Άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ελληνική και μεσογειακή καθημερινότητα, οι μεζέδες –εδέσματα κατά το ελληνικότερο–, αποτελούν ιδανικό άλλοθι, αφορμή ή ακόμα και αιτία για να συγκεντρωθεί μια συντροφιά απόψε, αύριο αλλά σαφώς και χθες.
Μπορούν οι μεζέδες να λειτουργήσουν από μόνοι τους καταλυτικά για τη διάθεση κάθε αέναης ή και νεοσύστατης παρέας; Στον πλανήτη Γη πρόκειται για κάτι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, καθώς η λέξη ξεροσφύρι δεν ακούγεται καν γοητευτική, πόσο μάλλον όταν κάποιος ανατρέξει στις αρχές της φυσικής. Σύμφωνα με τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα, κάθε δράση προκαλεί μια αντίδραση. Εννοιολογικά λοιπόν, όσο ξεροσφύρι είναι η κατανάλωση αλκοολούχων δίχως τη συνοδεία φαγητού, άλλο τόσο ξεροσφύρι είναι και κάθε σύναξη μεζεδοφρόνων δίχως την αυτονόητη συνοδεία κρασιού, ούζου, μπίρας κ.ο.κ.
Τι γίνεται όμως τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει και η λαϊκή ρήση «τους μήνες δίχως “ρο” ρίξε στο κρασί νερό» αντηχεί στο μυαλό αρκετών ως συμπληρωματική ακολουθία της στοργικής μητρικής προτροπής «πάρε και μια ζακέτα μαζί σου, σε παρακαλώ»; Σε αυτό το σημείο, καλό είναι να ξεκαθαριστεί πως η πρώτη έχει τις ρίζες της αποκλειστικά στην πάλαι ποτέ οικιακή οικονομία και αυτό αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από το γεγονός πως δεν συμπεριλαμβάνει στη σοφία της, την μπίρα, το ούζο, το τσίπουρο κ.λπ. Αν, δε, σκεφτεί κάποιος πως καμία σοδειά δεν είναι ίδια τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, εύκολα μπορεί να κάνει την αναγωγή και να αντιληφθεί πως πρόκειται απλά και μόνο για μια προτροπή διαχείρισης, έτσι ώστε τις δύσκολες ποσοτικά χρονιές, το περσινό κρασί να επαρκεί μέχρι να είναι έτοιμο προς τέρψη το επόμενο.

Φωτό: Shutterstock
Ωστόσο, μιας και τα αλκοολούχα ποτά ενισχύουν την αφυδάτωση του ανθρώπινου οργανισμού σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, όπως αυτές που επικρατούν το καλοκαίρι, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο από τώρα και στο εξής να έχουμε στο πίσω μέρος του νου πως εκτός από τα ένα, δύο ή τρία ποτηράκια αλκοόλ, θα πρέπει να καταναλώνουμε ταυτόχρονα και τα αντίστοιχα ποτήρια νερού.
Εμπρός λοιπόν για νέες μεζεδοσυνάξεις με διάθεση εξερευνητική, ταξιδιάρικη και άκρως επικοινωνιακή, μακριά από στείρα γευστικά και συνδυαστικά κλισέ. Ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζονται οι μεζέδες με τα ποτά είναι όπως οι συνδυασμοί των υλικών στην πίτσα: από τη μια βάζει κάποιος ό,τι έχει και από την άλλη πειραματίζεται με ό,τι μπορεί να φανταστεί.
Για τους λάτρεις του κρασιού
Σιδερίτης Natur 2023, Οινοποιείο Τετράμυθος

Το εμβληματικό οινοποιείο από το Άνω Διακοπτό Αιγιαλείας έχει δημιουργήσει ένα σύγχρονο και εξωστρεφές λευκό κρασί από την όχι και τόσο προβεβλημένη μα σίγουρα χαρισματική ποικιλία Σιδερίτης. Πρόκειται για ένα κρασί δίχως θειώδη, με μόλις 11% vol ζυμωμένο και ωριμασμένο σε κεραμικά δοχεία υπό το πέπλο (flor) βιολογικής ωρίμανσης. Φρουτώδες, πολυεπίπεδο δομικά και χαρακτηριστικά δροσιστικό.
Pet Nat 2024, Μποσινάκης

Από τη Μαντίνεια με αγάπη. Πρόκειται για το τελευταίο δημιούργημα –σε επίσημη εμπορική διάθεση– της οικογένειας Μποσινάκη, που έχει ταυτίσει το όνομά της με όλες τις ποιοτικές διαστάσεις και εκφράσεις τόσο της περιοχής (Μαντίνεια) όσο και της ποικιλίας (Μοσχοφίλερο). Αφρώδες ροζέ, λοιπόν, με 12,5% vol, υψηλές αρωματικές και γευστικές εντάσεις, σε συνδυασμό με νεύρο και κυματώδη επίγευση που αποπνέει φρεσκάδα.
Mystik Rose 2024, Aleris Wines

Ο Σπύρος Βλάχος με την ομάδα του έχει δημιουργήσει ένα σύγχρονο ελκυστικό και πολυδιάστατο ροζέ, συνδυάζοντας το πάντα γοητευτικό Αγιωργίτικο (83,5%) με το κοσμοπολίτικο Syrah (15%) και το εξίσου διεθνές Merlot (1,5%) στους 13% vol. Κρασί με έντονα στοιχεία κόκκινων πυρηνόκαρπων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών, που ταυτόχρονα εκφράζεται και μέσα από την έντονη και πολύπλοκη δομή του.
Αποστάγματα για τσιμπολόγημα
Ούζο Βαρβαγιάννης, Ερυθρή Ετικέτα

Πρόκειται για το πάλαι ποτέ χαρακτηριστικό προϊόν Εύζωνας της διάσημης αποσταγματοποιίας-ποτοποιίας, το οποίο στο σχετικά πρόσφατο επαναπροσδιορισμό ετικετών με άξονα τα χρώματα ταυτίστηκε πλέον με το κόκκινο. Ένα μοναδικό και εκλεκτό απόσταγμα γλυκάνισου με πολύπλοκο αρωματικό μπουκέτο και εξαιρετικά επίμονη επίγευση. Ισορροπεί εξαιρετικά στους 47% vol, ξεδιπλώνοντας πέρα από τη χαρακτηριστική μυρωδιά του γλυκάνισου πλήθος αρωμάτων ανθών και ξηρών καρπών της ελληνικής φύσης.
Αποστάλαγμα Verino

Λίγοι το γνωρίζουν πραγματικά. Ωστόσο, όσοι το δοκιμάζουν για πρώτη φορά μαγεύονται από την πολύπλευρα εκφραστική προσωπικότητά του αναζητώντας το ξανά και ξανά. Το σπουδαίο αυτό προϊόν δεν παράγεται ούτε στη Λέσβο ούτε στη Χίο αλλά στην Πελοπόννησο, λίγο έξω από το Άργος. Αναμφίβολα ιδιαίτερο και ξεχωριστό, καταφέρνει να ισορροπήσει και να εκφράσει το σύνολο της πλούσιας αρωματικής και γευστικής του παλέτας στους 59% vol, δίχως να δίνει την παραμικρή αίσθηση καψίματος λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης της αλκοόλης.
Oύζο Καζανιστό Στουπάκη, Μαύρη ετικέτα

Ο Ιωάννης Στουπάκης, πατέρας εφτά παιδιών, ξεκινούσε με ένα καζάνι από το Τάλλαρος, στον κάμπο της Χίου, με προορισμό τον Δαφνώνα, γενέτειρά του, προκειμένου να ασχοληθεί με την ελαιοκομία και την παραγωγή ούζου. Και η αποδοχή που έτυχε το ούζο του ήταν τόσο μεγάλη στην ευρύτερη περιοχή, που το 1900 κατάφερε να εκδώσει επίσημη άδεια από τις τούρκικες Αρχές για τη δημιουργία αποστακτηρίου. Έτσι, μπορούμε και απολαμβάνουμε σήμερα τη μαύρη ετικέτα του Καζανιστού, που ισορροπεί εξαιρετικά στους 46% εκπέμποντας φινέτσα αλλά και πηγαία δύναμη.
Μια μπίρα δεν είναι ποτέ αρκετή
Κατσίκα Κίτρινη 6,5% vol, Μικροζυθοποιία Φολεγάνδρου

Είναι η μόνη μπίρα ελληνικής μικροζυθοποιίας που έχει καταφέρει να επιλεχθεί για να συνοδεύσει ως προτεινόμενη πιάτα σε κάρτα μενού ενός και δύο αστεριών του διάσημου οδηγού Μichelin. Ανήκει στην κατηγορία bière de garde, κάτι που αυτόματα συνεπάγεται πως διαθέτει ελαφρά θολή όψη, συνολικό πλούτο, έντονα και πολύπλοκα αρώματα εσπεριδοειδών και διαπεραστικών μπαχαρικών όπως το αποξηραμένο κόλιαντρο, καθώς και υποστηρικτικά στοιχεία γλυκών μπαχαρικών, όπως η κανέλα, από τη συνύπαρξη με τη δρυ κατά τη ζύμωση και την ωρίμανσή της.
Robbie Fresh Lager 5,5% vol, Main Squeeze Brewing

Μια ακρογωνιαία αρχή των απανταχού σοβαρών ζυθοποιών αναφέρει πως η δυσκολία, άρα και η σπουδαιότητα, κρύβεται στην απλότητα. Αυτό, με διύλιση μέσα από ποιοτικές γουλιές μπίρας, φτάνει στα ποτήρια ως αναγνώριση όσων μπορούν και δημιουργούν ισορροπημένα, άμεσα και γοητευτικά προϊόντα στα θεωρητικά «πιο απλά» και λιγότερο αρωματικά στυλ μπίρας, όπως οι βυθοζύμωτες lager. H Robbie λοιπόν είναι μία από αυτές και προτείνεται όχι μόνο για το καλοκαίρι αλλά για κάθε εποχή.
Jasmine IPA 6,2% vol, Strange Brew

Ίσως η πιο διάσημη ελληνική εκδοχή μιας East Coast IPA και σίγουρα αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Χρειάστηκε πολλή αγάπη για το προϊόν, άφθονο μεράκι και πολλές, πολλές ετερόκλητες δοκιμές οι οποίες τελικά κατέληξαν σε μια εξωστρεφή και χυμώδη μπίρα με χαρακτηριστικά πικρό τελείωμα. Για την παρασκευή της, επιστρατεύονται μαλακό νερό, μπόλικη βρόμη και σιτάρι, η χρήση dry hopping στη ζύμωση και μαγιά τύπου LN3. Βάζοντας Βίκυ Μοσχολιού στο πικάπ, απολαύστε την και αποδεχτείτε πως «ασφαλώς και δεν… περιέχει γιασεμί».
