Η αίθουσα τελετών της ΕΣΗΕΑ ήταν κατάμεστη χθες το μεσημέρι, παρά τη ζέστη, για το βιβλίο του δημοσιογράφου Γιώργου Λακόπουλου, «Η Μπαλάντα των Ολυμπιακών Αγώνων» (εκδόσεις Λιβάνη) όπου ακούστηκαν πολλές αλήθειες για την κατασυκοφαντημένη περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Εκεί συνομίλησαν για πρώτη φορά δημόσια το κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου η Γιάννα Αγγελοπούλου και ο αρμόδιος υπουργός την περίοδο της προετοιμασίας Ευάγγελος Βενιζέλος, με συντονιστή τον Παύλο Τσίμα.

Ήταν μια συζήτηση εκ βαθέων, η οποία έφερε στην επιφάνεια αυτά που για διάφορους λόγους δεν είχαν ειπωθεί από το 2004 ως σήμερα. Η Γιάννα Αγγελοπούλου ανέφερε ότι οι Αγώνες κληροδότησαν στη χώρα πέρα από τη μεγάλη διεθνή επιτυχία και τις εγκαταστάσεις και ένα manual ομαδικής δουλειάς, συνεργασίας και επιτυχίας, το οποίο θα πρέπει να ξαναθυμηθούμε. «Η αλήθεια έχει αποκατασταθεί και οι αγώνες έχουν πια βρει την θέση που τους αξίζει στην συνείδηση όλων», δήλωσε.

Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να οργανωθεί χωρίς τη διεθνή πίεση και ότι η τότε Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004», λειτουργούσε και ως μοχλός πίεσης προς το εσωτερικό της χώρας και ως παράγοντας αξιοπιστίας προς το εξωτερικό. Επισήμανε επίσης ότι η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα τρόμαξαν από αυτή τη μεγάλη επιτυχία και αποστασιοποιήθηκαν από αυτή αλλά τώρα είναι η ώρα να ειπωθούν αλήθειες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και κυρίως ότι δεν συνέβαλαν στη χρεοκοπία της χώρας, καθώς η δαπάνη για αυτούς ήταν σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ το 1% του ΑΕΠ.

Διακομματικό ακροατήριο

Στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ ήταν πάρα πολλά στελέχη απ’ όλο το πολιτικό φάσμα. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν οι: Κώστας Λαλιώτης, Γιώργος Λιάνης, Κώστας Σκανδαλίδης, Προκόπης Παυλόπουλος, Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Παπαδόπουλος, Γιάννης Πανούσης, Χρήστος Παπουτσής, Μαρία Δαμανάκη, Χρήστος Στυλιανίδης, Κώστας Ζαχαριάδης, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Ανδρέας Δρυμιώτης, Γιάννης Σγουρός, Πάρις Κουκουλόπουλος, Κατερίνα Μπατζελή, Μιχάλης Κατρίνης, Συμεών Κεδίκογλου, Γιώργος Στέφανος Τζουμάκας, Νίκος Φαραντούρης, Γιώργος Αλογοσκούφης, κα. Παρών ήταν και ο «στρατηγός» των Ολυμπιακών Αγώνων Μάρτων Σίμιτσεκ.

***

Η σύγκρουση με το βαθύ Κράτος και ο Κ. Χατζηδάκης

«Ή θα συγκρουστούμε με το βαθύ κράτος και τη γραφειοκρατία, ή εμείς οι ίδιοι θα πέσουμε θύματα». H φράση αυτή του Κωστή Χατζηδάκη νομίζω ότι αποτυπώνει κάποια από πολύ οδυνηρά μαθήματα που έχει πάρει η κυβέρνηση από τις αστοχίες του κυβερνητικού μηχανισμού. Ο κατάλογος είναι τεράστιος και βέβαια στην κορυφή βρίσκεται ο ΟΣΕ και οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι…

Ένας από τους στόχους που έχει θέσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι η σύγκρουση με το βαθύ κράτος σε τομείς αιχμής. Έτσι κάθε εβδομάδα, η κυβέρνηση ανοίγει θέματα και υπόσχεται μεταρρυθμίσεις: για τον ΟΣΕ, την αξιολόγηση, τα πειθαρχικά του δημοσίου, τη βία στα πανεπιστήμια, τον ΟΠΕΚΕΠΕ κοκ. Αντιλαμβάνομαι ότι έτσι θα πάμε από εδώ και πέρα μέχρι τις εκλογές. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ξανασυνδεθεί με τα «θέλω» της κοινωνίας λαμβάνοντας συνεχώς πρωτοβουλίες που στόχο θα έχουν την βελτίωση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα και τη σύγκρουση με τις παθογένειες του «βαθέως» κράτους. Απομένει να δούμε αν θα το πετύχει…

***

Περιοδείες Μητσοτάκη

Μετά την παρουσία του στις μέρες καριέρας της ΔΥΠΑ, αλλά και στα Μέγαρα, στο ανακαινισμένο Κέντρο Υγείας της περιοχής, ο Κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει μία ακόμη επίσκεψη αυτήν την εβδομάδα στην Εύβοια. Ο ίδιος, μιλώντας στους πολίτες των Μεγάρων, έσπευσε να… κλείσει τα στόματα στις κακές γλώσσες που λένε ότι αρχίζει τις περιοδείες γιατί στοχεύει σε πρόωρη προσφυγή στην κάλπη.

Η αλήθεια είναι ότι με την εκτίμηση ψήφου πέριξ του 30% δεν έχει λόγο να επισπεύσει τις εκλογές, ωστόσο πολλοί μέσα στη «γαλάζια» παράταξη πιστεύουν ότι οι εκλογές αμέσως μετά την ΔΕΘ του 2026 δεν θα ήταν κακή ιδέα, πέραν των άλλων γιατί θα αποφευχθεί και το ενδεχόμενο μίας διπλής εκλογικής αναμέτρησης την άνοιξη του 2027, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ενώ η Ελλάδα αναλαμβάνει τον Ιούλιο την προεδρία της Ε.Ε.

***

Νέο κτύπημα γαλάζιων βουλευτών

Νέα ερώτηση «γαλάζιων» υπουργών, αυτή την φορά για την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με αποδέκτη την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. Την υπογράφουν Γιάννης Οικονόμου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Αθανάσιος Ζεμπίλης και Ξενοφών Μπαραλιάκος και όπως επισημαίνουν, «το γεγονός ότι μαθητές προάγονται και αποφοιτούν από το Λύκειο με βαθμούς κάτω από τη βάση σε όλα τα βασικά μαθήματα δημιουργεί ερωτηματικά για την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την αξία του απολυτηρίου και προβληματίζει για το αν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής η διαδικασία και το περιεχόμενο των εξετάσεων».

Κάπως όψιμο το ενδιαφέρον τους για να αφορά αποκλειστικά την παιδεία.

***

Ευχή ή προσευχή;

«Ανάγκα και θεοί πείθονται» ήταν η απάντηση που έλαβα από κοινοβουλευτική πηγή με γνώση των συζητήσεων ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για το τελικό κείμενο για την προανακριτική που θα συνταχθεί με βάση τη δικογραφία των Τεμπών. Δεν είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα καμφθούν όντως οι αντιστάσεις όσων συντάσσονται με τον Αλέξη Χαρίτση.

Οι εκατέρωθεν αιχμές, άλλωστε, συνεχίστηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Πάντως, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μερικές ημέρες και αφήνουν τον χρόνο να δουλέψει προς την εξομάλυνση της κατάστασης, θεωρώντας ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα δύο κόμματα θα έρθουν πιο κοντά στις επόμενες ημέρες.

***

Ο γραμματέας και οι «Φαρισαίοι» του Κασσελάκη

Θα τα μάθατε, φαντάζομαι, τα νέα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας με ποσοστό 96,84% ελλείψει κάποιου εξίσου γνωστού αντιπάλου. Γι’ αυτό προκαλεί εντύπωση το 3,16% που δεν του έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν «αντισυστημικοί» ακόμα σε ένα καθαρά αρχηγικό κόμμα. Αναρωτιέμαι πάντως αν είναι αποδεκτός εντός Κινήματος Δημοκρατίας ο γιατρός – νευρολόγος Κωνσταντίνος Καλαφατάκης, τον οποίο ο Κασσελάκης πρότεινε για πρώτο γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου. Γιατί κάτι άλλο έπιασε το αυτί μου. Του καταλογίζουν πολλά από τον Δεκέμβριο που εντάχθηκε στο κόμμα.

Πέραν του ότι ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι και ακολούθως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την «Αθήνα Τώρα» του Χάρη Δούκα, του χρεώνουν και ότι δεν αποχώρησε από το Βολτ Ελλάδας, του οποίου υπήρξε συνιδρυτής, αλλά ότι διεγράφη εξαιτίας ηχογραφημένων ομοφοβικών σχολίων του. Ο Στ. Κασσελάκης πάντως δεν πτοήθηκε και μίλησε για «ένα νέο πολιτικό με καθαρά χέρια και φρέσκια ματιά».