Ο πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού κόμματος, καθώς – όπως δήλωσε – η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ «αρνήθηκε να φέρει την αλλαγή» που περίμεναν οι ψηφοφόροι κατά τον πρώτο χρόνο της στην εξουσία.
Ο Κόρμπιν ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος το 2015 και αποτέλεσε τον πλέον αριστερό ηγέτη των Εργατικών. Παραιτήθηκε μετά τις εκλογές του 2019, όταν οι Εργατικοί υπέστησαν τη χειρότερη εκλογική ήττα από το 1935.
Το κόμμα ανέστειλε τη συμμετοχή του το 2020 και αργότερα τον απέβαλε οριστικά, μετά από έκθεση σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν καταγγελίες για αντισημιτισμό κατά την ηγεσία του.
Προς περαιτέρω διάσπαση
Τα σχέδια του Κόρμπιν για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα ενδέχεται να προκαλέσουν περαιτέρω διάσπαση στη βάση των παραδοσιακών αριστερών ψηφοφόρων των Εργατικών, σε μια περίοδο όπου ο Κιρ Στάρμερ χάνει υποστήριξη και η εκατονταετής κυριαρχία των δύο μεγάλων κομμάτων της Βρετανίας φαίνεται να απειλείται.
«Το δημοκρατικό θεμέλιο ενός νέου πολιτικού κόμματος θα αρχίσει σύντομα να παίρνει μορφή», δήλωσε ο Κόρμπιν στην πλατφόρμα X. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται – και είμαι ενθουσιασμένος που θα συνεργαστώ με όλες τις κοινότητες για να αγωνιστούμε για το μέλλον που αξίζει στους ανθρώπους».
Η ανακοίνωση ότι οι Εργατικοί ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μια νέα απειλή από τα αριστερά ήρθε μετά από τη χειρότερη εβδομάδα της κυβέρνησης, κατά την οποία αναγκάστηκε να αποσύρει βασικές πτυχές της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης της κοινωνικής πρόνοιας, τινάζοντας στον αέρα τους δημοσιονομικούς της σχεδιασμούς.
Από τότε που νίκησε με ευκολία τους Συντηρητικούς στις εκλογές πριν από έναν χρόνο, η δημοτικότητα του Στάρμερ έχει καταρρεύσει. Το Εργατικό Κόμμα πλέον καταγράφει σταθερά χαμηλότερα ποσοστά από το ακροδεξιό κόμμα Reform UK, που ηγείται ο φιλο-Brexit πολιτικός Νάιτζελ Φάρατζ.
Όταν ρωτήθηκαν οι ψηφοφόροι ποιο θεωρούν ως το μεγαλύτερο επίτευγμα των Εργατικών από τη νίκη τους στις εκλογές, η συχνότερη απάντηση ήταν: «Τίποτα», σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων More In Common.
Πόσο θα συγκέντρωνε το νέο κόμμα
Σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, ένα νέο αριστερό κόμμα υπό τον Κόρμπιν θα συγκέντρωνε 10% των ψήφων, μειώνοντας τα ποσοστά των Εργατικών από 23% σε 20%.
Ο Κόρμπιν, ο οποίος επανεξελέγη βουλευτής ως ανεξάρτητος πέρυσι, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση των Εργατικών αρνήθηκε να φέρει την αλλαγή που ο λαός περίμενε και άξιζε».
Το βράδυ της Πέμπτης, η βουλευτής Ζάρα Σουλτάνα ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το Εργατικό Κόμμα και την πρόθεσή της να συμμετάσχει στην ίδρυση του νέου κόμματος μαζί με τον Κόρμπιν.
Ο Κόρμπιν συνεχάρη την Παρασκευή τη Σουλτάνα για την «αξιοπρεπή της απόφαση» να αποχωρήσει από το κόμμα και εξέφρασε τη χαρά του που θα βοηθήσει «να οικοδομηθεί μια πραγματική εναλλακτική».



