Οι 95 λέξεις της ανακοίνωσης που χθες το απόγευμα εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στοιχήθηκαν η μια δίπλα στην άλλη με διπλό σκοπό. Αφενός μεν προς αποδοκιμασία της ΝΔ που ζήτησε μόνο τον έλεγχο του Κώστα Αχ. Καραμανλή από προανακριτική και δη για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Αφετέρου δε προς επίρρωση της ειλημμένης απόφασης για ένταξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κείμενο που συντάσσεται με βάση όσα αναφέρονται στη δικογραφία για τα Τέμπη.

Ηγεσία και στελέχη της ΚΟ του κόμματος έχουν κατασταλάξει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αδύνατον να βρεθεί εκτός διερεύνησης για ενδεχόμενες ευθύνες στην εθνική τραγωδία με τους 57 νεκρούς. Δεν τους το επιτρέπουν, όπως υποστηρίζουν επ’ αυτού, τα δεδομένα που έχουν αντληθεί κατά την εξέταση των δεκάδων χιλιάδων εγγράφων.

Τα νέα στοιχεία που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι ίδιες πηγές επικαλούνται σοβαρές ενδείξεις που, κατά την άποψή τους, δεν μπορούν ν’ αμεληθούν. Αντιθέτως μάλιστα κρίνουν ότι αυτές τεκμηριώνουν το αίτημα για παραπομπή και του Κυρ. Μητσοτάκη μαζί με τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης.

«Γι’ αυτό λέγαμε ότι εξετάζουμε λεπτομερώς τη δικογραφία» ανέφερε στο «Βήμα» στέλεχος της πρώτης γραμμής, εξηγώντας τον λόγο που έχουν καθυστερήσει για λίγες ημέρες τα συμπεράσματα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν όλοι οι άλλοι έχουν εκδώσει προτάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν κι αξιολογήθηκαν ως πολύ κρίσιμα για την υπόθεση ορισμένα στοιχεία που στηρίζουν το σκεπτικό της Κουμουνδούρου. Είναι σκέλη της υπόθεσης που, με βάση όσους έχουν «ξεψαχνίσει» όλο τον όγκο του υλικού, δεν υπήρχαν στη μονή δικογραφία για την αλλοίωση του χώρου και η οποία οδηγεί τον Χρ. Τριαντόπουλο στη δικαιοσύνη, αλλά είναι εντελώς νέα. Συγκεκριμένες μαρτυρίες επιτελικών της Πυροσβεστικής, όπως λένε μέλη της ΚΟ, ικανές να «δέσουν» νομικά την εμπλοκή του Μαξίμου και να δικαιολογήσουν το αίτημα να ερευνηθεί η εμπλοκή του πρωθυπουργού έτσι ώστε ν’ απαντηθούν όλα τα ερωτήματα. Δίχως να αφήνουν απαραίτητα εκτός το επίσημο έγγραφο των Σιδηροδρομικών από το 2021 που προειδοποιούσε άπαντες για τους κινδύνους.

Μνημονεύουν, παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ πως το Δικαστικό Συμβούλιο της Λάρισας έχει με βούλευμά του απορρίψει το αίτημα να διαχωριστούν οι δύο υποθέσεις αποφασίζοντας να αποτελέσουν μία δίκη. Άρα η δικογραφία για τη μοιραία σύγκρουση και πριν απ’ αυτήν, αλλά και αυτή για την παρέμβαση στον τόπο του δυστυχήματος συνδέονται άρρηκτα. Είναι ένα. Μαζί και οι ευθύνες όλων των αρμόδιων προσώπων (πρωθυπουργού, υπουργών, υφυπουργών).

Πότε θα κατατεθεί το κείμενο – Θα σταλεί στη Νέα Αριστερά

Ο Σωκράτης Φάμελλος έχει ήδη πει ότι ως το τέλος της εβδομάδας θα έχει μπει και η τελευταία τελεία στο κείμενο που θα δοθεί στη δημοσιότητα. Λογικά η εισήγηση του ΣΥΡΙΖΑ θα δημοσιευτεί είτε την Πέμπτη είτε -το αργότερο όλων- την Παρασκευή. Κάποιες προσπάθειες καταβάλλονται μήπως ολοκληρωθεί η πλήρης διατύπωση σήμερα Τετάρτη, για να συγκριθεί άμεσα με τη χθεσινή πρόταση της ΝΔ. Ωστόσο η εκδοχή αυτή δεν συγκεντρώνει πάρα πολλές πιθανότητες λόγω χρόνου.

Θα πρέπει, άλλωστε, η τελική μορφή του κειμένου να αποσταλεί στη Νέα Αριστερά για μια τελευταία κουβέντα. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι στην Πατησίων είχαν ενημερωθεί ενδελεχώς από την πρώτη στιγμή για τις προθέσεις απέναντι στον Κυρ. Μητσοτάκη, τότε που είχαν συναντηθεί οι πρόεδροι (Φάμελλος-Χαρίτσης) και οι γραμματείς (Καλαματιανός-Τζανακόπουλος) τον ΚΟ, συμφωνώντας να συνυπογράψουν το αίτημα. Αλλά επειδή η ηγεσία του κόμματος επιθυμεί να υπηρετήσει στην πράξη το σχέδιο συνεργασίας, το κείμενο θα σταλεί επικαιροποιημένο μέσα στην ημέρα έτσι ώστε να υπάρξει οριστική απόκριση.

Υπάρχει plan b;

Σε περίπτωση που η ΚΟ της Νέας Αριστεράς απορρίψει το περιεχόμενο, με συνέπεια να μην εξασφαλιστούν οι 30 υπογραφές βουλευτών για αίτημα σύστασης προανακριτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει απλώς το κείμενο στη δημόσια σφαίρα. Επειδή ήδη ο Αλέξης Χαρίτσης επανέλαβε χθες (9.84) πως «δεν μπορούμε να αμνηστεύσουμε τον κ. Μητσοτάκη απλώς και μόνο για να παίξουμε ένα παιχνίδι εντυπώσεων», θεωρώντας σοφότερο «να μείνει η υπόθεση ανοιχτή» για επόμενη Βουλή, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν βέβαιοι ότι δεν θα προκύψει ανατροπή και θα πορευτούν μόνοι τους.

Θα λάβουν υπ’ όψιν τους το feedback, αλλά πίσω δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Κατόπιν θα μελετήσουν πώς θα το διαχειριστούν, καθώς είναι ένα ενδεχόμενο να κυνηγήσουν την ενεργοποίηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Βουλής που απαρτίζεται από τρεις ανώτατους δικαστικούς. Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου, βουλευτής Γιώργος Καραμέρος (Real FM) «είναι κάτι το οποίο θα το εξετάσουμε σε δεύτερο χρόνο. Το έχουμε στο τραπέζι, το έχουμε συζητήσει».

Τι συνάντησε ο Φάμελλος στο Ηράκλειο

Φυσικά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσε να βρεθεί σημείο επαφής με τη Νέα Αριστερά, γιατί έχει αποδεχθεί πως η απομόνωση δεν ευνοεί κανέναν. Το εισέπραξε και κατά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο, τη περασμένη Δευτέρα, το επανέλαβε μιλώντας στην ανοικτή εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου.

Παρόντες στην αίθουσα του κεντρικού ξενοδοχείου μετέφεραν στο «Βήμα» το καλό και γόνιμο κλίμα σε μια γεμάτη αίθουσα. Ταυτόχρονα όμως διέκριναν και την αγωνία για το αύριο του χώρου και της χώρας στα πρόσωπα πολλών. Ο Σωκράτης Φάμελλος είχε συναντηθεί νωρίτερα με εργαζόμενους και φορείς, ακούγοντας για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Δεν υπάρχει στελεχωμένη υπηρεσία»

Η περιοδεία του στο Ηράκλειο συνδυάστηκε με την επιστροφή του στο ταλαιπωρημένο Αρκαλοχώρι, παρέα με τον Παύλο Πολάκη και τον Χάρη Μαμουλάκη. Εκεί διαπίστωσε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα από την προηγούμενη φορά που βρέθηκε. Επτά μήνες αργότερα συνάντησε την ίδια ακριβώς εικόνα.

Όπως είπε ο ίδιος σε βίντεο του TikTok κατηγορώντας την κυβέρνηση, «κλείνουν σχεδόν τέσσερα χρόνια από τον σεισμό». Την ίδια ώρα όμως «δεν υπάρχει ακόμα στελεχωμένη υπηρεσία για να μπορεί να δίνει τις άδειες». Με συνέπεια οι κάτοικοι ν’ αφήσουν τα χωριά τους.

@sokratisfamellosΑυτός είναι ο κ. Μητσοτάκης. Διώχνει τους πολίτες από τα χωριά για να μείνουν οι περιουσίες στα κοράκια.♬ original sound – Σωκράτης Φάμελλος