Ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Κρήτη χαρακτηρίζεται «μοναχικός» σύμφωνα με τον γεωλόγο Χαράλαμπο Φασουλά από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ).

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο σεισμός ήταν παρόμοιος με αυτόν που έγινε πριν μερικές εβδομάδες στη Σητεία. Είναι ένας ενδιάμεσου βαθμού σεισμός που χαρακτηρίζεται «μοναχικός» και με τον οποίο θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε τόσο εμείς, όσο και τα κτίριά μας.

Στην Κρήτη έχει μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος συνοδεύεται από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Παπαευσταθίου και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα. Θα κάνουν αυτοψία στην Αλικαρνασσό και στη συνέχεια σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης.

Η ανάρτηση

«Ο ισχυρός σεισμός που μας κτύπησε το πρωί ήταν ένας παρόμοιος σεισμός με αυτόν που έγινε πριν μερικές εβδομάδες τη θάλασσα της Σητείας. Είναι ένας ενδιαμέσου βάθους σεισμός πάνω στη βυθιζόμενη, κάτω απο την Κρήτη, Αφρικανικά πλάκα (κίτρινο αστέρι), γι αυτό και έγινε αισθητός σε μεγάλες περιοχές, απ ότι φαίνεται και στη βόρεια Αφρική.

Επειδή η πλάκα αυτή καθώς βυθίζεται έχει σκαφοειδή μορφή, πιέζεται πλευρικά και έτσι σπάνε κομμάτια της και γλιστρά το ένα δίπλα στο άλλο. Είναι σεισμοί που δεν δίνουν συνήθως πολλούς και μεγάλους μετασεισμούς, αν και έχουν παρατηρηθεί μερικοί μέχρι τώρα. Συνήθως αυτοί οι σεισμοί είναι «μοναχικοί» και δεν έχουν άλλες συνέπειες στον ανώτερο φλοιό.
Είναι σεισμοί με τους οποίους τόσο εμείς όσο και τα κτίρια μας πρέπει να μάθουμε να ζούμε».