Νόστιμο και ελαφρύ σαλατούρι από την Πάρο

Το σαλατούρι είναι μια υγιεινή, ελαφριά και άκρως γευστική επιλογή, ειδικά αν συνοδευτεί με χωριάτικο ψωμί ή παξιμάδι. Αποτελεί έναν τρόπο να γευτούμε την παράδοση της Πάρου και των Κυκλάδων με απλά, αλλά εξαιρετικά νόστιμα υλικά.

Άννα Κάγκανη
Νόστιμο και ελαφρύ σαλατούρι από την Πάρο

Το σαλατούρι είναι μια υγιεινή, ελαφριά και άκρως γευστική επιλογή, ειδικά αν συνοδευτεί με χωριάτικο ψωμί ή παξιμάδι. Αποτελεί έναν τρόπο να γευτούμε την παράδοση της Πάρου και των Κυκλάδων με απλά, αλλά εξαιρετικά νόστιμα υλικά.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

10λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

10λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 4 μερίδες

  •  700 γρ. σαλάχι καθαρισμένο και κομμένο σε μερίδες
  •  1 ξερό κρεμμύδι
  •  1 φύλλο δάφνης
  •  Λίγους κόκκους μπαχάρι
  •  Λίγους κόκκους αρωματικό πιπέρι
  •  Αλάτι
  •  Λίγες σταγόνες ε.π. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα

  •  1/2 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  •  Χυμό από 1 ζουμερό λεμόνι
  •  1 κ.σ. μουστάρδα
  •  Λίγο αλάτι

Για το σερβίρισμα

  •  Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  •  Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  •  Πιπέρι
  •  Τέταρτα λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Ζεματίζουμε το σαλάχι σε νερό που βράζει για 2-3 λεπτά. Το βγάζουμε και με ένα μαχαίρι τραβάμε και αφαιρούμε το δέρμα του. Βάζουμε το ψάρι χωρίς την πέτσα σε μια κατσαρόλα και το σκεπάζουμε με καθαρό νερό.

  2. Προσθέτουμε το μπαχάρι, το πιπέρι, το κρεμμύδι ολόκληρο και χαραγμένο σταυρωτά, τη δάφνη και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Μόλις πάρει βράση, αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά.

  3. Βγάζουμε το ψάρι σε σουρωτήρι και το αφήνουμε για λίγη ώρα να κρυώσει. Στη συνέχεια, το μαδάμε με ένα πιρούνι ξεχωρίζοντας το ψαχνό και αφαιρώντας τα κόκαλα.

  4. Χτυπάμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και λίγο αλάτι μέχρι να αποκτήσουμε ένα πηχτό μείγμα. Περιχύνουμε το ψάρι με τη σάλτσα και ανακατεύουμε.

  5. Μεταφέρουμε το σαλατούρι σε ρηχό πιάτο και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μπόλικο μαϊντανό. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε με κομμάτια λεμονιού. Το διατηρούμε σκεπασμένο στο ψυγείο για 2 ημέρες.

Μικρά Μυστικά

Η κάπαρη και το ξίδι είναι βασικά υλικά που προσδίδουν όξινη και αλμυρή γεύση. Χρησιμοποιήστε τα με μέτρο ώστε να ισορροπήσουν με το λεμόνι και το κρεμμύδι χωρίς να υπερκαλύψουν τη γεύση του ψαριού.

Απόρρητο