο σκηνοθέτης της ταινίας. «Τα τέρατα είναι μεταφορές για κάτι άλλο, εκπροσωπούν τις πιο σκοτεινές πλευρές της φύσης και τους μεγαλύτερους φόβους μας».
Στην ταινία εκτός από το τέρας πρωταγωνιστούν ο Ααρον Τέιλορ Τζόνσον, ο Ιάπωνας Κεν Γουατανάμπε («Ο τελευταίος σαμουράι»), η Ελίζαμπεθ Ολσεν, η Ζιλιέτ Μπινός και η εφετινή υποψήφια για το Οσκαρ β’ ρόλου Σάλι Χόκινς της «Θλιμμένης Τζασμίν».

πότε και πού:
Η ταινία «Godzilla» θα παίζεται στην Ελλάδα από την Πέμπτη 15 Μαΐου

HeliosPlus