Αναλαμβάνοντας «τις ευθύνες του» για την «αποτυχία της 7ης Οκτωβρίου 2023», ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του στρατού του Ισραήλ (IDF), ο στρατηγός Χέρτσι Χαλεβί, υπέβαλε την Τρίτη 21 Ιανουαρίου την παραίτησή του.

Ενάμιση χρόνο μετά από την ημέρα της άνευ προηγουμένου φονικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, ο ίδιος επέλεξε να αποχωρήσει από τα καθήκοντά του. Αντιδρώντας αμέσως, σύσσωμη η αντιπολίτευση στη χώρα κάλεσε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να αναλάβει αυτός και η ακροδεξιά κυβέρνησή του το μερίδιο των δικών τους ευθυνών για την επίθεση εκείνης της ημέρας και να παραιτηθούν.

Παράλληλα, η απόφαση αυτή έρχεται και λίγες ημέρες μετά από την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στις δύο αντικρουόμενες πλευρές.

Τα κύρια σημεία της επιστολής Χαλεβί

«Αναγνωρίζοντας τις ευθύνες μου στην αποτυχία του στρατού στις 7 Οκτωβρίου και τη στιγμή που ο στρατός κατάγει σημαντικές νίκες σε όλα τα μέτωπα και μία νέα συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων εφαρμόζεται, ζητώ τον τερματισμό των καθηκόντων μου στις 6 Μαρτίου 2025», γράφει στην επιστολή του ο Χαλεβί.

Ο 57χρονος στρατηγός βρίσκεται σε αυτό το πόστο από τον Δεκέμβριο του 2022. Για αυτό το λόγο αναφέρει ακόμα ότι «επί 40 χρόνια, η αποστολή (του) να προστατεύσει το κράτος του Ισραήλ ήταν η αποστολή της ζωής (του).

Ωστόσο, όπως προσθέτει «το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, ο στρατός υπό την ηγεσία μου απέτυχε στην αποστολή του να προστατεύσει Ισραηλινούς πολίτες», είπε. «Οι ευθύνες μου για αυτή τη φρικτή αποτυχία με συνοδεύει καθημερινά και θα με συνοδεύει σε όλη μου τη ζωή».

Το παρασκήνιο της παραίτησης

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Χαλεβί, ευχαριστώντας τον για τις υπηρεσίες που προσέφερε επί χρόνια στη χώρα.

Επιπλέον, ο Νετανιάχου «ευχαρίστησε τον αρχηγό του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού για την πολυετή υπηρεσία του και τη διοίκηση του IDF» κατά τους τελευταίους 15 μήνες του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Ακόμη, τον ευχαρίστησε «που οδήγησε σε μεγάλα επιτεύγματα για το κράτος του Ισραήλ»,  όπως τόνισε το γραφείο του πρωθυπουργού. Οι δύο άνδρες αναμένεται να συναντηθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

Την ίδια στιγμή, ο στρατός ανακοίνωσε την παραίτηση του αρχηγού της στρατιωτικής διοίκησης της νότιας περιοχής, αρμόδιου ειδικά για τη Λωρίδα της Γάζας, του στρατηγού Γιαρόν Φίνκελμαν. Στην επιστολή του προς τον ανώτερό του Χαλεβί, ο στρατηγός Φίνκελμαν είπε ότι «απέτυχε στις 7 Οκτωβρίου να προστατεύσει τους αγαπημένους και ηρωικούς κατοίκους».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Από την άλλη πλευρά, μετά τη γνωστοποίηση της παραίτησης Χαλεβί, τα κόμματα της ισραηλινής αντιπολίτευσης κάλεσαν τον Νετανιάχου και την τρικομματική ακροδεξιά κυβέρνησή του να παραιτηθεί και αυτή. «Χαιρετίζω τον αρχηγό γενικού επιτελείου, στρατηγό Χέρτσι Χαλεβί. Τώρα είναι η στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παραιτηθούν – ο πρωθυπουργός και ολόκληρη η καταστροφική κυβέρνησή του», έγραψε στο X ο Γιαΐίρ Λαπίντ, επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επικεφαλής άλλων κομμάτων της ισραηλινής αντιπολίτευσης στην Κνεσέτ ζήτησαν επίσης τις παραιτήσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Μεταξύ αυτών και ο Μπένι Γκαντς, που είχε διατελέσει και αυτός αρχηγός του γενικού επιτελείου του IDF και συμμετείχε στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο που συγκροτήθηκε για τον πόλεμο που ξέσπασε μετά την επίθεση εκείνη της Χαμάς.

Ο ηγέτης του κόμματος Εθνική Ενότητα Γκαντς τόνισε σε ανάρτησή του πως ο Χαλεβί είναι «πρώτα και κύρια ένας πολεμιστής» που «πολέμησε για τη χώρα σε όλη την ενήλικη ζωή του».

«Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού είναι υπεύθυνος για τις (στρατιωτικές αποτυχίες που οδήγησαν στην) καταστροφή της 7ης Οκτωβρίου και είναι επίσης υπεύθυνος για την τεράστια ανάκαμψη του Ισραηλινού Στρατού», έγραψε στο Χ . «Ανέλαβε την ευθύνη από την πρώτη στιγμή, την ανέλαβε στο πεδίο της μάχης και τώρα την αναλαμβάνει και πάλι τη δημόσια ευθύνη του με τρόπο άξιο εκτίμησης».

Ο Γκαντς καλεί τον Νετανιάχου να συγκροτήσει εξεταστική επιτροπή για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 και να «οδηγήσει το κράτος του Ισραήλ σε εκλογές, ώστε να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση που θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Ο απολογισμός της 7ης Οκτωβρίου

Η επίθεση της Χαμάς στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους, σύμφωνα με ισραηλινούς υπολογισμούς. Δεκαπέντε μήνες πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας -σε αντίποινα για την επίθεση- έχουν προκαλέσει τον θάνατο περίπου 48.000 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η μόνη παραίτηση αυτού του επιπέδου εντός του IDF από τις 7 Οκτωβρίου ήταν αυτή του στρατηγού Ααρόν Χαλιβά, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, ο οποίος παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2024.