Πιερ Λεμέτρ
Ιρέν
Μετάφραση Κλερ Νεβέ
Εκδόσεις Μίνωας, 2018
σελ. 510, τιμή 17,70 ευρώ
Ο Πιερ Λεμέτρ, ο οποίος έχει τιμηθεί με το σημαντικό γαλλικό βραβείο Goncourt για το βιβλίο του Καλή αντάμωση εκεί ψηλά, εδώ αφηγείται μια συναρπαστική ιστορία με έναν κατά συρροήν δολοφόνο. Ο αστυνόμος Καμίγ Βεροβέν, κοντός, παράξενος και μεθοδικός, είναι παντρεμένος με την Ιρέν. Οταν χρειάζεται να εξιχνιάσει πέντε αποτρόπαια εγκλήματα με θύματα γυναίκες, πόρνες και μη, οι οποίες τεμαχίζονται, ανακαλύπτει πως ο δολοφόνος έχει αντιγράψει άγρια εγκλήματα από γνωστά μυθιστορήματα, έτσι οι εφημερίδες τού δίνουν το όνομα Μυθιστοριογράφος. Ο πρώτος φόνος θυμίζει τον Φόνο του Ορσιβάλ του Γκαμποριό, ο δεύτερος το Ροζάννα των Σουηδών Σγιέβαλ και Βαλέε, άλλος το Μαύρη Ντάλια του Ελρόι και άλλος το Αμερικανική ψύχωση του Μπ. Ι. Ελις. Βασικός ύποπτος είναι ένας βιβλιοπώλης του Παρισιού, αλλά η ομάδα του Βεροβέν δεν βρίσκει αρκετά στοιχεία εναντίον του. Κι ύστερα ο άγνωστος δράστης στέλνει γράμμα στον αστυνόμο, όπου του εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τα θύματά του. Μάλιστα, ο δολοφόνος, ως αναγνώστης κλασικών έργων της λογοτεχνίας, έχει και απόψεις. «Η απίστευτη επιτυχία της αστυνομικής λογοτεχνίας», γράφει, «δείχνει, είναι ολοφάνερο, σε ποιον βαθμό οι άνθρωποι αναζητούν τον θάνατο. Και το μυστήριο». Πράγματι, ο ψυχασθενής δράστης αποτίει φόρο τιμής στο αστυνομικό μυθιστόρημα, το οποίο, όπως διαβάζουμε, «θεωρούνταν για χρόνια είδος υποδεέστερο. Χρειάστηκε πάνω από ένας αιώνας μέχρι να αποκτήσει το δικαίωμα να κατατάσσεται στην «πραγματική» λογοτεχνία». Η Αστυνομία εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό, ο Βεροβέν παίρνει πρωτοβουλίες που πάνε κόντρα στην ιεραρχία, η ανακρίτρια τον επιπλήττει και ο δολοφόνος ισχυρίζεται πως η πραγματικότητα ενίοτε μπορεί να συναντήσει τη μυθοπλασία. Τότε ο Βεροβέν συνειδητοποιεί πως ο δολοφόνος έχει βάλει στόχο και τον ίδιο, άρα η Ιρέν κινδυνεύει.

Γουίλιαμ Μπόϋλ
Gravesend
Μετάφραση Αλκηστις Τριμπέρη
Eκδόσεις Πόλις, 2018
σελ. 334, τιμή 15 ευρώ
Νέα Υόρκη, Γκρέιβσεντ, φτωχική γειτονιά του Μπρούκλιν με κατοίκους ιταλικής καταγωγής. Ο Ρέι Μπόι αποφυλακίζεται. Είχε σκοτώσει τον νεαρό Ντάνκαν και ο Κόνγουεϊ, αδελφός του θύματος, θέλει να πάρει εκδίκηση. Η Αλεσάντρα ποθεί τον Ρέι, κοιμάται με την Εϊμι, ο Κόνγουεϊ ποθεί την Αλεσάντρα κι η Στέφανι τον Κόνγουεϊ. Σεξ, φόνοι και μιζέρια.

Stephen King

To σκοτεινό μισό
Μετάφραση Αντώνης Καλοκύρης
Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2018
σελ. 628, τιμή 17,70 ευρώ

Ο Στίβεν Κινγκ εκτός από ιστορίες τρόμου έχει γράψει και αστυνομικά μυθιστορήματα. Εδώ, ο Θαντ Μπόμοντ, συγγραφέας θρίλερ, είναι ύποπτος για στυγερές δολοφονίες. Η Αστυνομία τον θεωρεί δράστη των εγκλημάτων επειδή τα αποτυπώματά του βρέθηκαν κοντά στα θύματα. Ο ίδιος υποψιάζεται πως τα έχει διαπράξει ο «Τζορτζ Σταρκ», ο ήρωάς του.


Nεοκλής Gαλανόπουλος
Ο ιδανικός ντετέκτιβ
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2018
σελ. 304, τιμή 15 ευρώ

Ενα ευφυές παιχνίδι με τον Σέρλοκ Χολμς και τον γιατρό Γουάτσον. Κάποιος Τζόναθαν Γουόρντον αφηγείται μια περιπέτεια του Σέργουιν Χομπς, του «ικανότερου παγκοσμίως ντετέκτιβ». Υπάρχουν δύο νεκροί, ένας είναι ο καθηγητής Μόρτιμερ. Ποιος τους σκότωσε; Ο Γαλανόπουλος, λάτρης του Αρθουρ Κόναν Ντόιλ, έγραψε μυθιστόρημα, μιμούμενος το στυλ του ινδάλματός του.

Eμίλ Γκαμποριό

Εγκλημα στο Ορσιβάλ
Μετάφραση Γιώργος Ξενάριος
Εκδόσεις Εξάντας, 2018
σελ. 492, τιμή 22 ευρώ

Ο Εμίλ Γκαμποριό, ο πρώτος γάλλος συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών, βάζει τον δαιμόνιο αστυνόμο Λεκόκ να εξιχνιάζει ένα σκοτεινό έγκλημα: δολοφονήθηκε η κόμισσα Ντε Τρεμορέλ, ο πύργος της αναστατώθηκε και ο κόμης είναι άφαντος. Στην ουσία πρόκειται για ερωτική ιστορία με απιστία, ζήλια και αδίστακτους ανθρώπους που κυνηγούν το χρήμα.


ΜάρκοςΚρητικός
Κάνε τον σταυρό σου
Εκδόσεις Νεφέλη, 2018
σελ. 200, τιμή 11 ευρώ

Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Μίλτος Οικονόμου, ένας έλληνας Φίλιπ Μάρλοου, προσπαθεί να βρει τον εξαφανισμένο επιχειρηματία Αρη Γιάννου. Στο μεταξύ, μπλέκεται στα δίχτυα μιας μοιραίας γυναίκας, της Ελενας, που έχει μπαρ. Ο συγγραφέας μιλάει με χιούμορ για τη σύγχρονη Αθήνα της κρίσης, τους ανθρώπους της νύχτας και τα εγκλήματά τους.

Ντονάτο Καρίζι

Το κορίτσι στην ομίχλη
Μετάφραση Μαρία Οικονομίδου
Εκδόσεις Πατάκη, 2018
σελ. 398, τιμή 16 ευρώ

Η εξαφάνιση μιας δεκαεξάχρονης στο χωριό Αβεσό προκαλεί αντιπαράθεση ανάμεσα στον ψυχίατρο Φλόρες και στον αστυνομικό Φόγκελ εξαιτίας του βασικού υπόπτου, του καθηγητή Μαρτίνι, του οποίου η οικογενειακή ζωή αναστατώνεται. Το μυθιστόρημα στηρίζεται στη δράση του Φόγκελ και του Μαρτίνι. Είναι κι οι δύο γερά μυα-λά και πεισματάρηδες. Ποιος θα επικρατήσει;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ