Η ελβετική αστυνομία συνέλαβε τον σκηνοθέτη κ. Ρομάν Πολάνσκι βάσει εντάλματος που είχαν εκδώσει οι ΗΠΑ το 1978, ανακοίνωσαν χθες Κυριακή οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ζυρίχης.

Ο 76χρονος σκηνοθέτης έφτασε στην Ελβετία προκειμένου να παραλάβει βραβείο για το σύνολο του έργου του, συνελήφθη όμως το Σάββατο και παραμένει υπό κράτηση, αναφέρει ανακοίνωση του Φεστιβάλ, χωρίς να δίνει διευκρινίσεις. Το ελβετικό υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε αργότερα ότι ο Πολάνσκι συνελήφθη και υπάρχει ενδεχόμενο να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

H υπουργός Δικαιοσύνης της Ελβετίας υπεραμύνθηκε της νομιμότητας της σύλληψης του σκηνοθέτη, λέγοντας ότι η Ελβετία δεν έκανε τίποτα άλλο από το να εφαρμόσει τη συμφωνία έκδοσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες «όπως και σε άλλες περιπτώσεις, χωρίς διακρίσεις».

Εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι οι αμερικανικές Αρχές έχουν στη διάθεσή τους 40 ημέρες προκειμένου να υποβάλουν επίσημο αίτημα έκδοσης του σκηνοθέτη.

Μέχρι στιγμής, η Ελβετία δεν έχει λάβει παρά ένα «ένταλμα σύλληψης ενόψει έκδοσης υποδίκου», διευκρίνισε η εκπρόσωπος, κυρία Μπριγκίτε Χάουζερ-Σόες, και σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας έκδοσης ανάμεσα στην Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, «σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης (…) η προσωρινή σύλληψη του προσώπου» μπορεί να ζητηθεί.

«Η προσωρινή σύλληψη παίρνει τέλος εάν, στην προθεσμία των 40 ημερών από τη σύλληψη, (…) οι αρμόδιες ελβετικές αρχές δεν λάβουν επίσημο αίτημα έκδοσης με τα συνοδευτικά έγγραφα. Εάν ζητηθεί, η προθεσμία αυτή μπορεί εκτάκτως να παραταθεί κατά 20 ημέρες», διευκρινίζεται στη συμφωνία έκδοσης.

Ο γάλλος δικηγόρος του διάσημου σκηνοθέτη εξέφρασε την έκπληξή του για τη σύλληψη του πελάτη του στην Ελβετία, όπου ο κινηματογραφιστής διατηρεί ένα σαλέ, το οποίο επισκέπτεται συχνότατα, και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προσβάλει οποιαδήποτε κίνηση απέλασής του προς τις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Le Figaro», ο κ. Ερβέ Τεμίμ τονίζει ότι «ποσώς αναμέναμε αυτή τη σύλληψη λόγω του ότι ο πελάτης μου επισκέπτεται τακτικά την Ελβετία και μάλιστα από πολλών ετών. Διατηρεί επίσης ένα σαλέ στο Γκστάαντ, ό,τι πιο επίσημο στον κόσμο».

Ο δικηγόρος, που χθες το βράδυ αναμενόταν στη Ζυρίχη, όπου ο Πολάνσκι συνελήφθη, δήλωσε πως πρόκειται «να ζητήσει την αποφυλάκισή του», πριν τον «υπερασπισθεί κατά της διαδικασίας έκδοσής του».

«Ήδη φαίνεται πως υπάρχει ένα ζήτημα παραγραφής της δημόσιας αγωγής σε μία υπόθεση όπου, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, το υποτιθέμενο θύμα της παράβασης δεν κινήθηκε επί μακρού χρόνου», τόνισε ο ίδιος.

Ο πολωνικής καταγωγής Πολάνσκι ζει αυτοεξόριστος στο Παρίσι, αφότου διέφυγε από τις ΗΠΑ το 1978. Τότε είχε παραδεχτεί ότι είχε έρθει σε σεξουαλική επαφή με 13χρονο κορίτσι, στο Λος Αντζελες.

Στην αρχή είχε κατηγορηθεί για έξι κακουργήματα και αντιμετώπιζε έως και ισόβια κάθειρξη. Όμως, έκανε συμφωνία με τον εισαγγελέα, δήλωσε ένοχος για τη σεξουαλική επαφή με ανήλικη και οι κατηγορίες για τα πέντε κακουργήματα αποσύρθηκαν.

Λίγο αργότερα διέφυγε στη Γαλλία, και ο δικαστής εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψή του, το οποίο είναι ακόμη σε ισχύ.

Ο Πολάνσκι, που έχει σήμερα γαλλική υπηκοότητα, έγινε γνωστός από την ταινία του το Μωρό της Ρόζμαρι το 1968 και το 2002 βραβεύθηκε με Οσκαρ για την ταινία του Ο Πιανίστας.