Ισχυρός σεισμός μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ – η τρίτη από το πρωί στην Ηπειρο – σημειώθηκε λίγο μετά τις 11.00 προκαλώντας αναστάτωση στην πόλη των Ιωαννίνων και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός λόγω του εξαιρετικά μικρού εστιακού του βάθους, το οποίο υπολογίζεται μόλις στα πέντε χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται δέκα χιλιόμετρα Βόρεια – Βορειοανατολικά της Αγίας Κυριακής Ιωαννίνων.

Η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 11:05 (τοπική ώρα) και είχε διάρκεια που ανησύχησε τους κατοίκους τόσο στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων όσο και στις γύρω περιοχές.

Πρόκειται για μία ακόμη δόνηση, την πιο ισχυρή των τελευταίων ωρών, όπου καταγράφεται έντονη σεισμική δραστηριότητα και προκαλεί αναστάτωση στην περιοχή.

Δύο σεισμικές δονήσεις στη Θεσπρωτία

Νωρίτερα, και συγκεκριμένα λίγο μετά τις εννέα το πρωί, δύο νέες σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο της σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών.

Η πρώτη σημειώθηκε στις 09:22:04 ώρα Ελλάδας, με μέγεθος 3,7 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 11 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Λεπτοκαρυάς Θεσπρωτίας.

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 09:25:26, ακολούθησε δεύτερη δόνηση μεγέθους 2,8 Ρίχτερ, επίσης με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, με επίκεντρο 9 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Παραμυθιάς.

Οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς.

Σεισμός και στην Ηλεία

Στο μεταξύ σεισμός καταγράφθηκε τα ξημερώματα και στην Ηλεία.

Πρόκειται για σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 03:49 τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Γιαννιτσοχωρίου και είχε εστιακό βάθος 15,1 χλμ.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές της Ηλείας.