«Golden dawn; Μα ακούγεται σαν disco hit της δεκαετία του ’70!»

Ιδού η αντίδραση του συναδέλφου από το Βέλγιο όταν του μετέφρασα τις λέξεις Χρυσή Αυγή στα αγγλικά. «Golden dawn». Ο πολύ καλά ενημερωμένος δημοσιογράφος, ο οποίος το πρώτο πράγμα που με ρώτησε όταν με είδε ήταν αν επιβίωσα από τις περασμένες κοινοβουλευτικές εκλογές (όπως ο ίδιος επιβίωσε από τις αντίστοιχες του Βελγίου), δεν έκρυψε την απέχθειά του για την απρόβλεπτη άνοδο του νεοναζιστικού κινήματος στην Ελλάδα. «Είναι ανησυχητικό για όλη την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό που έγινε στην Ελλάδα είναι ντροπή για την Δημοκρατία

Λίγο αργότερα, ένας κροάτης συνάδελφος με χαιρέτησε ναζιστικά όταν με είδε.

Και να φανταστεί κανείς ότι κανείς από τους δυο δεν είχε καν δει το περίφημο βίντεο του «εγέρθητο» της πρώτης συνέντευξης Τύπου του Νίκου Μιχαλολιάκου μετά τις εκλογές!

Πέραν των χρυσαυγητικών γραφικοτήτων όμως, εφέτος, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά, η Ελλάδα και η κατάστασή της, φάνηκε να προκαλεί το ενδιαφέρον των ξένων στο φεστιβάλ των Κανών. Δεν υπήρξε σημείο στο οποίο να βρέθηκα και έστω ένας να μην με ρωτήσει για την κατάσταση στην χώρα μου. Στις εταιρείες που εκπροσωπούν ταινίες και κλείνουν συνεντεύξεις, στα ξενοδοχεία, οι άνθρωποι του φεστιβάλ, οι δημοσιογράφοι, οι πάντες αναρωτιούνται για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα. Αλλοι έκαναν αστεία άλλοι έδειχναν με θλιμμένο ύφος ότι αυτό που στην πραγματικότητα ήθελαν να πουν, είναι «καλό κουράγιο».

Το μεσημέρι της Τετάρτης 16 Μαΐου, το φεστιβάλ άνοιξε με την προβολή μιας ανάλαφρης, ευχάριστης ταινίας, που ήρθε σε αντίθεση με την γενικότερη δυσθυμία των καιρών μας (κάτι που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα). Το «Moonrise Kingdom» του αμερικανού σκηνοθέτη Γουες Αντερσον μάς μεταφέρει σε μια παλαιότερη, πιο καθαρή εποχή, στο 1965 και περιγράφει την ιστορία ενός νεαρού προσκόπου ο οποίος κάνοντας την δική του επανάσταση εγκαταλείπει την μονάδα του και κρύβεται στα δάση μαζί με το κορίτσι που αγαπά.

Η ταινία διακρίνεται από μια παραμυθένια διάσταση, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες του Αντερσον, σκηνοθέτη της κλασικής πλέον, «Οικογένειας Τένενμπαουμ». Επίσης, για μια ακόμη φορά σε ταινία του Αντερσον, το στοιχείο των ισχυρών οικογενειακών δεσμών, είναι έντονο τόσο μέσα στην ταινία όσο και έξω από αυτήν. Το «Moonrise Kingdom» προασπίζει την ανάγκη συσπείρωσης στην οικογένεια και όπως πάντα ο σκηνοθέτης τηρεί συνηθίζει να εργάζεται με συνεργάτες που ξέρει καλά, ανθρώπους που ο ίδιος θεωρεί οικογένειά του, ανάμεσα στους οποίους ο ηθοποιός Μπιλ Μάρεϊ, ο σεναριογράφος Ρόμαν Κόπολα. Στην ταινία που θα προβληθεί στην Ελλάδα σε λίγο καιρό από την ODEON, πρωταγωνιστούν επίσης οι Μπρους Γουίλις, Εντουαρντ Νόρτον, Φράνσες Μακ Ντόρμαντ και Τίλντα Σουίντον.