Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δύο ακόμη τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, από μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει τον νομό Οντ στη νότια Γαλλία. Οι φλόγες, ενισχυμένες από ισχυρούς ανέμους, έχουν ήδη κάψει 80.000 στρέμματα βλάστησης, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές και μαζικές εκκενώσεις.

Η φωτιά εξαπλώνεται με ταχύτητα

Η νομαρχία του Οντ ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά επεκτείνεται «πολύ γρήγορα», ενώ 1.820 πυροσβέστες επιχειρούν για τον έλεγχο της. Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε περίπου 2.500 νοικοκυριά, ενώ ο αυτοκινητόδρομος Α9, που συνδέει τη Γαλλία με την Ισπανία, παραμένει κλειστός και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Σπίτια στις φλόγες – Μαζικές εκκενώσεις

Οι φλόγες έφτασαν στο χωριό Σεν-Λοράν-ντε-λα-Καμπρερίς, κοντά στην Καρκασόν, όπου κάηκαν σπίτια. Παραθεριστές σε κάμπινγκ απομακρύνθηκαν προληπτικά, ενώ εκκενώθηκαν περίπου 30 κατοικίες. Στο Τουρνισάν, κάτοικοι προσπαθούν να αναχαιτίσουν τη φωτιά με λάστιχα ποτίσματος.

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα της νομαρχίας, Λουσί Ρος, οι εναέριες δυνάμεις –εννέα Canadair, πέντε Dash και δύο ελικόπτερα– αξιοποιούνται στο μέγιστο, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί ο έλεγχος της πυρκαγιάς. Συνολικά, 1.200 πυροσβέστες επιχειρούν, με τρεις να έχουν τραυματιστεί ελαφρά.

Ελπίδες για ύφεση

Η εξασθένηση των ανέμων και η αυξημένη υγρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας δημιουργούν ελπίδες ότι η εξάπλωση της φωτιάς θα επιβραδυνθεί. Ωστόσο, οι αρχές παραμένουν σε ύψιστη επιφυλακή.

Παρέμβαση Μακρόν

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε μέσω του X ότι έχουν κινητοποιηθεί όλοι οι διαθέσιμοι κυβερνητικοί πόροι για την αντιμετώπιση της κρίσης, τονίζοντας την ανάγκη πλήρους υποστήριξης των δυνάμεων πρώτης γραμμής.