Η έξοδος στις αίθουσες της ταινίας του γερμανού σκηνοθέτη Μάρκους Νίσπελ «Κόναν ο Βάρβαρος» την ερχόμενη Πέμπτη (25 Αυγούστου) σηματοδοτεί την πρώτη ταινία με προδιαγραφές blockbuster για την νέα κινηματογραφική περίοδο.
Ο διασημότερος βάρβαρος της πόπ κουλτούρας («Ζω. Αγαπώ. Σφάζω… Είμαι ικανοποιημένος» είναι ένα από τα μότο του), επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη με το πρόσωπο του χαβανέζου ηθοποιού Τζέισον Μομόα (πρώην μοντέλο) και σε τρισδιάστατη μορφή. Κατ’ αυτό τον τρόπο συνεχίζει την ποπ παράδοση που καλύπτει σχεδόν οκτώ δεκαετίες από τότε που εμφανίστηκε και έχει αποτελέσει έμπνευση για γενιές καλλιτεχνών όλων των ειδών. Κόμιξ, video games, animation, κινηματογράφος και τηλεόραση.
Μπορεί μεν ο Κόναν να έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν τον υποδύθηκε ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ στην ομότιλη ταινία του Τζον Μίλιους, όμως η πρώτη του εμφάνιση έγινε το 1932 με μια σειρά μικρών ιστοριών από τον συγγραφέα pulp fiction Ρόμπερτ Ε. Χάουαρντ. Ο Κόναν βοήθησε στην καθιέρωση του είδους, που είναι γνωστό ως «σπαθί και μαγεία», έχοντας προηγηθεί της δουλειάς του μαέστρου της φαντασίας Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιεν κατά είκοσι χρόνια. Από τότε μέχρι σήμερα, έχει καθηλώσει τη φαντασία του κοινού ως μια ιδεατή εικόνα αχαλίνωτης αρρενωπότητας, ένας σκληρός και αδιατάρακτος ήρωας χωρίς συμμάχους, με την ικανότητα να ξεπερνά απίστευτα εμπόδια με κτηνώδη δύναμη και μοναδικές μαχητική επιδεξιότητα.
Για τον σκηνοθέτη της νέας ταινίας Μάρκους Νίσπελ ο λόγος για τον οποίο ο Κόναν είναι τόσο αγαπητός είναι «επειδή δεν συμμορφώνεται. Δεν είναι πολιτικά ορθός. Δε ζει με γνώμονα τον ηθικό κώδικα κανενός. Είναι ένας βάρβαρος που δεν εξαρτάται από κανέναν, παρά μόνο από τον εαυτό του.»
Αν και καμία ταινία γύρω από τον Κόναν δεν μπορεί να αγνοήσει την πρωτότυπη ταινία του Μιλιους το 1982, ο Νίσπελ και οι παραγωγοί Ντάνι Λέρνερ και Λες Ουέλντον βλέπουν την ταινία εκείνη ως ένα μικρό μόνο μέρος από ένα πολύ μεγαλύτερο σύμπαν, το οποίο δεν έχει σταματήσει να αναπτύσσεται τις δεκαετίες που έχουν περάσει από τη γέννηση του θρυλικού ήρωα. «Δεν προσεγγίζουμε την νέα ταινία ως μια ταινία βασισμένη σε προηγούμενη ενσάρκωση του χαρακτήρα» εξηγεί ο Λέρνερ. «Την προσεγγίζουμε ως μια ταινία βασισμένη σε μια ολόκληρη κουλτούρα».
«Επιστρέφουμε στον μυθολογικό Κόναν, όπως αυτός περιγράφεται στις ιστορίες του Ρόμπερτ Ε. Χάουαρντ» είπε ο Νίσπελ. «Ταυτόχρονα όμως, δεν μπορούμε να αρνηθούμε πως η λαϊκή συνείδηση έχει αλλάξει και πως κάποια πράγματα έχουν μετατοπιστεί. Οι απαιτήσεις των ανθρώπων ως προς το ποιος θα έπρεπε να είναι ο Κόναν έχουν αλλάξει, αλλά υπάρχει κι ένα κομμάτι του που δε θα θέλανε να το αλλάξουμε. Το σκεπτικό λοιπόν πίσω από την ταινία «Κόναν ο Βάρβαρος» είναι «δώσε στους ανθρώπους αυτό που θέλουν αλλά μην τους δώσεις αυτό που περιμένουν»».