Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι περίπου στις 10:00, Ανατολική Ωρα ΗΠΑ, (17:00 ώρα Ελλάδας), επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Οι δύο ηγέτες έχουν ήδη αρχίσει να μιλάνε σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ενώ και το Κίεβο ανέφερε μέσω του εκπροσώπου του ουκρανού προέδρου πως συνομιλούν.
Ειδικότερα, ο Σέργκιι Νικιφόροφ δήλωσε, πως «Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ».
Τραμπ και Ζελένσκι θα συνομιλήσουν 2,5 εβδομάδες μετά την επεισοδιακή συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο και μια μέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία περίπου 2 ωρών που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν με θέμα μέτρα για τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.
Τα πυρά της Γαλλίας για τον Πούτιν
Οι προϋποθέσεις που έθεσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε σχέση με την επίτευξη μίας κατάπαυσης πυρός στην Ουκρανία και ειδικότερα αναφορικά με την διακοπή της παροχής βοήθειας από τη Δύση προς το Κίεβο, δεν φαίνονται ρεαλιστικές δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφί Πριμά.
Η Γαλλίδα κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι φαίνεται να είναι μακρύς ακόμα ο δρόμος για την επίτευξη μίας ειρηνικής λύσης στο Ουκρανικό, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι μία τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους προέδρους Τραμπ και Πούτιν δεν μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία, στο βαθμό που γίνεται ερήμην της Ουκρανίας και της Ευρώπης.
Η Πριμά δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που ο τελευταίος είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Ανέφερε τέλος οτι ο Μακρόν επικοινώνησε και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι καθώς και με άλλους ιθύνοντες.