Κοτόπουλο κατσαρόλας λαδορίγανη με πλιγούρι λαχανικών

Ένα λαχταριστό κοτόπουλο στην κατσαρόλα.

Κοτόπουλο κατσαρόλας λαδορίγανη με πλιγούρι λαχανικών

Ένα λαχταριστό κοτόπουλο στην κατσαρόλα.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

10λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

30λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 4 μερίδες

  • 1 κοτόπουλο (1.300 γρ. περίπου)
    σε μερίδες
  • 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 καρότα σε φέτες
  • ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Χυμό από 2 μέτρια λεμόνια
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 φλιτζ. ζωμό κότας ή νερό ζεστό
  • 1 κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη

Για το πλιγούρι λαχανικών

  • 2 φλιτζ. πλιγούρι
  • ¼ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. αρακά
  • 1 λίτρο ζωμό κότας ή νερό ζεστό
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Στεγνώνουμε το κοτόπουλο σε απορροφητικό χαρτί. Ραντίζουμε τις μερίδες με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε να καρυκευτούν καλά.

     

     

     

  2. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα και ροδί ζουμε το κοτόπουλο για λίγα λεπτά από όλες τις πλευρές, να κάνει κρούστα.

  3. Προσθέτουμε το καρότο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε 2-3 λεπτά ακόμα, να μαραθούν. Σβήνουμε με το λεμόνι και συμπληρώνουμε ζεστό νερό ή ζωμό μέχρι να μισοσκεπάζει το κοτόπουλο.

  4. Κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι του και μαγειρεύουμε το κοτόπουλο σε μέτρια ένταση για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο στο τέλος του βρασμού και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη.

  5. Όταν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, το φαγητό πρέπει να έχει μένει με λίγη σάλτσα, σχεδόν με το λάδι του. Το σερβίρουμε με το πλιγούρι λαχανικών.

  6. Για το πλιγούρι λαχανικών

    Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το καρότο και τον αρακά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα.

  7. Προσθέτουμε το πλιγούρι, ανακατεύουμε να λαδωθεί και συμπληρώνουμε το ζεστό ζωμό. Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, να φουσκώσει το πλιγούρι, αλλά να παραμείνει σπυρωτό.

  8. Στο τέλος προσθέτουμε λίγο άνηθο και μαϊντανό. Αφρατεύουμε το πλιγούρι ανακατεύοντάς το με ένα πιρούνι πριν το σερβίρουμε με το κοτόπουλο.