Στη Ρώμη μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου εκτός από συνάντηση με την Τζόρτζια Μελόνι θα συνεδριάσει και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας. Κυβερνητικά στελέχη, υπογραμμίζουν τη σημασία της επίσκεψης και την πολυεπίπεδη συνεργασία των δύο χωρών.
Ελλάδα και Ιταλία είναι δύο χώρες-μέλη της ΕΕ με λόγο και ρόλο στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις της επόμενης περιόδου.
Ένα από τα βασικά θέματα, αλλά όχι το μόνο, που θα συζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Ιταλίδα ομόλογό του, είναι το μεταναστευτικό, καθώς πρόκειται για ένα καίριο ζήτημα που απασχολεί και τις δύο χώρες. Λόγω της γεωγραφικής θέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στην πρώτη γραμή του ζητήματος ενώ έχουν επανειλημμένα υπογραμμίσει την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες και την ενίσχυση των επιστροφών, καθώς και την ισορροπία ανάμεσα στην ευθύνη και την αλληλεγγύη.
Ωστόσο, δεν είναι το μόνο θέμα που θα τεθεί στο τραπέζι κατά τη συνάντηση με την κ. Μελόνι. Άλλα θέματα αιχμής είναι η ασφάλεια και η άμυνα της ΕΕ, η διμερής συνεργασία στον τομέα της άμυνας, αλλά και η συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες στην ασφάλεια και την άμυνα. Κυβερνητικές πηγές, σημειώνουν πως θέση της Αθήνας είναι ότι αυτή πρέπει να βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες και να υπηρετεί την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, να μην δημιουργεί δηλαδή νέες εξαρτήσεις.
Σε ό,τι αφορά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, απ’ όπου αναμένεται να προκύψει σειρά συμφωνιών, η ατζέντα είναι ευρεία και οι προοπτικές συνεργασίας πολλές. Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, Άμυνας Νίκο Δένδια, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Τσάφο.
Ιδιαίτερη έμφαση, τέλος, δίνεται στη συνεργασία στο εμπόριο και στις επενδύσεις, στην ενέργεια και ιδιαίτερα στην προοπτική ενίσχυσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας, στη συνδεσιμότητα, καθώς Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να αποτελέσουν γέφυρες της Ευρώπης με τη Βόρεια Αφρική, καθώς και στις μεταφορές.