Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, του 18ου συνολικά μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ένωση πρέπει να ξεπεράσει για άλλη μια φορά το εμπόδιο της ομοφωνίας των κρατών-μελών της, καθώς οι πιο φιλικές προς το Κρεμλίνο χώρες (Ουγγαρία, Σλοβακία) απειλούν να ασκήσουν το δικαίωμα βέτο τους.
Όπως αναφέρει το Politico, ο λαϊκιστής πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, δήλωσε την σήμερα ότι δεν θα υποστηρίξει τις προσπάθειες για τη στόχευση εναντίον των εισοδηματικών πηγών που χρησιμοποιεί η Ρωσία για τη χρηματοδότηση της εισβολής της στην Ουκρανία, «εκτός εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράσχει μια ρεαλιστική λύση στην κρίσιμη κατάσταση στην οποία θα βρεθεί η Σλοβακία μετά την πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου, πετρελαίου και πυρηνικών καυσίμων από τη Ρωσία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο ακροδεξιός ηγέτης της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, έχει επίσης επανειλημμένα απειλήσει να μπλοκάρει πρόσθετες κυρώσεις της ΕΕ κατά της ρωσικής ενέργειας, οι οποίες απαιτούν την ομόφωνη έγκριση και των 27 χωρών μελών.
Η απαγόρευση σύνδεσης με τους αγωγούς Nord Stream
Εκτός από την επιβολή περιορισμών στις ρωσικές τράπεζες, το νέο πακέτο μέτρων πλήττει τις εταιρείες που συνδέονται με τους αγωγούς Nord Stream, καθώς δεσμεύει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μην προχωρήσουν σε εισαγωγή καυσίμων που διυλίζονται από ρωσικό πετρέλαιο ακόμα και από τρίτες χώρες.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε τις προτάσεις την Τρίτη, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε να υποστηρίξει τη μείωση του ανώτατου ορίου τιμής του ρωσικού πετρελαίου, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 60 δολάρια ανά βαρέλι, σε συνάντηση των ηγετών της G7 στον Καναδά αυτό το Σαββατοκύριακο.
Η Πολωνία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε από την πλευρά της την ελπίδα να υπερψηφιστεί το πακέτο πριν παραδώσει τον ρόλο στη Δανία την 1η Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διαπραγματευτούν μια συμφωνία πιθανώς πριν από τη συνάντηση των ηγετών τους στις 27 Ιουνίου.
«Θα εργαστούμε με πλήρη ταχύτητα για να εγκριθούν οι νέες κυρώσεις υπό την πολωνική προεδρία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιγκνάτσι Νιεμτσίκι, υπουργός Εξωτερικών της χώρας, αρμόδιας για ευρωπαϊκά θέματα.
Η συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Politico, οι πρέσβεις των κρατών-μελών συναντήθηκαν το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις προτάσεις. «Στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση η αντίδραση δεν ήταν τόσο αρνητική», δήλωσε διπλωμάτης, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύπτεται. «Θα πρέπει να δούμε τι θέλουν η Ουγγαρία και η Σλοβακία, αλλά υπάρχει μια συμφωνία που μπορεί να επιτευχθεί» πρόσθεσε.
Η ΕΕ πρέπει ταυτόχρονα να εξασφαλίσει υποστήριξη για τον νέο οδικό χάρτη για την εξάλειψη της χρήσης ρωσικής ενέργειας, ο οποίος εισάγει ως προθεσμία το 2027 για τη σταδιακή κατάργηση όλων των εισαγωγών φυσικού αερίου. Οι λεπτομερείς νομικές προτάσεις αναμένεται να παρουσιαστούν στις 17 Ιουνίου, αλλά η Βουδαπέστη και η Μπρατισλάβα έχουν ήδη ζητήσει εξαιρέσεις.
Δύο διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν στο POLITICO ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί μια πιο σκληρή και ασυμβίβαστη προσέγγιση σε αυτόν τον νέο γύρο κυρώσεων. Ενώ κανονικά θα απέφευγε να προτείνει ιδέες που θα οδηγούσαν σε βέτο, αυτή τη φορά η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ φαίνεται να ανησυχεί λιγότερο για κάτι τέτοιο.
Επιπλέον, η χρονική συγκυρία δίνει στην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τη δυνατότητα να μεταβεί στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Αλμπέρτα του Καναδά, μετά από την ανακοίνωση των κυρώσεων – δίνοντας την ευκαιρία στην Ουάσινγκτον να αυξήσει την πίεση στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ώστε να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να κάνει συμφωνήσει στην ειρηνευτική διαδικασία με την Ουκρανία.