Γλυκιά και νόστιμη πρασόπιτα με έτοιμο φύλλο κρούστας

Μια εύκολη και γευστική πίτα, ιδανική για κάθε στιγμή της ημέρας!

Καρολίνα Δωρίτη
Γλυκιά και νόστιμη πρασόπιτα με έτοιμο φύλλο κρούστας

Μια εύκολη και γευστική πίτα, ιδανική για κάθε στιγμή της ημέρας!

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

15λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

60λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 6-8 μερίδες

  •  1 πακέτο φύλλο κρούστας (10-12 φύλλα) ξεπαγωμένο
  •  5-6 πράσα μεγάλα
  •  1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  •  250 γρ. φέτα
  •  150 γρ. γραβιέρα Νάξου τριμμένη (ή άλλη γραβιέρα όχι πολύ πικάντικη)
  •  2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
  •  3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  •  3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  •  3 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων
  •  Αλάτι
  •  Μαύρο πιπέρι
  •  Σουσάμι για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε πρώτα κατά μήκος στη μέση και στη συνέχεια σε λεπτές φέτες. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι. Λιώνουμε τη φέτα με ένα πιρούνι. Τοποθετούμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

  2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το κρεμμύδι και το πράσο. Αλατίζουμε με μέτρο γιατί θα μπουν και τυριά, που είναι ήδη αλμυρά, και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα μέχρι να μαραθούν και να μαλακώσουν, χαμηλώνοντας, αν χρειάζεται, λίγο τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε. Στο τέλος το μείγμα δεν πρέπει να έχει πολλά υγρά.

  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, περιμένουμε 10 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς και ενσωματώνουμε μέσα τα μυρωδικά, τη φέτα, τη γραβιέρα και τα αβγά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι.

  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις – δεν χρησιμοποιούμε τον αέρα γιατί κουνάει το φύλλο.

  5. Λαδώνουμε το εσωτερικό ενός αλουμινένιου ταψιού διαμέτρου περίπου 30-35 εκ. με λίγο βάθος ή κάποιου πυρέξ αντίστοιχου μεγέθους. Αλείφουμε το πρώτο φύλλο κρούστας με ελαιόλαδο και το στρώνουμε σωστά στο ταψί. Συνεχίζουμε με τα επόμενα μέχρι να βάλουμε τα μισά.

  6. Στρώνουμε ομοιόμορφα από πάνω τη γέμιση. Κλείνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης λαδωμένα μεταξύ τους.

  7. Τυλίγουμε περιμετρικά τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί, σχηματίζοντας έτσι ένα στεφάνι γύρω από την πίτα.

  8. Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας και με ένα μυτερό μαχαίρι τη χαράζουμε ως κάτω χωρίζοντας τις μερίδες.

  9. Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με λίγο σουσάμι και ψήνουμε στους 170οC για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.

  10. Aφήνουμε την πρασόπιτα να κρυώσει λίγο εκτός φούρνου πριν την κόψουμε.

Μικρά Μυστικά

Ενώ δεν έχουν τη διαδικασία και την προετοιμασία που απαιτούν τα χόρτα ή το σπανάκι όταν κάνουμε πίτες, θέλουν και τα πράσα προσοχή στο πλύσιμό τους γιατί συχνά κρύβουν μέσα τους χώμα.

Απόρρητο