Σας στρεσάρει η εργασία σας; Αυτές οι πιέσεις στο χώρο εργασίας εκτός από την διάθεση, μπορεί να βλάπτουν και την καρδιά σας, αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με το vita.gr.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, επισημαίνει ότι οι άνθρωποι που βιώνουν εργασιακό άγχος έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να έχουν κακή καρδιαγγειακή υγεία σε σύγκριση με τους λιγότερο αγχωμένους συναδέλφους τους.

Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του Emory University, εξέτασε στοιχεία από περισσότερους από 3.500 ενήλικες ηλικίας 45 έως 84 ετών που συμμετείχαν στην πολυεθνική μελέτη για την αθηροσκλήρωση, (Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis, MESA).

Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο «καρδιαγγειακή υγεία»;

Η American Heart Association ορίζει την καλή καρδιαγγειακή υγεία υπολογίζοντας επτά βασικούς παράγοντες που δείχνουν πόσο υγιής είναι η καρδιά σας, γνωστοί και ως «Life’s Simple 7», οι οποίοι περιλαμβάνουν:

  1. Κατάσταση καπνίσματος
  2. Σωματική δραστηριότητα
  3. Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ)
  4. Διατροφή
  5. Ολική χοληστερόλη
  6. Αρτηριακή πίεση
  7. Επίπεδα γλυκόζης στο αίμα

Φανταστείτε το ως μια λίστα αξιολόγησης για την καρδιά σας, όπου κάθε παράγοντας βαθμολογείται ως κακός, μέτριος ή ιδανικός. Όσο καλύτερη είναι η βαθμολογία σας και στις επτά κατηγορίες, τόσο καλύτερη είναι η συνολική καρδιαγγειακή σας υγεία.

Πώς μας βλάπτει μια στρεσογόνα εργασία;

Συνολικά, περίπου το 20% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν εργασιακό άγχος και τα άτομα αυτά είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να έχουν ευνοϊκές βαθμολογίες καρδιαγγειακής υγείας σε σύγκριση με τους λιγότερο αγχωμένους συναδέλφους τους.

Ειδικότερα, οι αγχωμένοι εργαζόμενοι φάνηκαν να έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να έχουν αρκετή φυσική δραστηριότητα, γεγονός που δεν αποτελεί έκπληξη εάν αναλογιστούμε πώς μια απαιτητική δουλειά μπορεί να μας εξαντλεί, με αποτέλεσμα να παραμελούμε την άσκηση.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, το σώμα απελευθερώνει ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η επινεφρίνη, τις ίδιες χημικές ουσίες που εμπλέκονται στην απόκριση «πάλης ή φυγής».

Ενώ αυτή η αντίδραση ήταν λειτουργική για τους προγόνους μας που έπρεπε να ξεφύγουν από αρπακτικά, τα αυξημένα επίπεδα αυτών των ορμονών μπορούν μακροπρόθεσμα να μας βλάψουν.

Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική κορτιζόλη μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε αυξημένη φλεγμονή και αθηροσκλήρωση (τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες). Εντωμεταξύ, τα αυξημένα επίπεδα επινεφρίνης μπορούν, σύμφωνα με τους ερευνητές, να ενεργοποιήσουν τα αιμοπετάλια και τα μακροφάγα στο αίμα, συμβάλλοντας δυνητικά σε καρδιαγγειακά προβλήματα.