Ο τρόπος της ζωής, η διατροφή, το στρες, η άσκηση και ο καλός ύπνος διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μακροζωία μας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον χρόνο, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να καθυστερήσουμε τη γήρανση. Ειδικότερα, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σε συνδυασμό με παρεμβάσεις όπως οι ασκήσεις χαλάρωσης, φαίνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να “αντιστρέφουν” τη διαδικασία γήρανσης, μειώνοντας τη βιολογική ηλικία των γυναικών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που επικαλείται το vita.gr
Για να διεξάγουν οι επιστήμονες την έρευνά τους, έξι γυναίκες μεταξύ 46 και 65 ετών υποβλήθηκαν σε πρόγραμμα οκτώ εβδομάδων που περιελάμβανε αλλαγές στη διατροφή, τον ύπνο και την άσκηση. Τους δόθηκε επίσης καθοδήγηση χαλάρωσης και διατροφικές συμβουλές.
Η βιολογική ηλικία μπορεί να μειωθεί;
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι εξετάσεις αίματος έδειξαν μείωση της βιολογικής ηλικίας στις πέντε από τις έξι γυναίκες έως και 11 χρόνια. Η μέση συμμετέχουσα παρουσίασε μείωση κατά 4,6 χρόνια, με βάση τα επιστημονικά ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Aging.
Οι γυναίκες είχαν μέση χρονολογική ηλικία 58 ετών στην αρχή της μελέτης και όλες εκτός από μία είχαν μικρότερη βιολογική ηλικία. Γι’ αυτόν το λόγο, η μείωση της βιολογικής ηλικίας που βίωσαν οι περισσότερες κατά τη διάρκεια της μελέτης δεν μπορεί να οφείλεται σε βελτίωση κάποιας νόσου. «Αντίθετα, η βελτίωση μπορεί να αποδοθεί στους υποκείμενους μηχανισμούς ηλικίας», σημείωσαν οι συγγραφείς από τα πανεπιστήμια της Ουάσιγκτον, της Βιρτζίνια και του Ιλινόις.
Η διαφορά στη βιολογική και τη χρονολογική ηλικία
«Η χρονολογική ηλικία αντικατοπτρίζει τα χρόνια που είμαστε ζωντανοί. Η βιολογική ηλικία αφορά την ηλικία των κυττάρων μας, το πόσο νεανικά ή γερασμένα είναι», αναφέρει το Northwestern Medicine.
Η βιολογική ηλικία είναι γνωστή και ως επιγενετική ηλικία. Σύμφωνα με Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, «το επιγονιδίωμα αποτελείται από χημικές ενώσεις που τροποποιούν το γονιδίωμα με τρόπο που του λέει τι να κάνει, πού να το κάνει και πότε να το κάνει».
Αυτές οι αλλαγές επηρεάζονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες (ρύπανση), το άγχος, την κακή διατροφή και μεταβιβάζονται από κύτταρο σε κύτταρο καθώς διαιρούνται και από γενιά σε γενιά. Τα καλά νέα είναι πως πρόκειται για αναστρέψιμες αλλαγές, όπως υποδεικνύει και η συγκεκριμένη μελέτη.
Η βελτίωση της βιολογικής ηλικίας είναι στο χέρι μας;
Ωστόσο, καμία από τις γυναίκες δεν κατάφερε να ολοκληρώσει όλες τις προσαρμογές καθημερινά. Αυτό, όμως, δεν παρεμπόδισε τη μείωση της βιολογικής ηλικίας. Συγκεκριμένα, βελτιώσεις στη βιολογική ηλικία παρατηρήθηκαν στις γυναίκες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατά μέσο όρο στο 82% του χρόνου.
Η καθημερινότητα όλων μας είναι απαιτητική και γρήγορη. Χωρίς να πιέζεστε, μπορείτε σιγά σιγά να εφαρμόζετε μικρές αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο που ασκείστε, στο πώς βλέπετε τη ζωή και πως διαχειρίζεστε όσα προκύπτουν.
Το στρες, σίγουρα, αποτελεί έναν αρνητικό παράγοντα στη μακροζωία σας, που επιταχύνει τη γήρανση.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχιατρικής στο Παρίσι, τα άτομα με μακροχρόνιες παθήσεις ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η διπολική διαταραχή είναι συνήθως βιολογικά μεγαλύτερα από τη χρονολογική τους ηλικία.
Γι’ αυτό είναι πολύτιμο και απαραίτητο να φροντίζουμε τον εαυτό μας από μέσα προς τα έξω. Η γήρανση μπορεί να επιβραδυνθεί και το κλειδί βρίσκεται στα χέρια σας. Εσείς έχετε τον έλεγχο της ζωή σας, την οποία και μπορείτε να βελτιώστε ολιστικά.