Με την ένταση στην Μέση Ανατολή να βρίσκεται στα ύψη με αφορμή την πολιτική του Ισραήλ σε Γάζα, Λίβανο και Συρία, Τελ Αβίβ και Δαμασκός βρίσκονται σε απευθείας συνομιλίες τις τελευταίες εβδομάδες έπειτα και από πιέσεις των ΗΠΑ.  

Οι μυστικές αυτές επαφές που αποκάλυψε νωρίτερα το Reuters επικαλούμενο πηγές ασφαλείας, αποσκοπούν να πέσουν οι τόνοι και να αποφευχθεί μια πιθανή σύγκρουση με αφορμή την κατάσταση στα Υψίπεδα του Γκολάν και τις περιοχές των Δρούζων στα νοτιοδυτικά της Συρίας. 

Όπως τονίζει το Reuters, οι επαφές αυτές σηματοδοτούν μια σημαντική εξέλιξη στις σχέσεις μεταξύ των δύο μερών, που εδώ και δεκαετίες βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές στις συγκρούσεις της Μέσης Ανατολής.  

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν την νέα ισλαμική ηγεσία της Δαμασκού να αναπτύξουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ και το Ισραήλ να χαλαρώσει τους βομβαρδισμούς του στη Συρία. 

Οι απευθείας επαφές έρχονται επίσης στο φόντο συνομιλιών που πραγματοποιούνταν με μεσολάβηση ήδη από τον Δεκέμβριο, όταν η Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σάμ, ανέτρεψε το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.  

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, των επαφών από την πλευρά της Συρίας ηγείται ο ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας Αχμάντ Αλ Νταλάτι, ο οποίος διορίστηκε κυβερνήτης της επαρχίας Κουνέιτρα που συνορεύει με τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Ο Νταλάτι, πριν από μερικές ημέρες τέθηκε επίσης επικεφαλής της ασφάλειας στη νότια επαρχία Σουέιντα, όπου ζει η μειονότητα των Δρούζων της Συρίας. 

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο προσωρινός πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ αλ-Σαράα επιβεβαίωσε ότι γίνονται έμμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ (πληροφορίες ανέφεραν πως μεσολαβούσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) , οι οποίες, όπως είπε, αποσκοπούσαν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων. 

Το Ισραήλ υπενθυμίζεται ότι κατέλαβε περισσότερα εδάφη στα Υψίπεδα του Γκολάν μετά την απομάκρυνση του Άσαντ τον Δεκέμβριο, επικαλούμενο παρατεταμένες ανησυχίες για το εξτρεμιστικό παρελθόν των νέων ηγετών της χώρας. Παράλληλα διεξήγαγε μια εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της στρατιωτικής υποδομής της Συρίας και προσπάθησε να επηρεάσει τις ισορροπίες στις περιοχές των Δρούζων.  

Ο ρόλος του Τραμπ 

Σύμφωνα με το Reuters καθοριστικής σημασίας για την διαφαινόμενη αναδίπλωση του Ισραήλ στην πολιτική του απέναντι στην Συρία, ήταν η συνάντηση νωρίτερα τον Μάιο ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον νέο ηγέτη της Συρίας Άχμεντ Αλ Σαράα, στο Ριάντ.  

Ο Τραμπ μετά τη συνάντηση με τον Σαράα, είχε υποστηρίξει ότι o Σύρος ηγέτης ήταν πρόθυμος να εξομαλύνει τους δεσμούς με το Ισραήλ, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο. Ο Σαράα δεν είχε σχολιάσει τότε την δήλωση αυτή, λέγοντας αντίθετα ότι υποστηρίζει την τήρηση των όρων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός του 1974 που δημιούργησε μια νεκρή ζώνη του ΟΗΕ στα Υψίπεδα του Γκολάν.  

Αντίθετα με τις δηλώσεις του πάντως, η νέα ηγεσία της Συρίας, προσπαθεί να δείξει με διάφορους τρόπους ότι δεν αποτελεί απειλή για το Ισραήλ. Επί παραδείγματι έχει συναντήσει εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας στη Δαμασκό και στο εξωτερικό, έχει συλλάβει δύο υψηλόβαθμα μέλη της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, ενώ τελευταία έδειξε καλή θέληση δίνοντας πράσινο φως στην επιστροφή στο Ισραήλ των προσωπικών αντικειμένων του εδώ και πολλά χρόνια νεκρού ισραηλινού αρχικατασκόπου Ίλαι Κοέν. 

Παράλληλα με την συνάντηση και τις κινήσεις αυτές πάντως, καταγράφηκε σαφής μείωση της έντασης στα νότια της Συρίας και στις περιοχές των Δρούζων, όπου τους προηγούμενους μήνες είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων Δρούζων και μουσουλμάνων σουνιτών, με το Ισραήλ τότε να στηρίζει τους Δρούζους με αεροπορικές επιδρομές.  

Οι κινήσεις αυτές του Τελ Αβίβ είχαν τότε προκαλέσει σοβαρές εντάσεις τόσο με την νέα ηγεσία της Συρίας, όσο και με την άλλη μεγάλη περιφερειακή δύναμη στην Συρία που δεν είναι άλλη από την Τουρκία του Ερντογάν.