Ιδιαίτερη και νόστιμη ζεστή σαλάτα με πλιγούρι και ψητό κουνουπίδι

Το καψαλισμένο κουνουπίδι, έχει μοναδική γεύση και ξεχωριστή υφή. Συνδυάζοντάς το με το πλιγούρι, μεταμορφώνεται σε μια σαλάτα που αρέσει σε όλους.

Καρολίνα Δωρίτη
Ιδιαίτερη και νόστιμη ζεστή σαλάτα με πλιγούρι και ψητό κουνουπίδι

Το καψαλισμένο κουνουπίδι, έχει μοναδική γεύση και ξεχωριστή υφή. Συνδυάζοντάς το με το πλιγούρι, μεταμορφώνεται σε μια σαλάτα που αρέσει σε όλους.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

20λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

25λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 2 – 4 μερίδες

  •  130 γρ. πλιγούρι
  •  1 κουνουπίδι μικρό
  •  1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο στη μέση και σε φέτες
  •  5 κ.σ. ελαιόλαδο
  •  1 ξινόμηλο σε κυβάκια
  •  2 κ.σ. ρόδι (σπόρους)
  •  1 πιπερίτσα τσίλι φρέσκια σε πολύ λεπτές φέτες ή ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  •  2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  •  2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  •  2 κ.σ. κουκουνάρι ελαφρώς καβουρντισμένο
  •  1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  •  150 γρ. φέτα τριμμένη
  •  1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  •  Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε το κουνουπίδι σε φουντίτσες. Ρίχνουμε το κρεμμύδι –να μην είναι πολύ λεπτοκομμένο γιατί θα καεί– και τις φουντίτσες από το κουνουπίδι σε ένα μπολ, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190οC. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί, απλώνουμε πάνω το κουνουπίδι και τα κρεμμύδια και ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου, γυρνώντας τα στο ενδιάμεσο ή ανακατεύοντας για να ψηθούν ομοιόμορφα και να πάρουν χρώμα.

  3. Παράλληλα ετοιμάζουμε το πλιγούρι: δεν το βράζουμε για να μην παραμαλακώσει, αλλά το μουλιάζουμε σε ένα μπολ ή κατσαρολάκι με περίπου 1 φλιτζάνι βραστό νερό – ίσα να το καλύπτει. Το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πιει τα περισσότερα υγρά και να μαλακώσει. Στη συνέχεια στραγγίζουμε τα περιττά υγρά και το ανακατεύουμε με ένα πιρούνι να αφρατέψει. Εναλλακτικά, ακολουθούμε τις οδηγίες του πακέτου.

  4. Ρίχνουμε στο πλιγούρι τα κομμένα μυρωδικά, το ξινόμηλο, το ρόδι, το κουκουνάρι (φυλάμε λίγους σπόρους για να διακοσμήσουμε το πιάτο), τη φέτα, το τσίλι (προαιρετικά), το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

  5. Προσθέτουμε το κουνουπίδι με τα κρεμμύδια και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.

  6. Γαρνίρουμε με το κουκουνάρι και το ρόδι που φυλάξαμε και σερβίρουμε τη σαλάτα ζεστή – τρώγεται εξίσου ευχάριστα και κρύα.

Μικρά Μυστικά

Καθώς κόβετε το κουνουπίδι, αφαιρέστε το χοντρό κοτσάνι και το κρατήστε το στο ψυγείο για να το χρησιμοποιήσετε σε άλλη συνταγή, όπως σε σούπα ή τριμμένο σε σαλάτα.

Απόρρητο